2015. június 19., péntek

A név



J
ákób tovább vándorolt, nem fordult vissza, de az Úr nem hagyta magára (1Móz 29,1-35). Ígérete szerint vele volt. Bár az szűrődik le a történetből, hogy Jákób nem támaszkodik Istenére. Még mindig saját döntése szerint cselekszik. Nem elég hinni, hogy van Isten, hanem Rá is kell bíznunk magunkat. Ő azt akarja, hogy adjuk át egész életünket Neki. Jákób egyelőre csak a védelmét, vezetését igényli, de döntéseit nem viszi Elé.
Megérkezett Háránba, és ott találkozik Lában embereivel és lányával is. Jákób segít Ráhelnek, majd Lábán maga fut unokaöccse elé. Jákób megszerette Ráhelt, így őérte szolgál. Örömmel vállalja a hét esztendőt, mert szereti. Hét esztendeig szolgált Ráhelért, de az csak néhány napnak tűnt. Az igazi szeretet hosszútűrő, és kész mindent megtenni a másikért, kész mindent vállalni. Jákjób hét évi szolgálatot vállal, és ezt örömmel teszi. Hét évig vár Ráhelre. Arra gondoltam, ma hét év múlva már tönkremennek a házasságok. Nem, hogy ennyi ideg várjon a fiú a lányra, hanem már be is fejezik a kapcsolatot. Úgy vár Jákób, hogy nem történik köztük semmi.
A hét esztendő eltelte után kiderül, nem Ráhelt adják hozzá, hanem a testvérét, Leát. Lábán becsapta Jákóbot. Most szembesült azzal, hogy a csalót becsapják. Úgy bántak vele, ahogyan ő bánt a testvérével és apjával. Beteljesül az ő életében is az ige: amit vet az ember, azt aratja. Ő a csalásnak, a hazugságnak vetett, és abból is aratott. Lábán nem mondta el neki a helyi szokásokat, hanem csak az esküvőkor döbbent rá Jákób mindarra, ami történt. Látszik, hogy nem történt még változás Jákóbban, de nem az Úr gyermeke Lábán sem. Számukra elfogadható, sőt, természetes a világ hazugsága és trükkje. De vajon te hogyan állsz ezekkel a dolgokkal? Elfogadható még mindig számodra a hazugság saját érdekeid érvényesítéséért? Amikor az Úr Jézus belép az életünkbe, új emberré formál, ennek az embernek már Ő lesz a gazdája, és ez a test a Szentlélek templomává válik. Mindez azt jelenti, hogy Krisztus indulata tölt be és más szokásokkal és módszerekkel dolgozunk ezután. Most már Krisztus indulata, az Ő szeretete, szelídsége, tisztasága és szentsége vezet.
Jákób kész újabb hét esztendőt szolgálni Ráhelért. Szeretete legyőzte az időt. Azonban Lábánnak ebből az ötletéből sok konfliktus származott. Leát megvetették, nehéz helyzetbe került Jákób családjában. Látjuk, hogy a több kapcsolat nem megoldás, hanem bonyolítja a helyzetet. Az Úr számára azonban a megvetett is fontos. Leának születnek gyermekei, míg Ráhel meddő marad. Lea az Úr elé vitte helyzetét. Nem látjuk őt beszélni, nem is tesz szinte semmit, csak csöndesen imádkozik. Megvetett állapotában az Úrhoz menekül, Elé tárja szíve fájdalmát. Jó, ha szívünk fájdalmát, életünk minden rezdülését az Úr elé visszük. Jó tudni, nem nekem kell harcolni magamért, hanem mindent rábízhatok az Úrra. Mert Isten meghallgatja a megvetettek imádságát.
Lukács beszámolója által látjuk, hogy az István halála után kialakult üldözés felkapta az Úr tanítványait, és messzire repítette őket (ApCsel 11,19-30). Pontosan úgy, amint a szél felkapja egy fának a magját, és messzire viszi. Így vitte őket is a szél, Isten Szentlelke, és amerre mentek, hirdették Jézust. Tehát a mag elszóródott útközben, és élet fakadt belőle. Mert Isten igéje élet, olyan, mint a vetőmag, ahol jó talajba kerül, ott megtermi gyümölcsét. Az ige ma is hull, ma is hirdetik a tanítványok, és általa élet alakul ki. Isten igéje formálja át ma is a szíveket.
Azt is látjuk, hogy előbb csak a zsidóknak hirdették az igét, de az Úr adott olyan személyeket, akik által a görögökhöz is eljutott az evangélium. Hirdették az Úr Jézust. Csodálatos, nem egy vallást, nem a törvényt, nem is egy új filozófiát, hanem az Úr Jézust hirdették. Azért, mert Ő általa szabadulunk meg bűneinktől, és lehet újjá az életünk. Ma is Jézusra van szükségünk, Őt kell hirdetni, az Ő életét kell odaállítani kortársaink elé. Jézus élete hiteles élet, és nekünk hiteles életre van szükségünk.
Az Úr keze velük volt. Isten keze általuk munkálkodott. Vagyis azt jelenti ez, hogy életüket Isten rendelkezésére bocsátották. Hinni ezt jelenti: az Úr rendelkezésére bocsátom magam, munkálkodjon általam. Kezem legyen az Ő keze, lábam az Ő lába, szám az Ő szája. Az én tagjaim által juthat el az Úr kegyelme másokhoz.
Ezt a szolgálatot az Úr megáldotta, sokan hittek és tértek meg. Tehát sokak élete megfordult, a bűn útjáról Krisztus útjára tértek, ami az életre vezet. Erre hív az Úr, ilyen életváltozást kínál a számunkra is. Nem vallást kínál, hanem egy életformát Krisztusban. Őáltala az egész életem megváltozik, most már Hozzá igazodom, és oda megyek, ahová Ő is megy. És nem megyek oda, ahová Ő nem menne. És ahogyan ezek a tanítványok vitték magukkal Jézust az új életterületükre, úgy vigyük mi is magunkkal. Bárhová visz az Úr. Mindenütt jöjjön át, hogy bennünk már az Úr él.
Antiókhiában erős gyülekezet jön létre, Barnabást küldik ki Jeruzsálemből, és általa még tovább növekszik a gyülekezet, még tovább erősödik a közösség. A Szentlélek Isten formálta és vezette Barnabást, ő pedig felismeri, hogy Saulra van szükség a további munkához, a továbblépéshez. Most jött el az ideje Saulnak, most tudja meg, mire választotta ki őt az Úr.
Antiókhiában nevezik Jézus tanítványait keresztyénnek. Tehát itt kapnak nevet, és ez a név az életvitelük, az életformájuk után ragadt rájuk. Mivel mindenben Jézust kérdezték, Őhozzá igazodtak, csúfolni kezdték őket. Olyan krisztuskodók, azért nem jönnek kimaradni, azért nem vesznek részt trágárságokban, azért becsületesek, mert Krisztust utánozzák. Krisztushoz hasonlítanak, Őt követik. Így maradt rajtuk a név, krisztuskodó, krisztusi, keresztyén. Milyen nevet adnak a mai tanítványoknak? Milyen nevet adnak ma nekünk?



 Új szívet adj, Uram, énnekem

1.  

Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak Teérted ég,
S Véled jár szüntelen,
Csak Véled szüntelen!

2.  

Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, Te lakhelyed,
Hol egyedül a Te hangod szól,
Mely Véled van tele,
Csak Véled van tele!

3.  

Jézus, a Te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
S én is tudom, bűntelen leszek
Majd Nálad odafönn,
A mennyben odafönn.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése