2015. május 1., péntek

Beszélj te is az Úrral



A
z Úr harcolt Izráelért, olvassuk, és ezt tapasztalták a Kánaán földjén élő népek is (Józs 10,1-27). Felismerték, hogy nincs esélyük önmagukban megállni, ezért szövetkeztek Józsué ellen. Közös erővel kívánták megállítani Izráelt, mert látták Aj és Jerikó bukását, illetve Gibeon békekötését. Azt tervezték, Gibeont foglalják el először, azt a várost, amely megbékélt Isten népével. Ezek a népek védik magukat Istennel szemben, ahelyett, hogy ők is békét kötnének. Mert Isten ellen harcolni nem érdemes, Saul is rugódozott akarata ellen, és üldözte Jézust, azonban az Úr megállította őt. Az a jó, ha a tetteiről szóló bizonyságtételt hallva nem harcolni kezdünk az Úr ellen, hanem igyekszünk megbékülni Vele. Minden problémánk az ellene való szembenállásból fakad, abból, hogy nem akarjuk elfogadni vezetését, életünk feletti uralmát.
Gibeon segítséget kért Józsuétól, és ő nem feledkezett meg róluk. Nem hagyta magukra azokat, akikkel szövetséget kötött. Isten gyermekei állják a szavukat, nem csapnak be másokat. Nem úgy gondolkodott, hogy majd az emóri királyok leverik Gibeont, és így megszabadul tőlük. Józsué tudta, meg kell védenie őket. Az Úr pedig bátorítást ad a számukra. Olyan jó olvasni a biztatást: „Ne félj tőlük, mert kezedbe adtam őket.” Mennyi mindentől félünk, és most azt üzeni az Úr, ne félj mindattól, ami eddig elrémített, ne félj az ellenségtől, aki meg akar akadályozni abban, hogy az Úr ígéreteit birtokba vedd. Amikor az Úr ügyét képviseljük, nem kell félni, még ha szövetkeznek is ellenünk, mert az Úr is jelen van és cselekszik.
Józsué megtámadta az ellenséges királyokat, a lerohanás taktikáját alkalmazta.  Bízott az Úr ígéretében, tudta, övé a győzelem, de tett is érte. Kigondolta a haditervet, cselt alkalmazott, a meglepetés erejére épített. Meg tudjuk-e mi lepni a gonoszt? Van-e elképzelésünk az ellene folyó küzdelemben? Ezek az emberek a meglepetés érdekében vállalták a kemény menetelést, a fárasztó utat, és nem a maguk kényelmére gondoltak. Harminc kilométert tettek meg felfelé menetben, és amikor a helyszínre értek, azonnal támadtak. Senki nem gondolta, hogy olyan gyorsan odaérnek, azt pedig különösen nem, hogy pihenés nélkül azonnal támadni fognak. Másrészt az Úr megtámogatta seregét. A hirtelen támadás által összezavarta az ellendéget, majd a menekülőket nagy jégeső érte. Az Úr segíti népét, harcol értük, és így harcol mai népéért is. Mindenben támogatja az evangélium, a jó hír terjedését. Mert Ő nem fegyverrel harcol, és nem pusztításra ösztönöz, hanem a ma még ellenséges indulatúval is szövetséget, békét akar kötni. Jézus mindenki büntetését magára vette a kereszten, és Isten azt akarja, hogy mindenki megtérjen és éljen. Ne féljünk vinni az igét, vállalni azt minden helyen, bízzunk az Úr támogatásában. Mert Ő képes meggyőzni az ellenállókat, Ő képes egyedül megváltoztatni az életeket. A szívek és gondolatok fölött egyedül Neki van hatalma.
A győzelem napján beszélt Józsué az Úrral, és az Úr meghallgatta, olyan csoda történt, ami megerősítette a népet abban, hogy Józsuéval van az Úr. Erre a jelre a népnek volt szüksége, azért adatott, hogy merjenek továbbra is bízni Józsuéban, lássák meg, hogy az Úr harcol érte, vele van, mint Mózessel is. A csodák soha nem öncélúak, mindig Istenre irányítják figyelmünket. A mai csodáknak is a kereszt felé kell segíteni az embereket, meg kell látni mindazt, ami ott történt. Mert az értem ment végbe. Ahogyan Józsué beszélt az Úrral, úgy beszélhetek Vele én is. Hidd el, bármikor és bárhol az Úr elé állhatsz és megszólíthatod. Még harc, vagyis munka közben is lehet beszélni Istennel. Neki mindig van ideje rád, és ne félj őszintén Rá bízni mindent. Amit átadtál Neki, azt bízd is Rá, hidd, jó kezekben van életed és dolgaid.
A győzelem megerősítést jelent a jövőre nézve, az újabb feladatokra is. Mindig a jelen győzelméből, eredményéből meríthetünk erőt, és győződhetünk meg az Úr hatalmáról és segítségéről. A mai győzelem a jövő győzelmének alapja, ebből erőt lehet meríteni, azt üzeni, ahogyan ma győzelmet adott az Úr, ugyanígy fog győzelmet adni más ellenség fölött is. Soha ne az ellenségre, mindig Őreá nézzünk. Az ellenség változik ugyan, mindig más lesz, de az Úr soha nem változik, Ő mindig ugyanaz marad.
Pál határozottan ír az új emberről és annak új életéről, új irányultságáról (Kol 3,5-11). Az új embert már Krisztus tölti be, ezért a régi életformája nem vonzó a számára. Azonban azt is látni kell, hogy a bűn nem mond le rólunk, ezért harcolni kell ellene. Öldököljétek meg tagjaitokban azt, ami földi, ami a világ életmódjára  ösztönöz. Hogyan lehet megöldökölni? Úgy, hogy most már az odafenn valókkal törődünk, az igéről gondolkodunk, és az Úr életét figyeljük és követjük.
Az új ember már új életvezetést folytat, ami korábban természetes volt a számára, már nem az. Az új ember Isten országának rendjére figyel, és azt követi. Meglátjuk, hogy azok az igazi értékek, amik Isten országában jelen vannak. Ez azt jelenti, hogy a hívő embernek újra kell tanulnia az életet, és ezt az Úr Jézustól tanulhatja. Hiszen ami a régi életben elfogadott volt, az már Isten országában nem jöhet számításba. Ettől minden nap meg kell szabadulni, itt már a krisztusi értékek kaphatnak teret. Minden nap el kell vetni magunkat a világ megoldásától, a bűnös emberi természet indulataitól. Nekünk kell meghozni a döntést, hogy már nem ezen indulatok mentén kívánunk cselekedni, hanem az Úr tanítása szerint. Isten országa a megbocsátásra épül. Lehet megbocsátani, itt nincs helye a gyűlöletnek, az ellenségeskedésnek, mert az Úr is megbocsátott még a kereszten is. A legjobb fegyver a megbocsátás.
Az új ember növekedő, megújuló ember. Nem befejezett, hanem az Úrral való élő kapcsolat által növekedésben lévő élet. Növekedik-e az életem? Van-e előrehaladás? Mert bizony, gyakran elbukunk, de fel kell állni, mert lehetséges felállni és újrakezdeni.



Imádkozz minden reggel

Imádkozz minden reggel, imádkozz délben is,
imádkozz minden este, imádkozz szüntelen.

Adj hálát minden reggel, adj hálát délben is,
adj hálát minden este, adj hálát szüntelen.

Kérjed őt minden reggel, kérjed őt délben is
Kérjed őt minden este, kérjed őt szüntelen.

Dícsérd őt minden reggel, dícsérd őt délben is,
dícsérd őt minden este, dícsérd őt szüntelen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése