2014. március 29., szombat

Az egyetlen remény

J
ób egy szempillantás alatt mindenét elvesztette, de nem tagadta meg Istenét, hanem elfogadta mindezt a kezéből (Jób 2,1-13). A veszteséget is elfogadja, és hálát ad azért, hogy eddig élvezhette Isten áldását, ajándékait. Nem a veszteségre tekint, nem zuhan össze, hanem Istenre néz és hálás, mert tudja, nem érdemelte, amije volt, hanem kegyelemből kapta. Aki felismeri, hogy mindent kapott, az el is képes engedni a földi dolgokat. Jób kiállta a próbát, és rámutatott, nemcsak addig szereti Istent, amíg minden rendben van az életében, hanem továbbra is kitart Mellette és bízik Benne.
Azonban a sátánnak ez nem elég - nem, mert ő nem próba alá akarja vetni az embert, hanem testileg és lelkileg teljesen tönkretenni. Ezért nem elégszik meg ennyivel, hanem tovább gyötri Jóbot. A sátán soha nem áll meg, mindig tovább megy, mert tönkre akarja zúzni a hitünket és szembe akar fordítani Istennel. Sátán tudja, hogy az ember élete az Istennel való kapcsolatból fakad, ha ez megszakad, a pusztulás, a halál veszi át felette az irányítást.
Ismét Isten előtt látjuk, aki meglátja és értékeli Jób állhatatosságát. Sátán azonban mindezt nem értékeli, nem hiszi, és azt mondja, ha az élete veszélybe kerül, ha nagy szenvedéssel kell szembenéznie, akkor meg fogja tagadni Istenét.  Sátán a szenvedés erejére építi munkáját, a test szenvedésére. Ha az értékek elvesztése, a tragédia nem roppantotta össze, majd a szenvedés, a mindennapi fájdalmak Isten ellen hangolják. A gonosz tudja, hogy nehezen tűrjük a fájdalmat, a szenvedést, és igyekszik általa elégedetlenné, zúgolódóvá alakítani a hívőket is. Jó nekünk az Úr Jézusra figyelni, akit a szenvedés sem fordított Isten ellen, a kereszten is végig kapcsolatban állt Vele, sőt, a kezébe tette le a lelkét. Pál apostol a fogság gyötrelmei közepette fogalmazza meg ezt a vallomást: "Mindenre van erőm a Krisztusban, Aki engem megerősít" (Fil 4,13). Mi már ismerjük Isten Krisztusban rendelkezésünkre bocsátott erőforrását, csatlakozzunk Rá, és a nehéz pillanatokban is tovább tudunk lépni, el tudjuk hordozni a helyzetet. Hidd ma is, hogy Ő megerősít, csak menj Hozzá mindazzal, ami éppen terhel. Nem kell csüggedni, mert az Úr megerősít, vagyis képessé tesz a folytatásra, az újrakezdésre, a talpra állásra. Jézussal mindenre van erő, ne hagyjuk el magunkat, hanem kapaszkodjunk bele az Igébe. Ha úgy is érzed, nincs erőd, Neki van, és építs erre.
Jóbot ezek után nagy fájdalommal járó betegség támadta meg. Egyre gyengült, a fájdalmak pedig erősödtek. Akkor nem léteztek olyan fájdalomcsillapítók, mint ma. És nem tudták úgy ellátni a sebeit sem. Azonban nem a test szenvedése jelentette számára a legnagyobb fájdalmat, hanem az, hogy felesége nem tudott mellette lenni, nem tudta vigasztalni, erősíteni. A felesége csak addig látta értelmesnek az életet, amíg mindene megvolt. Nem tudta az eddigi jólétet elengedni, nem látta Istent. A házasságban fontos, hogy tudjuk egymást erősíteni, igyekezzünk megérteni a bajban, a szenvedésben is társunkat. Az igazi kapcsolat lelki, nem csupán anyagi, és a nehéz helyzetekben a lelki kapocs ad erőt, segít át a holtponton.
Jób azonban megerősödik hitében, és csodálatos vallomást tesz. "Ha a jót elfogadtuk" - ezzel rámutat, hogy amíg áldásban volt részük, nem zúgolódtak, hogy miért kapják, nem érdemlik, akkor a rosszat is el kell fogadni. A jót gyakran természetesnek vesszük, úgy gondoljuk, az nekünk jár, és nem vesszük észre, nem él mindenki ezen a szinten. Ma is vannak éhezők, nyomorgók, hajléktalanok, tehát egyáltalán nem természetes, hogy nekünk mindenünk megvan. Nem természetes, hogy ma lehet tanulni, képezni magunkat, mindez Isten kegyelme, legyünk hálásak a lehetőségekért.
A barátok, amikor meglátogatják Jóbot, megrendülnek és egy hétig szólni sem tudnak, csak ülnek mellette némán. Tudnak hallgatni és együtt lenni vele, mert van, amikor arra van szükség, hogy szavak nélkül legyünk a másikkal, a szenvedővel. Tudunk-e így a másikkal lenni?
Jézus elindul a kereszttel a Golgotára, megy értem és érted, megy, hogy megmentsen (Mt 27,31-44). Boruljunk le Előtte, és dicsőítsük Őt, mert mi menekülünk a legkisebb fájdalom és szenvedés elől is, Ő pedig szembemegy vele. Ő vállalja értünk a szenvedést, a halált. Mi el szeretnénk kerülni a meghalást, Ő pedig meghal azért, hogy mi élhessünk.
A kereszt felé vezető úton egyszer csak feltűnik Cirénei Simon. Ő mondhatná, hogy rosszkor volt rossz helyen, mert amikor Jézus nem bírja tovább vinni keresztjét, a katonák szeme megakad rajta, és kényszerítik, hogy ő vigye tovább. Ő úgy vélte, semmi köze ehhez az ügyhöz, legszívesebben kimaradt volna belőle, de nem tehet mást, vinnie kell. És ebben a be nem tervezett keresztcipelésben lelke átalakul, Jézus lénye megérinti, és majd később a tanítványok közt találjuk, sőt, a fiai ismertek lesznek az első gyülekezetekben. Gyakran az előre be nem tervezett események által közelít felénk az Úr. Ha ezt elfogadjuk, és nem zúgolódunk ellene, átéljük a csodát, találkozunk a Megváltóval, és átalakul a lényünk.
Még a kereszten is gyötrik Jézust, a gonosz sehol nem hagy Neki nyugalmat, ruháit elosztják a katonák, az arra járók pedig szidalmazzák. Az emberiség mélypontja ez, nem segítségül hívja Teremtőjét, hanem megalázza. Nem akar az ember szembenézni önmagával, és meglátni, milyen mélységekbe süllyed Isten nélkül. Ebből az állapotából csak Jézus tudja kiemelni őt. Egyetlen esélyünk a felemelkedésre, az igazi változásra Jézus. Bár meglátnánk és alázattal, bűnbánattal Hozzá fordulnánk. Ha Jézust megvetjük, senki nem segíthet rajtunk, embertelenné válunk. Ne csodálkozzunk a rengeteg szenvedésen, gyilkosságon, háborún, mert mit is várhatunk attól az embertől, aki az Isten Fiát, Megváltóját megöli? Hogyan tudnánk a másik embert szeretni, megbecsülni, oltalmazni, ha Isten Fiát halálra adtuk? Ahhoz, hogy más legyen az élet, másképp viszonyuljunk egymáshoz, meg kellene látni vétkünket, és úgy kiáltani fel, mint az a háromezer ember pünkösdkor: „Amit hallottak, szíven találta őket, és azt kérdezték Pétertől és a többi apostoltól: Mit cselekedjünk, atyámfiai, férfiak?” A válasz sem lehet más és hatásosabb, mint akkor: „Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát” (ApCsel 2,37-38).



Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése