2015. május 23., szombat

Emberi szempontok helyett a Lélek vezetése



A
z embert beállította Isten az Édenbe, neki adott mindent, az egész teremtett világot (1Móz 3,1-24). Mindennel rendelkezhetett, igazán boldogan élhetett. Egy új, csodálatos világban bontakozhat ki, úgy, hogy közben mellette van Teremtője, segíti, gyámolítja. Hiszen az egész világ ismeretlen még előtte, tanulja önmagát és az életet az ember. Így kezdünk mi is, gyámoltalanul, és tanulni kell az életet. Ebben rászorulunk mások segítségére, és olyan jó, hogy itt van Isten is, és lehet Rá számítani. Igazán az Ő megismerése a kulcs, ha megismerjük Őt, megismerjük önmagunkat is. Isten ismerete által tárul fel előttünk az élet. Az Édenben Isten közelében élt az ember, a Vele való kapcsolat éltette őket. Az Istentől kapott élet lehelete tette élővé az embert. Ez olyan plusz, amivel az állatvilág nem rendelkezik. Az élet lehelete Istenből való, és csak addig él igazán az ember, amíg a Lélek által élő kapcsolatban marad Vele. Amíg ez az összeköttetés működik, addig minden rendben van.
Van azonban valaki, akinek ez a kapcsolat nem tetszik, aki irigy az emberre, amiért összeköttetésben van Istennel, amiért Ő szereti. Mert Isten és az ember között szeretetkapcsolat van. Ez a valaki nem más, mint a sátán, azt látjuk, hogy ravasz, tehát nem nyílt és nem őszinte. Ez már jelzi, hogy rosszat akar. Mit akar? Szétvágni ezt a csodálatos, harmonikus kapcsolatot. A sátán mindig az élő, működő kapcsolatok ellen van. Ő a kapcsolatok, a szeretet ellensége, mindent, ami működik, szét akar rombolni, és ehhez minden eszközt és trükköt bevet.
Ez a történet egy nagy felkiáltójel: ember, vigyázz! Vigyázz, vagyis maradj meg Teremtőd közelségében, csak Rá figyelj, szavára hallgass, mert van ellenség! Ez az ellenség megtévesztésre, hazugságra építi taktikáját. Bizalmatlanságot csepegtet a szívbe. Kétségbe vonja Isten szavát, most megpróbálódik a hitünk. Irigynek tünteti fel Istent: ide rakott benneteket ebbe a világba egyedül és kiszolgáltatottan, mindent elkészített, de nem engedi, hogy vegyetek belőle? Hagyja, hogy éhezzetek, szomjazzatok, milyen kegyetlen is. Merjünk ellentmondani a gonosznak. Merjük vállalni az Úr szavát, ha sokan nem is ezt teszik. Mondjuk ki, hogy mindent nekünk adott, ne arra figyeljünk, ami nincs, hanem lássuk meg azt a bőséget, ami körülvesz. Ádámot és Évát megtévesztette a gonosz, arra az egyre koncentráltatta, csak azt láttatta, mi nem volt az övék, és nem vették észre, hogy azon kívül minden az övék, bármiről vehetnek. Milyen szomorú, amikor az egy eltakarja a mindent, amikor a fától nem látjuk az erdőt. Ráadásul a gonosz meghazudtolja Istent: dehogy haltok meg, olyanok lesztek, mint az Isten. Ezzel bizalmatlanná teszi az embert Isten iránt - nem akarja, hogy olyanok legyünk, mint Ő. Nem látják meg, hogy ők Isten képmásai, és ez elég, ennél több nem kell. Még ennek sem tudunk megfelelni. Azonban a kígyó beleültette a szívünkbe az istenné válás gondolatát, az engedetlenség következtében szembekerültünk Istennel. Most már az ember akar isten lenni, az egész Szentíráson végigvonul ez, de soha nem lehet isten. Az ember ember, és mindig az is marad. Nem istenné válik, hanem ha kilép az Istennel való közösségből, ember alattivá válik, lecsúszik akár állati szintre is. Egyetlen esélyünk arra, hogy emberek maradjunk, sőt, hogy emberekké legyünk, ha befogadjuk Jézust az életünkbe. Általa lehetünk homo chrisztiánusszá, krisztusi emberré.
Az engedetlenség következménye nem az istenné válás, hanem a félelem megjelenése és a parányiság átélése. A világmindenségben Isten nélkül porszemnek érzi magát az ember. Nem hős, hanem félelmekkel küszködő, Isten elől menekülő lett. Azonban jó látni, hogy Isten nem taszít el magától, utánunk jön. Még a lázadó, Előle menekülő embert is keresi, mert tudja, hogy Nélküle védtelen, kiszolgáltatott. Isten szereti az embert.  Ma is kérdezi: Hol vagy? Hol vagyok? Menekülök, bújok vagy Felé indulok? Zákeus fára mászott, ám az Úr megállt és lehívta őt onnan. Így hív most téged is. Hová bújtál, hová menekültél? Gyere Hozzá, mert nem az Úr elől kell menekülni, hanem a gonosz elől. Álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Mondj nemet neki, és mondj igent Istennek.
Azonban Ádám és Éva nem vállalja tettét, egymásra, majd a kígyóra hárítja a felelősséget. Azóta is jelen van a hárítás. Mindig más az oka, nem én. Álljunk most őszinte bűnbánattal az Úr elé, valljuk meg vétkeinket, és kérjük kegyelmét. Mert a kegyelem kihirdetése, a gonosz fölötti győzelem bejelentése már itt megtörténik. Amit az ember elrontott, azt Isten helyrehozza, az ember utódja által. Ez az Utód pedig nem más, mint a názáreti Jézus Krisztus. Általa aratott az Úr győzelmet, Általa van esélyünk nekünk is győzelemre, új életre, üdvösségre. Jézusban áll helyre az elromlott kapcsolat. Ő szervizeli elromlott kapcsolatunkat.
A tanítványok a jeruzsálemi szoba csöndjében imádkozás közben tanulják meg az ige alapján megérteni és feldolgozni mindazt, ami történt (ApCsel 1,15-26). Bármi történjen életünkben, legyen jó vagy rossz, értsük meg azonnal, vagy legyen érthetetlen, mindig az igéhez forduljunk. Keressük a csöndet és benne az igét, általa értjük majd meg életünk történéseit és tanuljuk meg feldolgozni az eseményeket. Mindig az igében keressük a magyarázatot, a választ kérdéseinkre. Így tettek az apostolok, és ez számunkra is járható út.
Azonban soha nem kell sietnünk, mert itt mintha sietséget látnánk. A történéseket jól értékelve arra jutnak, szükséges Júdás helyét betölteni. Ami emberileg logikus is, de az Úr azt mondta, várják meg az ígéret beteljesedését, addig ne tegyenek semmit. Az értékelés helyes, de a döntés, a hely betöltése még nem időszerű. Miért? Mert még nincs jelen a Szentlélek, még csak emberi módon döntenek. A Szentlélek nélkül hibás döntést hozunk. Várjuk meg mindig a Lélek jelenlétét, útmutatását.
Lélek nélkül emberi módszerekkel és emberi szempontok alapján, szűkkeblűen döntenek. Sorsolnak, leszűkítenek, saját szempontokat határoznak meg: azok közül, akik velünk voltak. Isten másként gondolta, Ő olyat akart választani, aki már a feltámadott Jézus munkája által nyert új életet. A kapkodás, az átgondolatlanság a Szentlélek hiányának a jele. Így választják meg Mátyást, de az Úr mást, mégpedig majd Sault választja. Ne legyünk türelmetlenek, ne emberi szempontok alapján döntsünk, hanem a Szentlélek vezetése alatt. Mert akiket a Lélek vezérel, azok Isten fiai.



 Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám


1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel, küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!
2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!
3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!
4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése