2015. május 30., szombat

Nem adatott más, csak Jézus



A
z özönvíz megtisztította ugyan a földet az embertől, de benne, a lényében nem vitt végbe igazi változást (1Móz 11,1-32). Az özönvíz utáni emberben is jelen van a bűn. Ott van bennük és bennünk is az Isten elleni lázadás, már nem az Úrnak való engedelmesség vezérel. Az ember nem szereti Istent, és ezért nem az Ő gyermekeként kíván élni. Nem az Isten iránti szeretet vezérli, hanem éppen ellenkezőleg, szembefordult Teremtőjével. A sátán által a szívébe sugallt gondolat, „olyanok lesztek, mint az Isten”, a mai napig motiválja. Az ember isten akar lenni. Ez a vágy jelenik meg a mostani történetben is. Nem az Úrral való élő kapcsolat keresése, a Vele való harmóniában való élés motiválja, hanem az égbe való eljutás.
Noé még alázatos és hálás szívvel oltárt épített az Úrnak a megmenekülés után. A következő generációk már a saját nevüket akarják megörökíteni, magukat szeretnék halhatatlanná tenni. Milyen könnyen elfordulunk Istentől, annyira megdöbbentő és elszomorító ez. Nem akarunk Istennel közösségben élni. Pedig akkor lenne igazi életünk. Csakis az Úrral valósíthatjuk meg mindazt, amire vágyunk, a békességet, a boldogságot Ő ajándékozhatja nekünk. Magunktól képtelenek vagyunk megszerezni ezeket.
Mit is látunk? Fejlődik az építőipar. Sikerül tartós anyagot létrehozni, téglát készítenek, majd ezt képesek lesznek egymásra rakva rögzíteni. A toronyépület elkészítésének lehetősége új távlatokat nyit előttük, az égbe akarnak eljutni, nevet akarnak szerezni maguknak. A fejlődés nem hálára készteti őket. Nem megköszönik Istennek a tudást, és azt, hogy így könnyebben tudnak építkezni, hanem Isten nélkül akarnak uralkodni. Tehát nem a tudás, a technikai fejlődés a fő probléma, hanem az, hogy mindezt rosszra használjuk. Rossz a cél. Nem Isten szolgálatára szenteljük a tudást, a képességet, hanem mi akarunk általa istenné válni.
Alázattal kellene felismernünk, hogy nem ez a tudás szerepe, azért kapjuk, hogy általa Istent dicsőítsük. A tudás Istentől kapott lehetőség, általa jobbá tehetjük az élet minőségét. De csak akkor, ha alázattal leborulunk Urunk előtt.
Amit az ember világraszóló eredménynek tart, az Isten látószögéből aprócska tett. Az Úr humorát fedezzük fel abban a jelenetben, amikor Istennek le kell szállnia, hogy láthassa a várost és a tornyot. Isten meggátolja az embert terve kivitelezésében, mert látja, ez csak a kezdet. Igen, az ember szíve elszakadt az Úrtól, de az Úr nem szakadt el tőle. Mindent megtesz, hogy visszahívogassa magához. Isten azon fáradozik, hogy az embert ismét az élet útjára vezesse. Azért jött el az Úr Jézus is, Ő hozta el az igazi életet a számunkra. Aki ezt meglátja, új, megváltozott életre talál.
Isten válasza az ember elképzeléseire a nyelv összezavarása. Azt jelzi ez, hogy az emberi összhang, az egyetértés bomlik fel. Az ember Isten akar lenni, holott még egyetértésre sem jut, nem értik meg egymást. Azóta is látjuk, mennyire hiányzik a megértés. Még ahol egy nyelven beszélnek, ott is gyakran hiányzik a megértés. A tanítványi élet fontos eleme ez, a Krisztusban kapott új teremtés része a megértés képessége.
Ezt követőn egy vonal felbukkanását fedezzük fel. Isten terve kezd kibontakozni előttünk. Ez a terv az ember megmentésére irányul. Egy új népet választ ki magának az Úr, rajta keresztül fogja kegyelmét és szeretetét megmutatni a számunkra.
Abrám családja bukkan fel a népek tengeréből, azért, mert az Úrnak terve van velük. Igen, Istennek terve van az életünkkel. Jó látnunk, hogy az Ő tervének megvalósítása nincs életkorhoz kötve. Táré hetvenéves, amikor Isten megmozdítja őket. És ő elindul. Ne mondjuk soha, hogy velünk nincs terve az Úrnak. Ne engedjük, hogy a gonosz értéktelenné nyilvánítson, hanem lássuk meg, igenis van terve velünk az Úrnak. Rajtunk áll, hogy ezt megismerjük-e és engedjük-e megvalósítani.
Isten tervében benne van az emberi élet fájdalma és kudarca is. Abrám felesége meddő, tragédiaként élik meg, de majd megtapasztalják, hogy amikor rábízzák magukat Isten vezetésére, ez az állapot is megváltozik. Isten a rosszat is jóra képes fordítani, ezt is fel tudja használni terve megvalósítására. Abrám és felesége átélik majd, hogy minden Isten ajándéka a hitből élő ember számára.  Első a hit, a hitben való elindulás, és ezt követi majd az ígéretek megvalósulása.
A bizonyságtevő élet nagyon hamar próbával kerül szembe (ApCsel 4,1-12). A vezetők nem viselik el a hírt, hogy Jézus él, és szeretnék a tanítványokat elhallgattatni. A Lélek szólásra indít, a világ el akar hallgattatni. Sőt, ha jobban megnézzük, akkor éppen az egyház akarja elhallgattatni a jó hírt. Az ószövetségi egyház akadállyá válik az evangélium előtt. Bizony, ma is megtörténik, hogy pont az egyház nyomja el az evangéliumot. Mindennek teret ad, csak az Úr szava nem mindig hangzik tisztán és igazán. Jézus által van feltámadás a halálból, ez nem tetszik, ezzel nem tudnak mit kezdeni, és ezért ne hallja senki, ne legyen reménysége az embereknek. Bizony, gyakran annyi mindent tanítunk és hirdetünk, de a feltámadás ténye és lehetősége nem mindig hangzik hittel. Hiszem-e, hogy Jézus által van halottak feltámadása? Átmelengeti-e ez a hír a szívemet? Jézus legyőzte a halált.
Vannak, akik a tiltás, az elhallgattatás ellenére is hitre jutnak. Mert ugyan Pétert és Jánost börtönbe lehet zárni, de Isten Szentlelkét nem lehet bilincsbe verni, nem lehet korlátozni. Így azután a tiltás, az akadályoztatás ellenére is növekszik a gyülekezet. Isten Szentlelkét ma sem akadályozhatjuk meg munkája végzésében, ezért van még ma is gyülekezet, ezért terjed még az ige.
A megfélemlítés ellenére bátran mutatnak a feltámadott Úrra. Minden könnyebb lenne, ha elhallgatnák Jézus nevét, ha nem hivatkoznának Rá. Azonban ők nem a könnyebb utat választják, hanem vállalják a Mestert és Érte a szenvedést. Egyedül a Jézusban való hit tesz egészségessé. Az Ő neve tesz éppé, és emel fel a földről. A Jézusban való élő hit által kezdhetünk új életet.
Nagyon határozottan mutatnak rá, nincs másban üdvösség, csak Jézus által. Ne menjünk másfelé, ne keressük máshol az életet, az üdvösséget. Menjünk hittel Jézushoz, Benne és Általa nyerjük el Isten kegyelmét. A kegyelem pedig új emberré tesz.


TUDOM, AZ ÚRNAK TERVE VAN VELEM


Tudom, az Úrnak terve van velem! /2x
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úrnak terve van velem!

Tudom, az Úr vezet az utamon! /2x
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr vezet az utamon!

Tudom, az Úr velem van minden nap! /2x
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr velem van minden nap!

Tudom, az Úr megőriz mindenkor! /2x
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr megőriz mindenkor!

Tudom, az Úr mindent jóra vezet! /2x
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr mindent jóra vezet!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése