2015. március 6., péntek

Önzetlen szeretet

A
 tegnapi szakasznak most olvashatjuk a második felét; a személyes felelősségvállalás mellett megjelenik a bűnbocsánat, az új kezdés lehetősége (Ez 18,21-32). Isten a bűnösnek felkínálja a megtérést, mert Ő nem azt akarja, hogy elvesszen az ember, hanem, hogy megtérjen és éljen. Az Úr látja a saját tehetetlenségünket, ezért siet segítségünkre. Mi már az Újszövetségben élünk, és tudjuk, azért van életlehetőség, mert Isten a maga igazságát az Úr Jézusban jelentette meg a számunkra. Igazság szerint ítéletet érdemlünk, de Jézus magára vette ezt az ítéletet, Isten a jogos haragját a Fiúra töltötte ki, Ő pedig elszenvedte a halált értünk.
Csodálatos mélységét láthatjuk meg Isten lényének, szinte betekintést enged önmaga mélységeibe. Feltárja előttünk szívét, és megláthatjuk, Ő nem az ember halálát akarja, nem megbüntetni szándékozik a bűnöst, hanem megmenteni. Ehhez segítséget kíván adni, kinyújtja felénk a kezét. Nekem csak meg kell ragadnom. A megtérés azt jelenti, hogy látom tehetetlen voltomat és segítséget kérek. Ez fontos, látni kell, hogy én képtelen vagyok megoldani a problémát, és segítségre szorulok. És ekkor az Úr kinyújtja kezét, és abba belekapaszkodhatom. Ne engedjünk az ördög szavának, aki azt akarja velünk elhitetni, hogy Isten nem törődik velünk. Rengeteg olyan igehely van, amelyben Isten felkínálja a segítségét, az evangéliumokban pedig konkrét, nagyon nehéz élethelyzetben tapasztalják meg Jézus szabadító hatalmát. Senki nincs, aki Jézushoz fogható lenne, aki annyi mindent megtesz, mint Ő a bűnös emberért.
Nagyon fontos azonban látni saját állapotomat, fel kell ismerni, hogy ítélet alatt álló bűnös ember vagyok. Mert a kegyelemre csak az elítéltnek van szüksége. A harag, az ítélet alól a Krisztusban való hit által szabadulunk fel. Isten Őreá vetette minden bűnünket, és ezért mi szabadok lehetünk. Az ige azt mondja: Mivel belátja, és megtér minden gonoszságából - igen, meg kell látni bűnös voltomat, és oda kell fordulni az Úrhoz. Ő új szívet kínál a számunkra. Olyan jó, hogy még van megtérés, és Isten kínálja az új szívet. Add, Uram, nekem az új szívet, amelyben már Te élj, hogy elmondhassam Pál apostollal: élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.
Új lelket is kínál az Úr, mégpedig az Ő Lelkét, a Szentlelket. Nem elég megtérni, hanem a Szentlélek vezetésére van szükségünk. Ha Ő vezet, nem a vágyaink, érzelmeink sodornak ide-oda, hanem a Lélek vezet egyenes úton az élet felé. Az utolsó mondat Isten felszólítása: Térjetek meg azért, és éljetek! Vegyük komolyan ezt a felszólítást, mert Urunk életet akar, igazi, Krisztusban kiteljesedett életet.
Az Úr Jézus beszédében kiteljesedik mindaz, amit a prófétánál hallottunk (Jn 13,31). Isten megdicsőíti magát Krisztusban, mégpedig a kereszten. Nem egy trónszékre ül fel, nem nagy birodalmak első helyét foglalja el, és várja, hogy dicsérjék, illetve szolgálják, hanem Ő a kereszten dicsőíti meg magát. A kereszten dicsőül meg az Úr, mert nem önmagáért hal meg, hanem az emberért. Értem és Érted megy a keresztre az Úr Jézus, hogy így szerezzen számunkra örök életet. Nem a saját életével törődik, nem építi a bunkereket, hogy legyen hova menekülnie, ha veszélyessé válik a világ, Ő minket ment.
Elmondja, hogy még egy kis ideig velük lesz, mármint fizikai testben csak néhány napig lesz már velük. Felkészíti őket erre az időszakra. Mert Ő nem hagyja itt felkészületlenül övéit. Minket is felkészít igéje által mindarra, ami vár ránk. Nem azt mondja, hogy a tanítvány élete csupa pompa lesz, hanem arról beszél, hogy küzdelmes életünk lesz. Mi azonban már azt is tudjuk, hogy Jézus távozása nem azt jelenti, hogy magunkra hagyott, vagy elérhetetlen lenne. Pünkösdkor kitölti a Szentlelket, Akiben itt van köztünk, sőt, Általa belép a személyes életünkbe. Jézus továbbra is elérhető, azért megy vissza az Atyához, hogy minden kor számára elérhetővé válhasson. A Szentlélek által bármikor és bárhol elérhető az Úr.
Azonban az idő gyorsan telik, mindig kevés idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy belépjünk Isten országába. Ezt az időt kell jól felhasználnunk, amikor hív az Úr, ne halogassuk a döntést, hanem induljunk el követni Őt. Miért? Mert a napok gonoszak, írja az apostol. Miért gonoszak? Mert elmúlnak. Mindenkinek lejár a földi ideje, ezt kell megragadni és az Úrnak szentelni. Igen, követni Jézust azt jelenti, hogy Neki szentelem életem minden pillanatát.
A szeretet parancsolatával hagyja itt övéit: egymást szeressék, mégpedig annak ellenére való szeretettel. Ez azt jelenti, hogy a másik gyakran lesz olyan állapotban, amikor azt mondjuk, egyáltalán nem szeretetre méltó. Ezt fogja majd átélni Péter a tagadása után, és Jézus nem veti el magától, nem mond le róla, hanem tovább szereti. Ő nem mond le rólunk sem, szeret, és ezt bízta ránk is, szeressünk akkor is, ha a másik kibírhatatlan, nem szeretetre méltó. Jó látni, hogy ez a szeretet tőlünk nem telik, hiszen mi a viszonzásra vagyunk beállítva. Szeretem, aki engem is szeretett, itt pedig önzetlen, agapé szeretetről van szó. Ennek a szeretetnek Jézus a forrása, Belőle árad a mi életünkbe.



Szívem megalázván, tehozzád megyek



1. Szívem megalázván, tehozzád megyek, Elődbe, Istenem, hál'adást viszek És szent Fiad által néked könyörgök.
2. Áldott légy, én Uram, hogy megtartottál, Bút és kárt ez éjjel rám nem bocsátál, Angyali sereggel oltalmam voltál.
3. E reggeli időt megadtad érnem, Melyben egészséges elmém és testem; Kérlek, minden jóra vezérelj engem.
4. Mai nap ezt velem cselekedd, Uram: Mindenféle bűntől magam óvhassam, Hitem jó gyümölcsét hogy el ne rontsam.
5. Ételem, italom mérsékelt legyen, Tobzódás, részegség ne nehezítsen, Rossz gondolat bennem erőt ne vegyen.
6. Lágyítsd meg énbennem az indulatot, Meg ne háborítsak soha másokat, És haragtartásra ne adjak okot.
7. Jól tudod, Istenem, mily gyarló vagyok, Különb-különb bűnre mily könnyen hajlok! Adjad: megtérhessek, mikor bűnt vallok!
8. Igaz ítéleted ne ostorozzon, Bűnből a Krisztusért ingyen oldozzon, Érdemem szerint rám átkot ne hozzon.
9. Magamat egészen neked szentelem: Kegyelmes oltalmad legyen mellettem, Szentlelked és Igéd legyen vezérem.
10. Külső károktól is ments meg engemet, Ne eméssze bánat és bú szívemet; Tartsd jó egészségben gyarló testemet!
11. Istenem, tenéked legyen dicsőség, A Szentháromságban ki vagy egy Felség: Csak tégedet illet minden tisztesség!




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése