2014. július 30., szerda

Öltsük fel az új embert!

J
ó végiggondolni, hogy mi is van a szívünkben (4Móz 16,1-33). Vizsgáljuk meg, nem húzódik-e meg bennünk lázadás az Úr akarata ellen, nem a hatalom utáni vágy vezérel-e? Mert azt látjuk, hogy a lázadás nem vezet eredményre. Különösen az, amely Isten ellen irányul, mint ahogy mai Igénkben is látjuk. Vannak néhányan Lévi törzséből, akik Mózes és Áron ellen támadnak, úgy vélik, Izráel népe fölé emelik magukat. Mindezen vád mögött személyes ambíciók húzódnak meg, elégedetlenek saját helyzetükkel, és Mózes illetve Áron helyére vágynak. Ők akarják a főpapi tisztet is maguknak. Nincsenek megelégedve azzal, amit rájuk bízott az Úr. Pedig Lévi törzse egy életre az Úr sátra körüli szolgálatra lett kiválasztva. Azonban ők ezt nem értékelik, nincs hála a szívükben. Úgy gondolják, ők többre hivatottak. Mi van a szívemben: megelégedettség vagy többre vágyás? Fontos szem előtt tartani, hogy Isten országában másképp vannak a dolgok, mint a világban, Isten maga bíz ránk feladatot, és ha abban hűségesek vagyunk, többre bíz. De nem mi vágyakozunk, nem én akarok többet, mást, hanem várok az Úr értékelésére. „Aki a kevesen hű, az a sokon is hű, és aki a kevesen hamis, az a sokon is hamis” (Lk 16,10).
Ezek az emberek önmagukat értékelték, saját életüket többre tartották annál, mint amit rájuk bízott Isten, mint amit végezniük kellett. Hiányzott az alázat a szívükből, amellyel rácsodálkoztak volna Isten kegyelmére. Mert már az is csoda, hogy az Úr megszabadította őket, majd a többi törzs közül kiválasztotta a Neki való szolgálatra. Látom-e méltatlanságomat? Felismerem-e, hogy még ezt a szolgálatot is bízhatta volna különb eszközre az Úr? Ha meglátom ezt, hála lesz a szívemben és magasztalás.
Mózes ezt az újabb támadást is az Úrra bízza. Nem áll bosszút magáért, hanem kéri, hogy Isten mutassa meg a nép számára döntését. Mutassa meg, kit választott arra, hogy a nép előtt járjon. Mózes magatartása számunkra is útmutatás, mi is vigyük Isten elé imádságban problémáinkat, a támadásokat. Ne mi akarjunk bosszút állni, hanem engedjük, hogy az Úr munkálkodjon, Ő jelentse ki akaratát. Jó mindenben az Úrra bízni magunkat, ne engedjük, hogy az elégedetlenség vagy a visszafizetés vezéreljen. Mindenkor figyeljünk az Úr Jézusra, Aki az Őt megfeszítőkért is imádkozott. Az imádság egy csodálatos eszköz a kezünkben, nagy dolgok történhetnek általa. Szívek átformálódhatnak, ha kitartóan és hittel kérjük.
Amikor Isten az egész gyülekezetet meg akarja ítélni, Mózes menti őket, közbenjár értük. Mózes nem a könnyebbik megoldást választja, számára nem a néptől való megszabadulás a megoldás. Vállalja őket tovább, menti a népet. Mózes lélekmentő lelkületet kapott az Úrtól. Milyen gyakran azt gondoljuk, úgy oldódnak meg gondjaink, ha megszabadulunk a problémás személyektől. Ha elválunk vagy másik országba költözünk, azt gondoljuk, minden rendbe jön, de ez nem biztos, mert előbb magunkban, a lényünkben kell rendbe jönni.
Szomorú, hogy még mindig nem tanulnak az emberek, még mindig nem akarják meglátni Isten akaratát, és lázadnak ellene. Azonban azt meg kell látnunk, hogy aki nem akar Istenhez igazodni, annak vállalnia kell a felelősséget. Isten megítéli az ellene lázadó bűnös embert. Most még van lehetőségünk bűnbánattal Elé állni és elfogadni az Ő uralmát. De élünk-e ezzel a lehetőséggel? Meghalljuk-e a hívást és bemegyünk-e Isten vacsorájára? Vagy figyelembe se vesszük, éljük az életünket, mintha minden rendben lenne? Ma nagyon belemerül a világ a jólétbe, az élvezetekbe, és nem akarjuk meglátni, hogy Isten ítélete közeledik. De áll még a kereszt, odamehetünk, és Jézust segítségül hívhatjuk. Mert csak Jézust követve van esélyünk az életre, az üdvösségre.
Pál határozottan tesz bizonyságot arról, hogy aki Krisztusban van, annak teljesen megváltozik az élete (Ef 1,17-32). Az már többé nem úgy él, mint eddig, már nem a nem hívők gondolkodása a mérvadó, hanem az Úr vezetése. Aki megtért és rábízta Jézusra az életét, annak már Jézus élete a minta. És ez azt jelenti, hogy az eddigi életvitelt le kell vetkőzni, meg kell tőle szabadulni. Krisztust követve nem élhetünk úgy, mint eddig. Ebből meglátjuk, hogy nem egy vallásról van szó, aminek a tételeit elsajátítjuk, és minden rendben van, hanem egy új életformáról.
Az új életformához arra van szükség, hogy megszülessen bennünk az új ember. Az új élet pedig nem a régi megújítását, hanem annak teljes eltávolítását jelenti, amely helyére lép az új élet. Az új élet teljes megújulást jelent, gondolkodásban és lélekben. Aki Krisztust követi, másképp kezd gondolkodni az életről. Felismeri, hogy az élet Isten ajándéka, felelősek vagyunk érte, és el fogunk vele számolni. Jézust követve előre fogunk gondolkodni, és igyekszünk felmérni egy adott tett következményeit. Ma sokszor nem gondoljuk végig, mivel fog járni az, amit tenni készülünk. Sok ember élete megy tönkre emiatt. Krisztus azonban megtanít felelősen gondolkodni, Igéje által fényt gyújt a számunkra és tanácsol minket.
Pál elmondja az új élet gyakorlati változását. Rámutat, hogy egy új hozzáállás jelenik meg. Aki nem akart dolgozni, hanem mások kárára élt, az munkát vállal és maga keresi meg a kenyerét. Az új ember mindig igazat mond, és már nem a harag vezérli, hanem a megbocsátás. Fontos, hogy ne engedjünk időt a haragnak az elterjedésre - mielőtt a nap lemegy, rendezzük problémáinkat, bocsássunk meg.
Tehát a hit a mindennapi életben mutatkozik meg. Az életformánkban, a tetteinkben válik láthatóvá. Akiben Krisztus van jelen, annak a beszéde is átalakul. Miért? Mert a szívében más tartalom van, mint ami eddig volt. És a száj a szív teljességéből szól. Akinek az Úrral és az Ő Igéjével van tele a szíve, annak a szájából áldás és építő beszéd jön elő. Tehát a beszédünk, a munkához, a másik emberhez való hozzáállásunk árulja el, hogy levetettük-e már a régi embert, vagy csak ráhúztuk az újat. Ha így tettünk, akkor az csak álca, előbb vessük le a régit, és úgy vegyük fel az újat, a Krisztusit.


Jézusom, ki árva lelkem


1. Jézusom, ki árva lelkem Megváltottad véreddel, Kárhozattól óvtál engem, Bűnös szívem, ó, vedd el! Add, hogy néked megháláljam. Hogy nem hagytál a halálban, megmutattad: Bármit adj, Én oltalmam csak te vagy. S
2. Jézus, benned bízva bízom, Elpusztulnom, ó, ne hagyj! :/: Te, ki bűnön, poklon, síron Egyedüli győztes vagy: Gyönge hitben biztass engem, Készíts arra, hogy én lelkem Láthat majd fenn, ó, Uram, Mindörökké boldogan.


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése