2015. június 29., hétfő

Túlterhelés nélkül



É
zsaú nemzetségét látjuk ma, ő hettita lányokat vett feleségül, akik megkeserítették Izsák és Rebeka életét (1Móz 36,1-43). Ézsaú truccból veszi el ezeket a lányokat, meg akarja mutatni, hogy ő is ér valamit. Másrészt tudja, hogy ezzel a döntésével nem értenek egyet, de így tud valahol egy kicsit visszavágni Rebekának, aki Jákóbot favorizálta. A szülők versengése miatt a gyermekek is szembekerültek egymással. Mivel nem az Úrra figyeltek és nem az Ő akarata szerint oldották meg a problémákat, a feszültség nőtt a testvérek között. Odáig fajult, hogy Jákób elmenekült. Ézsaú maradt, azonban eljött az idő, amikor felismerte, hogy új hazát kell keresnie, mert nem férnek el Jákóbbal azon a földön.
Most már nem Jákób cselekszik, nem akarja megoldani ezt a helyzetet, hanem rábízza az Úrra. Eljön az idő, amikor Ézsaú magától elmegy, és itthagyja Jákóbnak azt a földet, amit Isten neki ígért. Csodálatosan, ellenségeskedés és harc nélkül megoldódott a probléma. Ez a történet megmutatja a számunkra, hogy érdemes várni az Úrra. Jákób felismerte, hogy nem neki kell menekülni, de Ézsaút sem kell elüldöznie, és mivel várt, eljött az idő, amikor Ézsaú magától tovább vándorolt. 
Így most megtanulhatja Jákób, és mi is, hogy harc és ellenségeskedés nélkül is megoldódhatnak a konfliktusok. Isten ígéretére bátran és bizalommal ráhagyhatjuk magunkat, mert azok emberi segítség, türelmetlenkedés nélkül végbemennek. Istennek nincs szüksége segítségre, tervét megvalósítja, és amit ígért, azt megcselekszi.  Egyedül élő hitre van szükségünk, hogy higgyük, amit mondott, az valóban úgy is lesz, és közben végezzük a feladatainkat. Korábban Jákób mindig bedobott valamilyen trükköt, mert biztosra akart menni, most már nem kap elő semmilyen ötletet, hanem kivárja az Úr ütemtervét.
Péter beszéde után Pál és Barnabás kapott szót, és ők bizonyságot tettek az Úr csodáiról, mindarról, amit személyesen átéltek a misszió munkamezején (ApCsel 15,22-35). Rámutattak, hogy mindaz, ami történik, Isten munkája általuk. Jó, hogy ők ezt elmondták, és jó, amikor mi is őszintén bizonyságot teszünk az Úr munkájáról. Hiszen a mi Urunk ma is munkálkodik, ma is csodákat visz végbe. Mert nem kisebb csoda, amikor életek megváltoznak, szenvedélybetegek átélik a szabadulást, és egy új életet építhetnek fel, az ige mentén.
A misszió munkásai után Jakab emelkedett szólásra, aki Isten Lelke által felismeri az elmondottak mögött az Úr munkáját. Így azután kimondja, nem lehetnek akadályai a pogányok hitben való növekedésének, ezért nem terhelik meg őket. Felismerik, hogy a zsidósághoz való térés megterhelés lenne nekik, hiszen Krisztus szabadságot hozott, ezért őket ebben a szabadságban élni kell megtanítani. Krisztus követése megszabadított élet, minden függőségtől, a törvény átkától megszabadít. Jakab látása fontos a számunkra, mert gyakran megkísért, hogy Krisztus nevében béklyókat rakunk egymásra. Az Úr azt akarja, hogy ne szabályokat, hanem egyedül Őt kövessük.
A gyülekezet egész közössége két testvért és a gyülekezeteknek címzett levelet küldött Pálékkal. A levélben elismerik, hogy közülük egyesek megzavarták őket.  Ez is fontos, elismerik, hogy tőlük indult a probléma; akkor van jó esély a rendezésre, amikor látjuk és elismerjük saját felelősségünket. Amíg csak másokat okolunk, esélytelen minden próbálkozás.
Az apostolok elismerik Pál munkásságát, meglátják, hogy ők az életüket is készek kockára tenni az Úr Jézus nevéért. Mit látnak az én életemben? Az látszik-e, hogy még az életem is kész vagyok Érte kockára tenni? Vagyis, Krisztus mindennél nagyobb érték a számomra? Jó azt is végiggondolni, hogy meddig tart a hitem. Ha Jézusért veszélybe kerülök, kész vagyok vállalni? Vagy esetleg inkább az életben maradást választanám? Pál Krisztust választotta, a Neki való önzetlen szolgálatot. Mások üdvössége volt a fontos a számára.
Leírják az apostoli gyűlés határozatát, megvallják, hogy a Szentlélek győzte meg őket erről, ők pedig engedelmeskednek Neki. Engedjük mi is meggyőzni magunkat a Szentlélek által, ami azt jelenti, hogy feladom a saját meggyőződésemet, és vállalom az Úr akaratát. És majd kiderül, hogy az Úr akarata a jobb, mert így az evangélium elkerülte a szektásodás veszélyét, és diadalkörútra indult. Ha engedünk a Lélek munkájának, mi is az evangélium győzelmes vonulását tapasztalhatjuk meg. Az ige ma is győztes erő, képes átformálni életeket.
Szilász életében láthatjuk meg, hogy az Úr lépésenként vezet. Ezért szükséges állandóan Rá figyelnünk. Szilászt Jeruzsálemből küldték Pálékkal, de nem úgy érkezett, hogy Antiókhiában is marad. Azonban az ott töltött idő alatt felismerte, hogy ott a helye, Istennek a misszióban van terve az életével. Mi is, amikor engedelmeskedünk Isten útmutatásának, felismerhetjük, amikor tovább vezet az Úr. Azért maradt ott, hogy ő is hirdesse az Úr igéjét. Mindig az ige hirdetésére küld az Úr, amit életünkkel és szavainkkal együtt valósíthatunk meg.



Szívem megalázván, tehozzád megyek


1. Szívem megalázván, tehozzád megyek, Elődbe, Istenem, hál'adást viszek És szent Fiad által néked könyörgök.
2. Áldott légy, én Uram, hogy megtartottál, Bút és kárt ez éjjel rám nem bocsátál, Angyali sereggel oltalmam voltál.
3. E reggeli időt megadtad érnem, Melyben egészséges elmém és testem; Kérlek, minden jóra vezérelj engem.
4. Mai nap ezt velem cselekedd, Uram: Mindenféle bűntől magam óvhassam, Hitem jó gyümölcsét hogy el ne rontsam.
5. Ételem, italom mérsékelt legyen, Tobzódás, részegség ne nehezítsen, Rossz gondolat bennem erőt ne vegyen.
6. Lágyítsd meg énbennem az indulatot, Meg ne háborítsak soha másokat, És haragtartásra ne adjak okot.
7. Jól tudod, Istenem, mily gyarló vagyok, Különb-különb bűnre mily könnyen hajlok! Adjad: megtérhessek, mikor bűnt vallok!
8. Igaz ítéleted ne ostorozzon, Bűnből a Krisztusért ingyen oldozzon, Érdemem szerint rám átkot ne hozzon.
9. Magamat egészen neked szentelem: Kegyelmes oltalmad legyen mellettem, Szentlelked és Igéd legyen vezérem.
10. Külső károktól is ments meg engemet, Ne eméssze bánat és bú szívemet; Tartsd jó egészségben gyarló testemet!
11. Istenem, tenéked legyen dicsőség, A Szentháromságban ki vagy egy Felség: Csak tégedet illet minden tisztesség!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése