2015. május 7., csütörtök

Istenhez méltó élet



T
ovább folytatódik a föld felosztása. Most Káléb népe van soron (Józs 14,1-15). Ő volt az, aki Józsuéval együtt részt vett e föld kikémlelésében. Mózes parancsára indultak, és az volt a dolguk, hogy feltérképezzék azt a területet, és az Úr akarata felől való megerősítést hozzanak. Tudjuk, hogy a küldöttségből csak ők ketten erősítették a nép szívét, a többiek elbátortalanították, sőt, elrémítették őket. Az idős Káléb visszaemlékezik a negyven esztendővel korábban történt dolgokra. Jó visszaemlékezni korábbi dolgokra, de ő nem a maga tetteit emeli ki, hanem árad belőle a hála. Tudja, hogy mindent az Úr vitt végbe. Látom-e az Úr keze munkáját életem eseményei mögött?
Káléb elmondja, hogy amikor visszatért Mózeshez, szívéből jövő hírt hozott. Azt jelenti ez, hogy nem az eszével közelítette meg a történéseket, hanem a szívével. Vagyis nem csupán a föld adottságait, az ott élő népek erejét látta, hanem Isten ígéretét. Ő soha nem vette le a szemét az ígéretekről, tudta, hogy nem az a lényeg, ami a szem előtt van, hanem, amit Isten megígért. Hitte, ha az Úr nekik adta, az övék is lesz, függetlenül attól, hogy jelenleg kik birtokolják. Számunkra is fontos, hogy ne csak azokat figyeljük, amik a szemünk előtt vannak. A legtöbbször pedig pont ezek a külső dolgok alakítják életünket, és ezek gyakran elkeserítenek. Reménytelennek tartjuk helyzetünket, pedig ha az Úrra nézünk, ha ígéretében bízunk, minden másképp látszik, akkor meglátjuk az Úr lehetőségeit, feltárulnak előttünk az Ő kiapadhatatlan forrásai.
Mózes azt nyilatkozta Kálébról, hogy tökéletesen követte az Urat. Tökéletesen - micsoda magas léc. Ki tudja tökéletesen követni az Úr Jézust? Mennyit botladozunk, és mégis ez a mérce. Tökéletesek legyetek, amint a ti mennyei Atyátok is tökéletes. Nagyon igénytelenekké váltunk, leeresztettük a lécet, megelégszünk kevesebbel is. Igénk arra mutat rá, ne legyünk a hit terén igénytelenek, tegyük magasra a lécet, várjunk Urunktól nagy dolgokat. Mert Vele mi is nagy dolgokra lehetünk képesek. A Lélek együtt munkálkodik a tanítványokkal, Márk evangéliuma végén olvassuk, hogy akik hittek az Úrban, azokat jelek követték. Higgyük, hogy az Úr hatalma ma is nagy, irgalmassága és kegyelme mindenre kiterjed. Vessük Belé bizodalmunkat. Vajon a mi életünkről milyen jellemzést fogalmaznak meg? Azt látják-e, hogy tökéletesen követtük Urunkat? Ez azt jelenti, hogy végig megmaradunk a nyomában, és éljük, felmutatjuk a krisztusi életformát.
Pál apostol is visszatekint, mégpedig arra a napra, amikor megérkeztek az evangéliummal Thesszalonikába (1Thessz 2,1-12).  Úgy látja, nem volt hiábavaló az útjuk. Pedig úgy gondolták, nincs értelme az útnak. Miért? Mert előtte bántalmazták őket Filippiben, de pont az ottani események bátorították fel Pálékat. Megtapasztalták az Úr hatalmát, és így képesek voltak legyőzni testi szenvedéseiket, és hitték, az Úr áldássá teszi szolgálatukat. Az Úr előtt dolgozták fel mindazt, ami érte őket, és az Úr megbátorította szolgáit. Erőt és reménységet kaptak, megfogalmazódott bennük, hogy nem adják fel, akkor sem, ha reménytelennek tűnik most a szolgálat. Isten országának fontos üzenete, hogy soha ne adjuk fel. Isten sem adja fel, és tovább fáradozik értünk. A keresztről árad a biztatás: szeretlek, ne add fel, menj tovább, és meglátod majd a győzelmet, a célt. Te se add fel, ha esetleg ezen gondolkozol, ne gondold, hogy hiábavaló a fáradozás, az ige hintése. Űzd el a gonosz suttogását, és menj tovább, vidd az életet.
Pál tudta, hogy az Úr rájuk bízta az evangéliumot, és így nem lehet az emberek véleménye, tetszése a szempont. Hányszor pont azért veszítjük el a kedvünket, mert emberi szempontok szerint akarunk haladni, sőt, emberek tetszését keressük. Az a fontos, mit szólnak mások, mi lesz rólunk a véleményük. Pál nem erre figyelt, hanem vitte a jó hírt, mert tudta, ez a feladata, tudta, hogy vinnie kell, mert mindenkinek erre van szüksége. Az életben várt változásokat az evangélium viszi végbe.
Valóban csak az volt Pálék számára a fontos, hogy minél többekhez eljusson az örömhír. Nem a maguk kényelmével törődtek, hanem az emberek lelkével. Milyen jó, ha ma is a tanítványok erre figyelnek, ha az a szempont, hogy minél több lelket Krisztusnak megnyerjenek. Az evangélium hirdetésébe beletették a szívüket is. Megszerették azokat, akiknek hirdették az igét. A szolgálat akkor eredményes, ha benne van a szívünk is, ha fontossá válik nekünk a másik ember, ha bele tudunk helyezkedni az ő helyzetébe. Nem megterhelni akarták őket, hanem éppen a terhektől felszabadítani. És ez a felszabadítás az Isten országában megy végbe. Aki oda belép, megszabadul a bűn, a világ szolgaságától. Mert akiket a Fiú megszabadít, azok valóban szabadok lesznek. Jöjj az Úrhoz, bármi terheljen vagy tartson rabságban. Isten országnak Királya felszabadít téged. Nincs az a rabiga, amit ne tudna leoldani. És ebben az országban kiteljesedhetsz, egy új életformára juthatsz el. Mert ez a lényeg, másképp élni Isten Lelke által, mint ahogy eddig éltünk. Egy gyökeresen új élettel kíván megajándékozni. Ezt tapasztalták a thesszalonikaiak, mert ezt kínálta fel számukra Pál apostol. És ők elfogadták a kínálatot. Válaszd te is az Úr kínálatát, válaszd az Istenhez méltó életet, mert az méltó az emberhez is.


Szívem megalázván, tehozzád megyek


1. Szívem megalázván, tehozzád megyek, Elődbe, Istenem, hál'adást viszek És szent Fiad által néked könyörgök.
2. Áldott légy, én Uram, hogy megtartottál, Bút és kárt ez éjjel rám nem bocsátál, Angyali sereggel oltalmam voltál.
3. E reggeli időt megadtad érnem, Melyben egészséges elmém és testem; Kérlek, minden jóra vezérelj engem.
4. Mai nap ezt velem cselekedd, Uram: Mindenféle bűntől magam óvhassam, Hitem jó gyümölcsét hogy el ne rontsam.
5. Ételem, italom mérsékelt legyen, Tobzódás, részegség ne nehezítsen, Rossz gondolat bennem erőt ne vegyen.
6. Lágyítsd meg énbennem az indulatot, Meg ne háborítsak soha másokat, És haragtartásra ne adjak okot.
7. Jól tudod, Istenem, mily gyarló vagyok, Különb-különb bűnre mily könnyen hajlok! Adjad: megtérhessek, mikor bűnt vallok!
8. Igaz ítéleted ne ostorozzon, Bűnből a Krisztusért ingyen oldozzon, Érdemem szerint rám átkot ne hozzon.
9. Magamat egészen neked szentelem: Kegyelmes oltalmad legyen mellettem, Szentlelked és Igéd legyen vezérem.
10. Külső károktól is ments meg engemet, Ne eméssze bánat és bú szívemet; Tartsd jó egészségben gyarló testemet!
11. Istenem, tenéked legyen dicsőség, A Szentháromságban ki vagy egy Felség: Csak tégedet illet minden tisztesség!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése