2015. május 29., péntek

Jézus nevében való hit



I
smét benépesül a föld, és új lehetőséget kap az emberiség. Isten szélesre tárja előtte az élet kapuját (1Móz 10,1-32). Lehetőség nyílik az Istennel való élet megvalósítására. Noé bemutatta gyermekei számára, mit jelent az Úrral járni. Arról is bizonyságot tett, hogyan lehet megmaradni a hitben ellenszél idején, amikor szinte egyedül engedelmeskedik az Úr szavának. Mert meg lehet maradni a legnehezebb közegben is. Noé élete hiteles példa a számunkra, nem volt könnyű neki, de ő mindenkor az Úrra figyelt. Csakis Istenre nézett, nem foglalkozott a körülötte lévők véleményével, nem hagyta magát negatív vélemények, ellenséges indulatok, támadások által befolyásolni. Noé rendületlenül bízott az Úrban, kitartott a bárkában is. Soha nem kapkodott, hanem mindenben kivárta, amíg Isten cselekszik.
Sok nevet olvasunk, talán bele is fáradunk, azonban lássuk meg, hogy a nevek mögött egy-egy élet húzódik meg. Egy ember, aki szintén az Úrtól kapta életét, és ezzel az élettel terve volt Istennek. Hogy ki-ki mennyit valósított meg belőle, nem igazán tudjuk. De akkor is fontosak ők az üdvterv folyamatában. Róluk nem maradt fenn a nevükön kívül szinte semmi, de mégis fontos láncszemek az Úr munkájában. Hozzánk hasonlóan megvoltak az örömeik, bánataik, de mindezekben átélték az Úr jelenlétét.
Gyakran ma is így csupán néhány szóba vagy a síremlék kötőjelébe sűrűsödik egy ember élete. Semmit nem tudunk róla, mégis fontos, mert az Úr Jézus életét adta érte is. Te is értékes vagy az Úr szemében, akkor is, ha úgy gondolod, nem több az életed annál a bizonyos kötőjelnél. Mert nem az a lényeges, hogy a világ mit gondol rólunk, hanem az, mit gondol az Úr. Mi Isten véleménye az én életemről? Mit fog mondani majd, amikor megjelenek Előtte? Áldott szolga leszek, juhai közé számlál, vagy átkozott szolga és kecske?
Nimród esetében látjuk, hogy az Úr előtt zajlott az élete. Hatalmas vadász volt az Úr előtt. Tehát Isten értékelte életét, munkáját, és ez a lényeg. Arra kell figyelnünk, Isten mit is mond rólunk. Hogyan látja Ő mindazt, amit teszek. Mert Ő nem úgy lát, mint az emberek. Amit a környezet jónak tart, azt nem biztos, hogy Isten is jónak tartja. Ez igaz fordítva is. Lebecsülik életvitelünket, kevésnek tartanak, de soha ne erre figyeljünk, az Úr számára fontos, aki egy pohár vizet ad az Ő kicsinyeinek. Fontos, aki figyel Rá és kész engedelmeskedni Neki, még ha jelentéktelennek tűnik is a feladat. Amit a világ bolondságnak tart, az Isten ereje, Isten bölcsessége (1Kor 1,18-25).
 A sánta gyógyulása megdöbbentette az embereket (ApCsel 3,11-26). Csodálkozva futnak Péterhez és Jánoshoz. A szél fúj, és ennek megvan a hatása. A tanítványok tudják, hogy ami történik, az a Szentlélek munkája. Néha úgy tűnik, mi is csak csodálkozunk, amikor az Úr cselekszik. Jé, hát ilyen is megtörténhet? Ma is meggyógyulhat, megszabadulhat valaki? Pedig nekünk már igazán nem csodálkozni kellene, hanem igénybe venni a Szentlelket. Azért jött el a világba, hogy engedjük Általa birtokba venni a lényünket. Csodálkozunk, holott inkább számítani kellene Rá. Mert ahol jelen van Isten Szentlelke, ott mindig történik valami, ott a lehetetlen lehetségessé válik.
A sánta gyógyulása alkalom a bizonyságtételre. Péter nem sütkérezik a dicsőségben, sőt, nem engedi, hogy ezt a gyógyulást nekik tulajdonítsák, mert nagyon jól tudja, hogy ezt nem ők vitték végbe. Isten munkáját soha ne tulajdonítsuk magunknak. Ne éltessük magunkat, szolgálatunkat, ha valakinek az élete megváltozik, ha hitre jutnak emberek, mert ez egyedül Urunk munkája. Csak Ő képes igazi változást eszközölni a szívekben.
Az apostol Jézusra mutat, bizonyságot tesz Róla, elmondja, hogy az Atya által elküldött, de a nép által megtagadott és megölt Jézus nevébe vetett hit által ment végbe a gyógyulás. Jézus neve csodálatos, bízzunk a nevében, hívjuk segítségül, merjünk Rá hivatkozni. A Jézus nevébe vetett hit által történhetnek ma is nagy dolgok. Általa ismerhetjük fel bűneinket és láthatjuk meg, hogy kegyelemre van szükségünk.
Péter azt tanácsolja, tartsanak bűnbánatot és térjenek meg. Igen, erre van nekünk is szükségünk. Alázattal szembenézni magunkkal, és megvallani őszintén az Úr előtt bűneinket. Isten elé bűnbánattal járulhatunk, meg kell vallani, hogy miattam halt meg az Úr Jézus. A megvallott bűnre kapunk bocsánatot. Tárjuk fel az Úr előtt szívünket, ne rejtegessünk semmit, mert Jézus vére minden bűnt eltöröl.
A felüdülés ideje az Úrtól jön el, de ez összhangban van a bűnbánattal. Ha nem tartunk bűnbánatot, mert úgy véljük, minden rendben van, nem lesz felüdülés, nem kezdődik új élet.
Megragadott engem az, ahogyan Péter a szívünkre helyezi: „őrá hallgassatok mindenben.” Különösen a mindenben kifejezés ragadott meg. Ne csak néhány, úgynevezett nagy kérdésben, hanem az élet minden dolgában Őreá hallgassak. Ez azt üzeni a számomra, hogy Jézus mindenben megbízható. Az Ő szavait érdemes komolyan venni. Az igéből is azt látjuk, jó komolyan venni mindazt, amit az Úr Jézus mond. Szava az élet, soha nem vezet félre. Tehát ne a szívemre, ne a másik emberre, hanem mindenkor Őreá hallgassak. Bizony, nem könnyű ez. Van, amiben rutinszerűen cselekszünk, mert az megy nekünk. Más kérdésekben pedig emberek tanácsát kérjük ki. Péter azt mondja, minden tanácsot vigyünk az Úr elé, és azt vegyük mindig komolyan, amit Ő mond. Mert egyedül Jézus ismer igazán bennünket és Ő ért jól az élethez.



Atyám, két kezedben

1. Atyám, két kezedben, csak ott lakhatom.
Biztonságot csak tőled kapok.
Újjá így teremtesz, sebem ápolod.
Boldogság, hogy itt van otthonom!
Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram!
Oltalmadban rejtsd el sorsomat!

2. Atyám, két kezedben teljes az öröm,
Ajándékodban gyönyörködöm.
Tékozlóként éltem, tárva most karod,
Hűtlenségem nem hánytorgatod.
Refr.

3. Atyám, két kezedben bátran sírhatok,
Fájdalmaim hordozod, tudom.
Ott fönn a kereszten, áldó két kezed,
Bűneimmel én szegeztem fel.
Refr.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése