2015. május 4., hétfő

Áron is megvegyétek az alkalmat



J
ózsué tovább folytatta a harcot, amíg az egész országot el nem foglalta, és átadta a nép számára örökségül (Józs 11,10-23). Egész élete, munkássága során mindent úgy cselekedett, ahogyan az Úr megparancsolta Mózes számára. Az ígéretből valóság lett. Megtapasztalták, hogy az ígéretek beteljesednek, amit az Úr mond, az megvalósul, akkor is, ha nagyobb időszak teleik el az ígéret és a beteljesedés között. Amit az Úr ígér, az be is teljesedik. Ő soha nem csapja be övéit, mindig állja a szavát. Ezért jó dolog az igére építeni az életünket, mert amit nekünk személyesen mondott, azt meg is fogja tenni. Soha nem az Úrral, hanem velünk van a probléma, nem várjuk ki a beteljesedést, mert gyorsan szeretnénk hozzájutni az Úr ígéreteihez, vagy engedetlenek vagyunk, ahogyan Izráel is engedetlen volt a pusztában.
Kánaán földjének lakói megkeményítették szívüket Izráel fiaival szemben. Azért pusztultak el, mert nem ismerték fel az idők jeleit, nem látták meg, hogy a jövő Istené és az Ő népéé. Minden ezen múlt, Ráháb felismerte ezt, és ennek megfelelően hozta meg döntését. Ezek a népek ezt nem látják, vagy nem merik látni, inkább szembeszegülnek az Úrral. A sátán megtévesztette őket, és elhitette velük, hogy győzhetnek Isten ellen. Azonban Isten ellen nincs esélyünk. Bár mi is meglátnánk ezt. Nincs esélyünk az Úrral szemben, bármekkora sereget állítunk is fel Ellene. Egy lehetőségünk van, letenni a fegyvert, és beállni az Ő katonái közé. Igen, ez a megoldás, ne Isten ellen harcoljunk, hanem az Ő oldalán a világban lévő gonosz és a bűn ellen.
A továbbiakban a kívülállók irányában végzett szolgálatról ír az apostol (Kol 4,2-6). Ennek a szolgálatnak az imádkozás az alapja. Az imádkozás beszélgetés Istennel, igazi párbeszéd. Én elmondom, ami a szívemben van, aztán átengedem a szót Istennek. Akkor lesz igazi az imádkozás, ha várunk az Úrra, és engedjük Őt is megszólalni. A megszólalásban, szavának szívünkig való jutásában nagy segítséget jelent az ige olvasása. Az Úr az igén keresztül szól hozzánk.
Fontos az imádkozásban a kitartás és az éberség. Olyan hamar és olyan könnyen feladjuk az imádkozást. Pedig általa nagy dolgok mehetnek végbe. Az első gyülekezet élt is ezzel a lehetőséggel; amikor Pétert börtönbe vetették, összejöttek és imádkoztak érte, Isten válasza pedig az volt, hogy kiszabadította az apostolt. Szükség van ma is imádkozó gyülekezetekre, ne formalitás legyen az imádság, ne száműzzük a szószékre, hanem jöjjünk össze pusztán imádkozni. Merjük felvállalni ezt a szolgálatot. Ez nem kerül pénzbe, nem szükséges nagy beruházás hozzá, csupán két kezünkre van szükség hozzá.
Pál azt kéri, hogy imádkozzunk másokért, vagyis beszéljünk másokról Istennek, majd ha ezt megtettük, beszéljünk másoknak Istenről. Így lehet hatásos a szolgálatunk, mert az ige ajtaja sokak előtt be van zárva, de mi tudjuk, hogy a szívek kulcsa az Úrnál van. Egyedül Ő képes kinyitni az ajtót. Ő képes megnyitni a lehetőségeket. De figyeljünk, hogy amikor nyílik az ajtó, ne toporogjunk továbbra is előtte, hanem menjünk be rajta, éljünk a lehetőséggel.
Pál azt is kéri, hogy világossá tudja tenni az igét, vagyis úgy legyen képes hirdetni azt, hogy meg is értsék a kívülállók. A bizonyságtételünk gyakran elveszik a kánaáni nyelvjárásban. Szabadítsuk ki onnan, hogy minél többen megértsék az üzenetet. Ügyeljünk arra, hogy ne elriasszuk az embereket Istentől, hanem tegyük az Ő országát vonzóvá a számukra. Lássák meg az életünk által, hogy nekik is ott a helyük.
Fontos még, hogy a kedvező alkalmakat jól használjuk fel. Mindig a mostani a kedvező alkalom, ne féljünk tőle, és ne legyen fontosabb a saját dolgunk a másik lélek mentésénél. Áron is megvegyük, vagyis vegyük tudomásul, mindennek ára van, még a lélekmentésnek is. Mibe kerül? Saját kényelmemről, előnyömről való lemondásba. Azt jelenti ez, hogy nem sietek azonnal a magam dolgára, hanem inkább hagyom, hogy akár veszteség is érjen, csak megismertethessem az Úr kegyelmét az érdeklődőkkel. Az Úr Jézus, amikor Jairus házához sietett, megállt útközben a vérfolyásos asszony gyógyulása érdekében, közben pedig meghalt Jairus leánya. Jézus megfizette az árat, mert kigúnyolták, amikor azt mondta, nem halt meg, csak alszik. Mi már tudjuk, hogy minden árat kifizetett ott a kereszten, ezért ne sajnáljuk az időnket, szórakozásunkat. Lássuk meg, hogy az evangélium mindennél értékesebb.


Imádkozz minden reggel

Imádkozz minden reggel, imádkozz délben is,
imádkozz minden este, imádkozz szüntelen.

Adj hálát minden reggel, adj hálát délben is,
adj hálát minden este, adj hálát szüntelen.

Kérjed őt minden reggel, kérjed őt délben is
Kérjed őt minden este, kérjed őt szüntelen.

Dícsérd őt minden reggel, dícsérd őt délben is,
dícsérd őt minden este, dícsérd őt szüntelen.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése