2016. május 17., kedd

A sarokkő



A
z Úr próbálja és formálja népét (Bír 4,17-24). Próbálja, mert erős az ellenséges haderő, itt csak az Úr képes cselekedni. A próba felszínre hozza szívük tartalmát, mernek-e túlerővel és fejlett technikával szemben is fellépni? Merik-e az Úr nevét segítségül hívni? Az élet eseményei mindig próbálják hitünket, kiderül, kire számítunk és honnan várunk segítséget. Debóra kapcsolatban van az Úrral, figyel Rá, nem rémül meg az ellenséget látva, nem veszíti el bizalmát a vas harci kocsik látványától. Nem engedi, hogy bármi befolyásolja vagy megingassa hitét. Az Úrra tekint, és az Úr ad üzenetet. Bárák megkapja az utasítást: az Úr vonul előtted! Ez bátorítás, menj és vonulj ki Sisera ellen, ne félj, mert az Úr előtted megy. Ez az előtte való vonulás nem látható fizikailag, Bárák továbbra is esélytelennek látszik. De ő nem a látszatra figyel, hanem hitből él. Ez a fontos, mindig hitből élni. Ez azt jelenti, hogy Isten szavára építek, ha azt mondta, előtted vonulok, akkor valóban úgy is van. Előttem megy, és én követhetem Őt. Ott lesz a csatában, és ha Ő ott van, nem kell félni.
Az Úr formálja is Bárákot és Debórát, alakítja a hitüket, ráébreszti őket: az Úrral a vas harci kocsik is legyőzhetők. A jelenlegi helyzet tanítja őket, amiből hosszútávon erőt meríthetnek. Meglátják, hogy Isten számára nincs lehetetlen, mindaz, ami bennünket rémít, és legyőzhetetlennek látszik, az Úr számára legyőzhető. Isten mindig a mi világunkban realizálja a győzelmet, övéit is belevonja, előttük vonul, ez azt jelenti, hogy nekik is harcba kell indulni, előttük megy az Úr, de nem helyettük. Vezeti őket, segíti, de nekik is részt kell venni. Nem pottyan ölükbe a győzelem.
Azt látjuk, hogy hitben el kell indulni, és a rettenthetetlen hadvezér menekülni kezd. Ne ijedjünk meg az ellenségtől, ha rettenthetetlennek tűnik is, ne engedjünk a nyomásnak, hanem figyeljünk az Úrra. Induljunk el úgy, ahogyan mutatja, és megtapasztaljuk, hogy nem is olyan félelmetes az ellenség, az a feladat, amitől eddig féltünk. Ne engedjünk a pszichikai nyomásnak, ne váljunk mozdulatlanná, hanem induljunk el, fogjunk hozzá, és megoldódik.
Bárák nem gondolta, hogy Sisera gyalog fog menekülni előle. Félelmetes volt ez a vezér, ám az Úr jelenlétében ő is kicsivé lett. Milyen sokszor megtapasztalhatjuk Isten vezetését és szabadítását ilyen lehetetlen helyzetekben. A fölénk tornyosuló probléma kicsivé válik, a támadó menekülni kezd.
Siserát nem Bárák győzi le, hanem kapja a győzelmet. Istennek vannak eszközei ott is, ahol nem gondolnánk, és úgy nyeri a csatát, ahogy el sem képzeljük.  Báráknak rá kell döbbennie, hogy valóban az Úr járt előtte, Neki köszönheti ezt a győzelmet. Kánaán népének is szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy nem csupán egy néppel került szembe, hanem az élő Istennel. Kánaán lakói számára is nem a harc, hanem a megtérés a megoldás. Meg kell látni, hogy Izráel Istene az Úr. Hozzá térni, életünket Rábízni ma is lehetséges. Minden esemény azért történik, hogy rádöbbenjünk, rossz úton járunk, de még meg lehet fordulni. Ma még leborulhatunk az Úr előtt, Rábízhatjuk magunkat.
Az egyedüli örök érték az ige, minden elmúlik, értékét veszíti, de Isten szava örökké megmarad (1Pét 2,1-12). Így azután az ige kőszikla, megbízható alap, amire ráépülve biztonságossá válik az életünk. A kőszikla maga az Úr, Ő az alap, de Ő a sarokkő is, Aki összefogja az épületet. Nélküle mind a személyes életünk, mind a gyülekezet összeomlik. Az egyedüli biztos pont Jézus. Ő ad szilárdságot életünknek. Jézus nélkül darabjaira hull az életünk. Karriert építhetünk, de maga az élet szétrázódik, ha nem rá épültünk. Jó most elcsendesedve végiggondolni, kire-mire épül az életem? Mi tartja össze életem darabjait? Megvan-e a sarokkő? Mert nélküle széthullik a legjobb anyagból készült élet is. Sok ilyen széthullást látunk, elválás, hirtelen jött betegség, anyagi csőd formájában. Mi a sarokkő? A Krisztusba vetett élő hit. Azt írja Péter: Aki hisz Benne, nem szégyenül meg. Hiszel Benne? Benne hiszel igazán, vagy saját magadban, képességedben, képzettségedben, ismeretségedben, anyagi helyzetedben? Értékeljük át eddigi életünket, és vessük az Úrba bizalmunkat, építsük Rá, mint kősziklára az életünket.
Ez a kő a hívőknek drága kincs. Kincset kaptunk, és ez hit által lesz a miénk. Krisztus, az Ő élete és igéje drága kincs, nagy lehetőség, vegyük komolyan, éljünk vele és általa.
Isten tulajdonba vett népe vagyunk. Ez egy kicsit alakítja a hívő életről vallott nézeteinket, nem azt jelenti, hogy hívő vagyok, és így Istent felhasználhatom a céljaimra, hanem arról van szó, hogy Isten tulajdona vagyok. Övé az életem, Ő rendelkezik velem, és nem én Ővele. Hogyan lettem a tulajdona? Megvásárolt Jézus Krisztus vére által. Az ördög sokat követelt, de Ő kifizette az árat, és így lettem az Övé. Miért vagyok az Övé? Hogy hirdessem nagy tetteit. Aki az Övé, az örömmel beszél Róla, boldogan hirdeti mindazt, amit Isten tett érte. Amikor átélem, hogy bilincseim lehullnak és szabad vagyok, hála fakad a szívemben, és beszélni kell a Szabadítóról. A gályarabokat megszabadító holland admirálisról a mai napig megemlékezünk, emlékezzünk meg Urunkról is mindennap. Ne feledjük, Neki köszönhetjük az új életünket.
Az új élet növekedni akar, ehhez táplálkozni kell. Az újjászületett ember tápláléka Isten igéje. Fogyasszuk rendszeresen, üljünk le mellé, keressük és kutassak, kérdezzük, mit mond az Úr. Olvassuk az igét, mert általa ismerhetjük meg egyre jobban Urunkat. A gyermek növekedése, fejlődése folyamatos és látható, a hitbeli növekedésnek is meg kell látszódnia, elsősorban az életvitelben, a szolgáló életben. Ha nincs növekedés, akkor megbetegedett a hitünk. Éljünk hát az igével, hogy általa növekedjünk az új életben.



Ó, Ábrahám Ura, Hadd áldjuk szent neved


1. Ó, Ábrahám Ura, Hadd áldjuk szent neved, Mert mindenható vagy és örök szeretet. Nagy Isten a neved, Ezt vallja föld és ég, Csak téged illet tisztelet és dicsőség.
2. Ó, Ábrahám Ura, Ím, hallom szent szavad; Csak azt az üdvöt keresem, mit kezed ad. A múló földi jót És vágyát elhagyom, S őt választom, ki őrizőm és pásztorom.
3. Ó, Ábrahám Ura, Szent kegyelmed nekem Az én örömöm, utamon ez vezessen. Te barátod lettem, Én Istenem te vagy: Tarts meg a Jézus véréért és üdvöt adj!
4. Megesküvél, Uram, És igédben bízom, Hogy égbe viszed gyermeked sasszárnyakon. Meglátom Jézusom És áldom hatalmát, Szent kegyelmének éneklek halleluját.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése