2015. május 28., csütörtök

Szivárvány



Ú
jra beindul a földön az élet - áldással indul. Isten áldáshordozóvá teszi Noét és fiait (1Móz 9,1-28). Ők viszik tovább az élet áldását. Azért kaptak kegyelmet és menekültek meg, hogy az élet terjedjen általuk. Isten az életet bízza ránk, a hívő ember mindig az élet pártján áll, mert ez bízatott ránk. Az életet kell továbbadnunk, és Jézus az élet. Ő az igazi, az emberhez méltó élet. Erre vágyik lénye mélyén mindenki, és ezt is keresi. A bálványok, a sok tévút is a bennünk való sóvárgásra mutat. Az ember lénye Isten után, az Ő világa után vágyódik, mert ez kitörölhetetlenül a lényünkben van. A tévúton járó emberek számára mutassuk az élet felé vezető utat. Isten népe azért van a világban, hogy útjelző legyen.
Az újrakezdő ember mindent megkap, amire szüksége van a kezdéshez, az élethez. Csodálatos üzenet, még az özönvíz után is van új kezdet. Olyan mélységből is talpra lehet állni, ahová az emberiség jutott. Isten mindig és mindenki számára felkínálja az újrakezdés lehetőségét. Kezdd újra még ma Jézussal. Ne mondd, hogy nekem ez nem megy. Ne mondd, hogy neked nincs esélyed, mert az ige azt üzeni, van esély, van lehetőség, de ez Jézusban kínálkozik.
Az újraindulásnál az élet védelmét hangsúlyozza az Úr. Az ember élete érték, védeni kell. Aki az ember életét kioltja, annak vállalnia kell a felelősséget. Védjük az életet, vigyázzunk rá, ne engedjük kioltani. Azonban aki mégiscsak kárt tett az életben, van lehetősége újat kezdeni. Aki bűnbánattal fordul az Úrhoz, átélheti a kegyelmet. Az Úr Jézus az Őt meggyilkoló embereknek is megbocsátott, és kérte az Atya kegyelmét. Az ember sok esetben nem ismer kegyelmet, azonban Isten a kegyelem korszakát adja a számunkra. Most van a kegyelem ideje, amikor halljuk az Úr szavát, kérhetjük kegyelmét.
Isten a kegyelmet megerősíti Noéval. Szövetségre lép vele, és e szövetség mindenkor láthatóvá válik a szivárvány által. Áldott az Úr ezért a jelért, hiszen ha feltűnik az égen, mindig megerősödhetünk Isten kegyelmében. Mindig ott lehet a szívünkben, hogy Ő nem azt akarja, hogy az ember elvesszen, hanem azt, hogy megtérjen és éljen. Emeljük fel elcsüggedt fejünket, és lássuk meg a kegyelem jeleit. Figyeljük a szivárványt, és lássuk a legnagyobb jelet, a keresztet. Ez mindig Isten kegyelmére irányítja figyelmünket és reménységgel tölt el.
Noénak idős kora ellenére is ki kell járni néhány iskolát. Megtanulja, milyen az alkohol, felismeri, hogy nem játék, vigyázni kell rá. Meglátja az emberi kapcsolatok törékenységét. Milyen könnyen elillan a tisztelet. Van, amikor a másik épp nem tiszteletre méltó, azonban ez nem hatalmaz fel arra, hogy visszaéljünk vele. Az Úr Jézus Isten agapé szeretetét hozta el, ami azt jelenti, hogy akkor is szeret, megbecsül, amikor nem vagyunk szeretetre méltók.
A Lélek vezeti immáron a tanítványokat. A templomba imádkozni viszi őket (ApCsel 3,1-10). Az imádkozás továbbra is fontos a számukra, általa vannak állandó kapcsolatban az Úrral. A Szentlélek jelenléte nem teszi fölöslegessé az imádkozást. Nekünk is szükségünk van rá, imádkozás közben tapasztalhatjuk meg, hogy az Úr szól hozzánk. Ima közben elcsendesedünk és felfelé figyelünk. Az imádkozást soha nem hagyhatjuk ki, mert nekünk van rá szükségünk. Imádkozás nélkül sekélyessé válik az életünk.
Péter és János nyitott szemmel és füllel közlekedik. Meglátják a koldust, és meghallják kérő szavát. A Lélek érzékennyé tesz mások szükségleteire és problémáira. Azonban Péter és János már nem alamizsnát ad, amit mindenki megtesz. Nekik többjük van, és ezt adják a béna számára. Mi van nekünk? Mit adunk mi? Azt, amit a többi ember, amit el is várnak tőlünk? Mi is küldjük a segélyeket, mindent pénzzel próbálunk megoldani, mert mi már azt nem tudjuk mondani, hogy pénzünk nincs.
Bűnbánattal kell magunkba tekinteni, mert mi már nem tudunk Jézus nevére hivatkozni. Mi már nem tudjuk azt mondani: Jézus nevében kelj fel, és járj! Ez a mi szegénységünk, mert nem pénzre, politikai támaszra van Isten népének szüksége, hanem erre. A világ az egyháztól elsősorban nem anyagi segítséget vár, hanem a Lélek erejét, azt, hogy Jézus neve által közvetítsük a talpra állást, a gyógyulást.
Az egyház, ha nem tudja azt mondani, kelj fel és járj, ha nem képes a szabadulás igéit hirdetni, szegény. Nagyon szegények vagyunk ma, pedig nagy gazdagság bízatott ránk, az evangélium. A győztes üzenet, hiszen Jézus Krisztus győzött. Lerombolta az ördög munkáit, így már nem lehet győztes a gonosz. Az egyház győztes közösség. Nem kell félni, meghátrálni, mert nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hitéi.



Úr lesz a Jézus mindenütt


1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig, Hol a hold nem fogy s nem telik.
2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Minden napon dicsérete.
3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse: Áldott a Jézus szent neve!
4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínségesek megáldatnak.
5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S mind e föld mondja rá: Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése