2015. május 3., vasárnap

Az Úrnak szolgáljatok!



K
ánaán földjének királyai és népe mindent megtesznek Izráel ellen, meg akarják akadályozni a honfoglalást (Józs 11,1-9). Isten azonban nekik adta azt a földet, így nem állíthatják meg az övéit. Látnunk kell, hogy az ördög mindent megtesz ma is, hogy feltartóztassa az evangélium terjedését. Isten népe ellen ma is összefogás indul. Jó azonban látni, hogy amit Isten megígért, az meg is valósul. Senki nem akadályozhatja meg Isten országának terjedését. Az evangélium a gonosz akarata ellenére is tovább terjed. A gonosz nem adja fel a harcot, mindent megpróbál. Van, amikor nyíltan támad, de gyakran álcázza magát, és erőszak helyett békés időket ad. Jobban tud aratni az ellenség békében, jólét idején.
Bizonyára a félelem kezdett eluralkodni Józsué és a nép fölött, azonban az Úr megszólítja, és rámutat, nem kell félniük. Bármilyen nagy és erős koalíciót alkot is az ellenség, nincs esélyük, mert Isten Józsuéval van. Tehát az ellenség bármikor támadhat, nagy erőket mozgósíthat, de ne feledjük, az Úr így szól: „Ne félj tőlük.” A mi erősségünk az Úr nevében van, ne figyeljük az ellenség létszámát, hanem mindig nézzünk fel Jézusra, mert Ő a győztes. Probléma mindig lesz, de ne engedjük, hogy fölénk nőjön, hanem forduljunk bátran szembe vele. Az Úr nevében győzelmet arathatunk. Akkor van esélyünk, ha nem saját erőnkre támaszkodunk, hanem az Úrra. Menjünk hittel, erősítsen az Úr szava, „ne félj tőlük.” És ha Ő ezt mondja, akkor ne féljünk, mert nincs okunk a félelemre. És ez nem kegyes beszéd, hanem az ige bizonyságtétele. Fogadjuk hittel, hogy amit az Úr mond, az a valóság. És mivel Józsué hitt az Úrnak, győzött.
Az evangélium ereje átjárja övéi életét, előbb a gyülekezetben való megnyilvánulását írta le az apostol, most pedig egy háznép életének átalakulását (Kol 3,18-4,1). Mert amikor a jó hír megérkezik valakinek az életébe és ott hatni kezd, az egész életterét formálni fogja. A házaspárok egymás iránti kapcsolatát is Isten országa hatja át. Immár az agapé szeretet és a szeretetben való engedelmesség lesznek a fő jegyek. Nem kényszerből vagy elnyomás hatására megvalósuló engedelmességről van szó, hanem Krisztus iránti szeretetből fakadó engedelmességről. Ez a szeretet nyilvánul meg egymás felé is. Akit szeretek, annak kész vagyok megtenni olyan dolgokat, amit másnak nem tennék meg. Benne van az is, hogy akit szeretek, attól nem kívánok olyat, ami számára veszélyes vagy megalázó.
A szülők a gyermekek felé próbálják vonzóvá tenni a krisztusi életformát, a hívő gyermekek pedig engedelmességben, szófogadásban mutassák meg, hogy életük fölött már az Úr Jézus uralkodik. 
Vannak olyan élethelyzetek, amelyekben nem elsősorban beszéddel, hanem életvitellel lehet bizonyságot tenni. Ilyen volt a rabszolgák helyzete. Nem igazán volt lehetőségük szavakkal vallást tenni Krisztusba vetett hitükről, és esély sem volt arra, hogy ez eredményt hozzon. Ezért kéri Pál, hogy az életük, a munkavégzésük hívja fel a bennük végbement változásra a figyelmet. Ma is ez az előrevivő, ennek van igazi hatása és értéke, amikor meglátszik a mindennapokban a bennünk végbement változás. Mert Urunk nem azt akarja, hogy csak beszédünkkel tegyünk vallást, hanem megváltozott életünkkel. Az apostol hangsúlyozza, hogy most már ne látszatra végezzék szolgálatukat, hanem tiszta szívből, azzal a meggyőződéssel, hogy Krisztusnak végzik a munkájukat. Ne a rabszolgatartó személyére, hanem Krisztusra nézzenek. A legnehezebb munkát is Neki végezzék.
Mindenben ez vezessen minket is: az Úr Krisztusnak szolgáljatok! Vajon én így végzem a munkám? Így forgolódok a mindennapokban? Azt látni, hogy mindent az Úrnak végzek? Vagyis úgy végzem a munkámat, mintha Jézus lenne a megrendelő, és Ő venné át azt tőlem? Igen, a tanítvány mindenhol és mindenkor tanítvány. Vagyis mindent úgy végez, mintha mellette állna az Úr, és látná, amit tesz.
A gazdáknak is úgy kell a munkavállalóhoz hozzáállni, hogy nekik is van gazdájuk, mégpedig az Úr. Ez fontos, soha ne feledjem, ha vezető, főnök, munkáltató vagyok is, hogy nekem is van munkaadóm, van főnököm, Aki számadásra fog vonni. Hányszor elfeledkezünk erről, és a hűtlen szolgához vagyunk hasonlók, aki visszaélt hatalmával, mert úgy gondolta, az Úr nem jön vissza, és így nem lesz felelősségre vonás. A tanítványnak van Gazdája, bármilyen pozíciót is töltünk be ebben a világban, ezt mindig szem előtt kell tartanunk. És Urunk vissza fog jönni.

Ó, TERJESZD KI, JÉZUSOM


1.  
Ó, terjeszd ki, Jézusom,
Oltalmazó szárnyad,
És csitíts el szívemben
Bút, örömöt, vágyat!
Légy mindenem, légy fényem:
Sötéten jő az éj.
Nagy irgalmadból élnem
Szüntelen Te segélj!

2.  
Ó, mosson meg az értem
Bőven hullt, drága vér!
Új lélekért könyörgök,
Újult akaratér’.
Kicsik, nagyok mind kérünk:
Őrködj vigyázva ránk!
Békességedbe térünk:
Te áldd meg éjszakánk!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése