2016. május 5., csütörtök

Az Úr javaslata: az élet!



A
z Úr útján végig lehet menni a célig, az ige segít ebben (5Móz 30,1-20). Izráel népe is megkapta az iránytűt, de nem igazodtak hozzá. Így meglett ennek a következménye, azonban szól az ígéret, hogy az engedetlenségből, a szétszóratásból is van visszaút. Ez az Út a megtérésen át vezet Istenhez, és így az országba. A megtérés lehetőségét mindig nyitva hagyja Isten. Aki eltávolodott, az visszatérhet. Az Úr Jézus eljövetelekor látjuk ezt igazán megvalósulni, sok, a bűn útjára tévedt ember élte át a megtérést. Jézus azért jött, hogy akik messze tévedtek, azokat hazavezesse. Isten így ad számunkra is lehetőséget, és ez ma sem más, mint a megtérés. A megtérés magában foglalja a felismerést: eltévedtem, elrontottam az életem, bűnös vagyok, és ebből a helyzetből magam nem tudok talpra állni. Egyedül nem találom meg a jó utat, segítségre van szükségem. A segítség pedig az Úr által hozott kegyelem. Aki segítséget kér, az kap, a kiáltót meghallgatják, a megvallott bűn bocsánatot nyer, és így Jézussal kezdhetek új életet. Ő nem küld, hanem hív, így szól, kövess engem. Aki követi Őt, az nem téved el.
Ha szétszóratnak, akkor sem lesznek reménytelenek, mert ha megtérnek, és ez bárhol lehetséges, és teljes szívükkel hallgatnak az Úrra, nagy csodát élnek majd meg. Megtapasztalják, hogy Isten mindenütt Úr, nincs a világnak az a szeglete, ahonnan ne tudná összegyűjteni az övéit.  Nincs az a sarok, ahonnan ne seperné elő az elgurult drachmát. Ezt műveli velünk is, bárhová gurultunk is el, Ő elő tud onnan is halászni. Mindezt azért teszi, mert szeret, mert nem a sarokban vagy az ágy alatt van a helyünk.
Ő azt akarja, hogy teljes szívvel szeressük és szolgáljuk Őt. Az alapdallam a hála, a hálás élet tud szolgálni. A megmentett élet a hálás. Akit az Úr megmentett a bűn uralma alól, az elveszett állapotból, annak szíve örömmel és hálával van tele. 
Az Úr nagy lehetőséget kínál a számunkra, elénk adja az élet és a halál útját, és a miénk a döntés, melyiken akarunk járni. Világosan lefekteti az élet útját, amely tulajdonképpen a keskeny, és az életre vezet. Az ige rajta a jelzőtábla, nem csak út van, hanem jelzés is, amit követve végig jó irányba tudunk haladni. Persze, nem könnyű az utazás, mint ahogy semmilyen út nem könnyű. Elsősorban azért nem könnyű, mert kevesen járnak. Nem tűnik olyan vonzónak, mint a másik. Gyakran súgja az ördög a szívünkbe: látod, alig jár rajta valaki, ez tévút. Ne hallgassunk a suttogóra, hanem figyeljünk a jelzésekre. Az Úr Jézus így szól: Aki engem követ, nem jár sötétségben. Ő a világ Világossága, és lehet, hogy néha nem látunk a közelben társat, de nézzünk mindig előre, mert Ő megy elöl. Ő a jó Pásztor, és vezeti nyáját az élet útján.
Van egy másik út is, Jézus szélesnek nevezi, mai igénk halál útjának mondja. Ezzel pedig az a gond, hogy nem annak látszik, inkább tűnik ez az élet útjának, pezseg rajta az élet, rengetegen, és vidáman, felszabadulva, kötöttségek nélkül mennek. Nem kell lámpás sem, mert az út gazdája előre kivilágította, műragyogás vesz körül, de az út vége a pusztulás, az örök halál. Ne a csábításokra, a jobb életlehetőségre, a sok utasra figyeljünk. Ne engedjük magunkat megtéveszteni, hanem hallgassunk Jézusra. A széles utat Ő is elutasította, és végigjárta a keskenyt, értünk. Kövessük mi is Őt.
Azonban Isten nem kényszerít ránk semmit, dönthetünk, melyiket választjuk. Döntésünk meghatározza földi életünket, és azt is, ahová ezt követően megérkezünk. Ma még dönthetünk az élet mellett. Válaszd hát az életet, javasolja az Úr. Hallgassunk rá, és válasszuk Krisztust, mert Ő az élet.
Nem a rombolásáé, a pusztulásé, a halálé lesz az utolsó szó, hanem a megújulásé (Jel 21,1-). Isten mindent újjáteremt. Ezt látja most az apostol. Isten feltárja előtte a reményteljes jövőt. Az új teremtésé a jövő, azt készíti el az Úr az övéi számára. A nehéz pillanatokban is gondoljunk ezekre az igékre, idézzük fel őket, és lássuk meg mindazt, amit az Úr készít.
Az újjáteremtést megelőzi a régiek elmúlása. Így van ez a személyes életünkben is, az új teremtést meg kell előznie a régi elmúlásának. Néha azt gondoljuk, ezt meg lehet spórolni, és Isten majd a mi régi életünket fogja javítgatni, de nem. A réginek el kell múlni, és Ő egy egészen újat ad. Nehezen értjük és hisszük, hogy az Úr egy újjal akar megajándékozni. Gyakran annyira hozzánknő a régi, hogy nem is akarunk tőle megválni. Olyan jók a régi rongyok, a rozsdás tárgyak, mert úgy véljük, még jók lesznek valamire, és nem akarunk megválni tőlük. Azonban a régi bűnös élet darabjait ne tegyük el emlékbe, a bűn nem emléktárgy, attól meg kell szabadulni, ki kell dobni. Van helyette új, és azt élhetjük meg.
Az új földön Isten az emberekkel lesz, velük fog lakni. Milyen csodálatos ígéret ez, megvalósul mindaz, ami kezdetben volt. Isten az emberrel örök harmóniában fog élni. Nincs ennél nagyszerűbb, és meg is rendítő - velem, bűnös, engedetlen lénnyel fog lakni az Örökkévaló Úr. Itt már semmi nem lesz jelen, ami a bűnből való, ami a földön megkeseríti az életünket. Nem lesz többé fájdalom, halál, gyász, semmi olyan, ami elválaszt Tőle és egymástól. Az ember küzd a halál ellen, le akarja győzni, pedig már Krisztusban le van győzve. És eljön az idő, amikor örökre meg is semmisül. Nem nekünk kell a halál ellenszerét felfedezni, hanem csak el kell fogadni az új teremtést. Nagyszerű lehetőség ez, Isten a bűnös embert ezért hívja megtérésre, mert újat készített a számára. Ő nem adta fel, tervét megvalósítja, és János ezt a beteljesedést látja. Ezen az új földön mindenki ott lehet, aki hisz Krisztusban, mint élete Megváltójában, és a kegyelmet hálás szívvel elfogadja.


Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése