2015. március 1., vasárnap

Az Úr kiemel a megvetettségből

A
 próféta nehéz feladatot kap, Jeruzsálem utálatos dolgairól kell beszélnie (Ez 16,1-35). Szemükbe kell mondani vétküket, azt, ahogyan az Úr látja őket. És ez nem könnyű feladat, mert az emberek azt szeretik, ha szépeket mondanak róluk. Különösen az Úr szolgájától várják el, hogy megdicsérje őket, Isten szeretetéről beszéljen nekik. Mert a bűneivel senki sem akar szembenézni. Mindenki meg van önmagával elégedve. De Isten nem így lát, Ő teljességében látja az életünket, ismeri indulásunkat. Mindent, de mindent Neki köszönhetünk. Tőle kaptuk az életet és a lehetőségeket, de mit kezdünk velük? Mire fordítjuk? Arra, amire kaptuk? Isten dicsőítésére, neve szolgálatára?
Izráel is mindent Istennek köszönhetett, hiszen olyan volt, mint az az újszülött, akiről lemondtak, aki senkinek sem kellett, ezért kidobták, sorsára hagyták. Izráel gyakran átélte a történelem folyamán, hogy kidobták, és azt akarták, hogy elpusztuljon. Azonban Isten megkönyörült rajta. Lehajolt hozzá, és megmentette az életét.
És ebben a példabeszédben a saját életünk is benne foglaltatik: az Úr meglátott minket a bűn sarában élve, vérünkben fetrengve, és azt mondta, maradj életben. Isten ítélete az élet. Amikor a környezet megvet, amikor utálnak, Ő azt mondja, szeretlek. Milyen csodálatos hír ez: bár a világ gúnyol, nevet, de az Úr szeret és megment.
Nem azért áll meg az életünk mellett az Úr, mert szebbek, jobbak, különbek vagyunk másoknál, hanem azért, mert irgalmas. Nem a kiválóságunknak köszönhetjük, hogy az övéi lehetünk. Minden kegyelem. Ezért adjunk hálát Neki. És ha nyomorultnak látjuk magunkat, ez a történet adjon reménységet a szívünkbe; ha mindenki elmegy mellettünk, és magunkra hagy, mert értéktelennek vagy használhatatlannak tart, Ő meglátja bennünk az értéket. Túllát a szennyen, és látja a jövő menyasszonyát. Ő talpra állít. 
Így formált a megvetett népből menyasszonyt az Úr. Azonban meglepetés érte, mert nem hálát, hanem hűtlenséget kapott. És bizony, ilyenek vagyunk. Az Úr jóságára hűtlenséggel válaszolunk. A Neki való őszinte szolgálat, a Benne való bizalom helyett bálványokkal vesszük körül magunkat. Mindent a pénztől és az emberi kapcsolatainktól várunk. Azonban most megbánhatjuk hűtlenségünket, és visszatérhetünk Hozzá. Milyen szomorú, hogy nem is elcsábították őket, hanem Isten népe maga fordult oda a bálványokhoz. Úgy mondja az Úr, hogy a nő ment a férfi után. Ez ma nem is lenne megbotránkoztató, azonban sajnos igaz ez a hívő életre is. Isten gyermekei gyakran maguk indulnak el a világ felé, ők kérik a világ segítségét. 
Bűnbánattal kell az Úr felé fordulnunk, és el kell kezdenünk megtanulni Benne bízni. Egyedül csak Benne bízni, és nem a magunk eszére támaszkodni. Ez is hozzátartozik a böjthöz: nemet mondani saját akaratunkra, és igent mondani az Úr akaratára.
Az Úr munkáját látva nekünk kell meghozni a döntést (Jn 12,37-43). Én mondom ki, hogy hiszek-e Benne. A zsidók többsége nem hitt Benne, a jelek nem győzték meg őket. Miért? Mert nem akartak hinni. Mert Jézus nem olyan jelet mutatott, amilyet ők vártak. Mint ahogy ma sem kell Ő sokaknak, mert nem olyan jelet mutat, amilyet várnak. Mit várnak az emberek? Fegyveres hőst, aki eltávolítja az ellenséget, aki öl, és ezt békeszerzésnek tünteti fel. Jézus a szív békéjét hozza. Ő a bűn ellen és nem a másik ember ellen harcol.
Mindez azonban nem meglepetés, mert már a próféta is megmondta, ki hitt a beszédünknek, és Jézus ugyanezt tapasztalja. Az Úr követének nem hisznek. Mennyi mindenkinek hittünk már, és hiszünk ma is. Hányan megtévesztik az embereket, a népeket, hamis reményeket táplálnak, de az Úr szavát, Aki maga az élet, Aki mindig jót tesz, azt nem fogadják el. Milyen nyomorult is az ember, a hazug világnak mindig hisz, de az Úr szavát nem veszi komolyan. Álljunk meg végre, és vegyük komolyan az Úr igéjét. Építsük rá életünket.
Akik hisznek, azokat is azonnal megtámadja az ellenség. Mert kiderül, hogy a főemberek közül is hittek Benne, de a világtól kapott pozíció, az emberek elismerése fontosabb volt számukra, mint az Úr követése. Ma is sokan ezen buknak el, a világ megbecsülését többre tartják az Úr dicséreténél. Pedig semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor az Úr dicsér, amikor azt mondja majd: jól vagyon, jó és hű szolgám, a kevesen hű voltál, sokra bízlak ezután.


Aki értem megnyíltál


1. Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál! Az a víz s a drága vér, Melyet ontál a bűnér', Gyógyír légyen lelkemnek, Bűntől s vádtól mentsen meg!
2. Törvényednek eleget Bűnös ember nem tehet; Buzgóságom égne bár, S folyna könnyem, mint az ár: Elégtételt az nem ad, Csak te válthatsz meg magad.
3. Jövök, semmit nem hozva, Keresztedbe fogózva, Meztelen, hogy felruházz, Árván, bízva, hogy megszánsz; Nem hagy a bűn pihenést: Mosd le, ó, mert megemészt!
4. Ha bevégzem életem, és lezárul már szemem, Ismeretlen bár az út, Hozzád lelkem mennybe jut: Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál!




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése