2015. június 13., szombat

Bizonyosság



Á
brahám szolgája megtapasztalja az Úr vezetését, útközben Tőle kér útmutatást majd jelet, és ezekhez igazodik (1Móz 24,28-67). Jó látni, mennyire bízik az Úrban, és amikor találkozik Rebekával és látja a kért jelet, hálát ad, megköszöni.  Figyeljünk az Úr vezetésére, és legyünk mindenkor hálásak neki.
Amikor Rebeka hazamegy, a szolga továbbra is a forrásnál marad. Ismét vár, megvárja, amíg jelzést kap, addig nem tesz semmit. Csak akkor indul, amikor Lábán kimegy hozzá és hívja. Nem könnyű így ráhagyatkozni az Úrra, de lehetséges és érdemes is. Jó várni és türelemmel lenni az Úr szabadításáig. Legtöbbször türelmetlenségünkkel rontjuk el dolgainkat. Nem tudjuk kivárni, amíg az Úr cselekszik.
Érdemes még végiggondolni: a szolga találkozott Rebekával, és nem gondolja meg magát, nem a maga részére kívánja megszerezni, hanem továbbra is Izsáknak kívánja elvinni. Hűséges ez az ember. Vagyok-e én ilyen hűséges az Úrhoz? Ez az ember nem dolgozik a maga zsebére, hanem gazdája akaratát teljesíti. Hányszor megkísért minket, hogy nem Urunk akaratához tartjuk magunkat, hanem saját terveinket igyekszünk megvalósítani az Ő neve védelme alatt.
A szolga elmondja, ki küldte és miért indult útnak. Mindenről, az Úr vezetéséről is bizonyságot tett. Nincs benne semmi erőszakoskodás, kész elfogadni az elutasítást is, és akkor tovább fog keresgélni. Ha elutasítják, sem adja fel, hanem továbbmegy és tovább keres. Hányan elkeserednek, ha elutasításban részesülnek. Ha az Úr vezet és az Ő ígérete áll mögöttünk, nem kell elcsüggedni, hanem az Úrra nézve folytathatjuk tovább. Nemleges válasz esetén se adjuk fel, hanem menjünk tovább a célig.
Lábán és Betúél felismerte, hogy az Úrtól indult el ez a dolog. Így azután elengedik Rebekát. Fontos, hogy a másik is felismerje, hogy az Úrtól indult ez a dolog, tehát Ő áll a kapcsolat kialakulása mögött. Csodálatos megerősítés ez, a szolga most már bizonyos a dolgában, bizonyos Isten akaratában. Bizonyosság, meggyőződés nélkül ne fogjunk bele se a házasságba, se más dologba. Mielőtt meghozzuk döntésünket, bizonyosodjunk meg az Úr akaratától. Győződjünk meg mi is, hogy valóban az Úrtól indult el ez a dolog.
Isten akarata elé nem gördítenek akadályt, de megkérdezik Rebekát is. Nem elég az egyik félnek felismerni Isten akaratát, hanem a másiknak is meg kell győződnie arról, hogy ez Isten szándéka. Meg kell várni, hogy a másik is az Úr elé vigye az ügyet. Mindenkinek meg kell hozni az Úr előtt a döntést, és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha adunk időt egymásnak, és ha keressük Isten akaratát.
Rebeka meglátja Isten akaratát, és kész elmenni a szolgával. Mennyire bátor, hajlandó egy idegen férfival útra kelni, és kész igent mondani egy számára ismeretlen Izsáknak. Rebeka és Izsák még nem is látták egymást, mondhatnánk, zsákbamacska ez az egész, még ki sem próbálták, hogy egymáshoz illenek-e. De bíztak az Úrban.
Nem volt ez felelőtlen cselekedet? Nem, mert azt látjuk, hogy amíg a szolga messze jár, Izsák imádkozik. Ő az Úr előtt harcolja meg a házasság kérdését, figyel felfelé, és kész elfogadni azt, akit Isten ajándékoz a számára. Csodálatos, amikor meglátjuk a társunkban Isten ajándékát, amikor felismerjük, hogy őt adta számunkra az Úr. És én hálás szívvel fogadom el az ajándékot. Izsák imádkozik, amikor Rebeka megérkezik, tehát Rebeka imameghallgatás. Jó, ha mi is a társkérdést imádságban visszük az Úr elé. Láthatjuk, hogy életünknek ezt a nagyon fontos kérdését is nyugodtan rábízhatjuk Urunkra. Izsák is megtapasztalta, érdemes Istentől kérni a társat, és várni arra, akit Ő ad.
A zsidók megdöbbenve látták, hogy elesett az egyik fiatal és fontos gyűlöletharcosuk (ApCsel 9,23-30). Ráadásul úgy veszítették el, hogy átállt azok oldalára, akiket eddig üldözött. Az Úr ellenségéből tanítványt formált, erre csak Ő képes. Saul is megtapasztalja, milyen üldözöttnek lenni, most igazán beleélheti magát azoknak a helyzetébe, akiket korábban ő is üldözött. Isten beíratta az ifjú tanítványt a szenvedés iskolájába. Ez még csak a kezdet. Jézus nevének vállalása sok esetben szenvedést hoz magával.
Egyre jobban megbátorodott, és hirdette, hogy Jézus a Krisztus. Akinek a szívében fellobban az Úr iránti szeretet lángja, az nem tud hallgatni. Az nem rejti el a jó hírt, hanem mindenkivel meg kívánja osztani. Aki szereti Jézust, az nem magát, hanem másokat ment. Mert Krisztus a Megmentő, és Őreá mindenkinek szüksége van. Jézus nélkül nincs bűnbocsánat, nincs örök élet. Ne féljük Jézust megismertetni az emberekkel. Bátran tegyünk bizonyságot arról, hogy Ő a Krisztus, vagyis Ő a megoldás az emberiség számára. Nincs más megoldás, csak egyedül Ő. Sokan megtapasztalták már ezt, sokfelé kerestek szabadulást, békességet, de nem találták meg, csak Jézusnál. Vagy, mint a vérfolyásos asszony, sok orvost felkeresett, és még betegebb lett, még többet szenvedett. Amikor hallott Jézusról, hit támadt a szívében, és általa bizonyos lett abban, hogy Jézussal találkozva meg fog gyógyulni. Igen, ha Jézusra bízzuk magunkat, meggyógyulunk, Nélküle marad tovább a belső üresség, a szenvedés.
A damaszkuszi tanítványok kicsempészik Sault a városból, és felmegy Jeruzsálembe. Ott azonban rádöbben, időre van szükség ahhoz, hogy bizalommal legyenek iránta. A megtérés által új emberré lett, de múltjának árnyéka még vele marad. Az életének kell bizonyítani, hogy ő már nem az az ember, akinek eddig ismerték, már nem ellenség, hanem testvér. Nagyon lényeges, hogy megtérés után türelmesek legyünk környezetünkkel szemben, mert ők nem biztos, hogy azonnal látni fogják a belső változást. Talán még mindig félnek tőlünk, bizalmatlanok, mer sokszor akartunk megváltozni, de nem sikerült. Ilyenkor ne lázadjunk, hanem menjünk tovább a keskeny úton alázattal és türelemmel, majd meg fogják látni, hogy történt bennünk valami. Az életünk, a magatartásunk változása meggyőzi majd a körülöttünk lévőket.



Rád tekint már hitem


1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.
2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s életem Teérted éghessen Forró lánggal!
3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!
4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése