2014. március 24., hétfő

Mindenki tudja meg!

M
ivel még most szól a prófécia Ninive bukásáról, Izráel népe még úgy tekint Asszíriára, mint hatalmas birodalomra (Náhum 2,1-14). Még reszketnek tőle, még elnyomás alatt vannak, és nem is gondolják, hogy ennek nemsokára vége szakad. Megváltoznak az idők, és Isten népe új lehetőséggel találja magát szemben. Vajon tud-e majd élni ezzel? Mint ahogy számunkra is kérdés, tudunk-e az Istentől kapott lehetőséggel élni? Ki tudjuk-e jól használni az Úrtól kapott időt? Növekszünk-e hitünkben, és terjed-e általunk az evangélium?
A próféta bejelenti az örömhírt hozót, lába már a hegyeken van, békességet hirdet Júda számára. Amikor elcsüggedtek és reménytelenül tekintettek a jövőbe, mert úgy gondolták, minden változatlan marad, Isten örömhírt hozót küld. Az Ő szava mindig örömhír, mert szabadításról beszél. Azt üzeni, ne csüggedjünk, ne szomorkodjunk, és ne adjuk fel, mert eljött a változás ideje. Nem az elnyomás fog tovább tartani, hanem szabadulás, és így új életlehetőség jön. Békességet hoz az örömhírhozó, Jézusban kapjuk meg ezt az igazi békességet, Ő érkezik életünkhöz. Amikor el vagyunk keseredve, megérkezik Ő, és azt mondja, békesség neked! Az én békességemet adom, ne nyugtalankodjék a te szíved, és ne is féljen. Fogadjuk meg az Úr szavát, engedjük szívünkig, és fogadjuk el a békességet. Adjuk át Neki nyugtalanságunk okait. Ne nyugtalankodjunk életünk, egészségünk, megélhetésünk felől, hanem bízzuk Rá magunkat. Ha ezt megtesszük, örömtelivé és felszabadulttá válik az életünk.
A próféta örvendezésre és ünneplésre szólítja fel népét. Most már nyugodtan és felszabadultan ünnepelhet, mert többé nem fog bevonulni az ellenség. Akitől félt, elpusztult, mert Isten kimondta az ítéletet. Még nem történt meg, de hittel veheti a hírt, és ezért már úgy élhet, mint aki szabad. Vegyük mi is hittel az Úr szavát, és köszönjük meg gyógyítását, szabadítását akkor is, ha még nem látjuk, ha még nem valósult meg. Építsünk hittel az ígéretre, és dicsérjük Őt. Menjünk hittel tovább, mint a kapernaumi százados, aki visszaindult szolgájához, úgy, hogy nem volt a helyszínen, és nem látta, hogy meggyógyult-e. De hitte, hogy úgy lesz, amint Jézus mondta. Hiszed-e, hogy úgy történnek a dolgok, ahogy Ő megmondta?
Ninive felé, a magabiztos város és rettenthetetlen birodalom felé pedig hangzik az ítélet, a pusztulás szava. Azt gondolta ez a birodalom, hogy soha nem pusztul el. Azonban látnunk kell, minden birodalom ideje lejár egyszer. És ahogyan Ő bánt a többi néppel, úgy fognak vele is bánni. Jó, ha nem a birodalmaktól függünk, hanem Isten országától, mert az soha el nem múlik, és az Ő királyságának soha nem lesz vége. Ha ezt figyelembe vesszük, nem rettegünk a nehéz időkben sem, tudjuk, birodalmak jönnek és mennek, de Isten Igéje megmarad örökké.
Legyünk mi is örömhírt mondó békekövetek, hiszen Krisztus tanítványai el nem múló örömhírrel rendelkeznek. Nekünk akkor is van jó hírünk, amikor csak rossz híreket hallunk, amikor a körülöttünk levő világ mindent reménytelennek lát. Van jó hírünk, mert ez nem rólunk vagy más emberekről és emberi lehetőségekről szól, hanem a Megváltóról, Jézusról. A mi örömhírünk Jézusról és az Ő munkájáról szól. Ez a hír reménységet ad, mert elmondja, hogy embereknek lehetetlen örök életre jutni, de Istennél minden lehetséges. Istennek lehetséges az, ami a mi számunkra lehetetlen, amiben mi tanácstalanná válunk, aminél elakadtunk. Nekünk lehetetlen legyőzni a halált, Ő megtette feltámadásakor. Adjon ez a hír nekünk most új erőt és reménységet.
Jézust elfogták, a tanítványok pedig elfutottak (Mt 26,57-68). Úgy tűnik azonban, Péter megbátorodott, és távolról követi Jézust. Most bátorságnak tűnik, és mintha azt üzenné: látjátok, én vállalom Jézust, nem volt igaza, bárhová elmegyek vele. Azonban nem nyíltan, és nem mellette megy, hanem távolról, önmagát biztonságban tudva követi. Követi, de ott van a szívében, senki meg ne lássa, senki meg ne tudja, hogy ő is Jézushoz tartozik. Hányszor vagyunk mi is így. Vállaljuk Jézust, meg vagyunk magunkkal elégedve, de belül a szívünkben ott van, csak senki meg ne tudja, hogy hívők vagyunk, hogy számunkra fontos a Biblia. Hányszor arra figyelünk, csak szóba ne jöjjön a hit, pedig ahogyan Jézus nyíltan vállalja tanítványait, és megy értük a keresztre, olyan őszintén kellene nekünk is vállalni Őt. Péter elvegyül a szolgák közt, és úgy gondolja, biztonságban van. Szomorú, hogy minket is sokszor saját biztonságunk érdekel csupán, az vezérel, hogy meg ne tudják, hogy mi is tanítványok vagyunk, pedig pont annak kéne vezérelni, hogy mindenki tudja meg. Annak kell vezérelni, hogy mindenki tudja meg, kicsoda Jézus, mit tett értünk, és mennyire szeret az Atya. Merjük vállalni ezt a hírt, merjük tovább adni, hiszen azért vagyunk ebben a világban, hogy mindenkivel tudassuk a jó hírt.
Sok hamis vádat próbálnak felhozni Jézus ellen, aztán találnak két hamis tanút, akik félreértelmezett mondásával vádolják. Pedig Jézus nem a templomról, hanem haláláról és feltámadásáról beszélt. De sokan félreértik azóta is Jézust. Jól értem-e mindig az Igét, vagy azt hallom ki belőle, amit hallani szeretnék?
Amikor támadják, vádolják, vallomást akarnak kicsikarni belőle, bátran vállalja Önmagát. Nem fél, nem próbálja valahogy megúszni ezt a helyzetet, hanem vállalja, hogy Ő az Emberfia, aki Isten jobbján fog ülni, majd el fog jönni az ég felhőiben. Tudta, hogy ezzel olajat öntött a tűzre, de nem magát akarja menteni, hanem azokat, akik szemben állnak Vele. Mert erre a kijelentésre térdre borulhatnának, bűneiket megbánva. Ők azonban rosszul döntöttek, nem merték vállalni az igazságot, inkább arcul verték. Mert Jézust verni könnyebb, mint őszintén szembenézni önmagunkkal. Mi ne arcul verjük, hanem nevét dicsérve boruljunk le Előtte hálaadással, és szolgáljuk Őt örömmel, mert Ő az élet fejedelme. Lám, Jézust meg lehet kötözni, meg lehet verni, mi mégis mennyire féltjük magunkat, hányszor mondjuk, velem ezt nem lehet megtenni. Jézussal meg lehetett, és a tanítvány nem nagyobb az ő Mesterénél.


Mily drága nekünk ez a jó hír


1.  
Mily drága nekünk ez a jó hír,
Mily édes örömteli zeng!
Halljátok a nagy szabadítást,
Mely Jézusba’ lett a mienk!
Ó, bízd magad e kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd, az számodra is elég!

2.  
Leszállott a mennyei fényből,
Elhagyta a dicső hazát,
Hogy széttörhesse rabbilincsünk,
Hogy hintsen az éjbe sugárt.
Ó, bízd magad e kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd, az számodra is elég!

3.  
Ó, jöjj mi hatalmas Urunkhoz,
Fáradt, szomorú, jer ide,
Érted gyötrődött a kereszten,
Hát bízva jöhetsz elibe.
Ó, bízd magad e kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd, az számodra is elég!


4.  
Csak Jézus az, aki segíthet,
Üdvöt nem ad más, csakis Ő,
Itt áll és türelmesen vár még.
Mit késel? Nincs már sok idő!
Ó, bízd magad e kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd, az számodra is elég!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése