2014. március 2., vasárnap

Jézus él, ne félj!

A
 csata eldőlt, Absolon elesett, Dávid emberei győzelmet arattak (2Sám 18-19-32). Ez a győzelem azonban nagy veszteséggel járt. Mert a gonosz célja mindig a pusztítás, azért nem engedi békés eszközökkel megoldani a problémát, mert ő azt akarja, hogy pusztuljon az ember. A győzelmi hírt meg kell vinni a királynak, ám Jóáb tudja, hogy ez nem lesz egyszerű feladat. És így is van, Dávidot nem a győzelem érdekli, hanem Absolon. Kész lenne megbocsátani a fiának, sőt, azt mondja, inkább ő halt volna meg Absolon helyett. Szép, hogy a fiát nem tagadja meg, annak hűtlensége ellenére sem, azonban mint trónörököst el kellene már engedni. Sőt, azt látjuk ebből, hogy Dávid minden gonoszsága ellenére Absolonban látta az utódját. Talán pont azért fajultak el az események, mert nem az Urat kérdezte, kinek akarja adni a trónt, kit választ arra, hogy továbbvigye az áldást.
Így azután Dávid nem a győzelmet látja, hanem csak a fia halálát, és reménytelenné válik. Isten megmentette és megőrizte őt, ő a kiválasztott és felkent király, és Dávidnak eszerint kellene alakítania dolgait, az ország életét. Milyen nehezen tudjuk elengedni terveinket, vágyainkat, elképzeléseinket, pedig csak úgy lehet teljessé az örömünk, ha mindezeket elengedjük, és elfogadjuk Isten akaratát. Különösen nehezen engedjük el elképzeléseinket, amikor ilyen fájdalmakkal jár, mint Dávid esetében is. Dávid még nem tudja, hogy egy késői utódját szintén megölik, de harmadnapon feltámad a halottaiból. Az örökkévaló Király, Jézus ma is él. Szent Lelke által jelen van bennünk és közöttünk. Jelen van és képessé tesz fájdalmas helyzetek feldolgozására, erőt ad a továbblépésre. Mert Isten gyermeke soha nem adhatja fel, soha nem rendezkedhet be menekülésre, mert az Úr megígérte, hogy: „Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ézs 40,29-31). Erre lehet építeni, ebből erőt meríthetünk legnehezebb, legreménytelenebb pillanatainkban is, akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy nem bírjuk tovább. Higgyük, hogy az Úr szava igaz, amit mond, az megtörténik.
Jeruzsálemhez közel tart már a zarándokút, egyre közelebb érnek a szent városhoz, és egyre nagyobb a feszültség az emberekben (Mt 21,1-11). Érzik, hogy valami fontos esemény fog történni, bár nem tudják, hogy mi is lesz az. De bennük van az az érzés, hogy erről a napról lesz majd mit mesélni unokáiknak. Mert nem úgy megy be Jézus Jeruzsálembe, mint korábban, feltűnés nélkül és gyalogosan, hanem elküldi két tanítványát egy közeli faluba, hogy hozzanak el egy szamarat a számára. Ha megkérdik, miért teszik, mondják, hogy az Úrnak van szüksége rá.
A tanítványok elmennek és elhozzák a szamarat - ebben én azt látom, hogy a szamár tulajdonosának érv az, hogy az Úrnak van szüksége rá. Ha mi lettünk volna a szamaras gazda helyében, vajon hogyan reagáltunk volna? Úgy, ahogyan ma is megtesszük, amikor az Úr ügyére kérnek tőlünk, amikor részt kell vennünk a gyülekezet életében, hozzá kell járulni a templom javításához? Érv-e számunkra, hogy az Úrnak van szüksége rá? Mert bizony, ma is sok mindent fel akar használni annak érdekében, hogy mások életébe bevonulhasson.
Megragadó, hogy nem a környék legszebb lovát választja Jézus, hanem egy egyszerű, teherhordásra használt szamarat. Ezzel jelzi, hogy Ő nem háborút akar, nem azért jött, hogy erőszakkal döntsön meg hatalmakat, hanem azért, hogy szolgáljon és életét adja váltságul sokakért.
Figyeljük meg, mennyire odafigyel Jézus Isten szavára, a prófétai szóra, mindent aszerint cselekszik, ahogyan Isten kijelentette prófétái által. Így azután könnyű lesz felismerni, hogy valóban Ő a Krisztus, az élő Isten Fia.
Az is megragadott, hogy a szamár, amely nem volt ahhoz szokva, hogy a hátára üljenek, nem dobta le Jézust. A szamár is felismerte, hogy Gazdáját viszi, és örömmel tette. Bár lennénk mi is ilyen örömmondó békekövetek. Mert az Úr a mi életünk által szeretne mások életébe bevonulni.
Itt csúcsosodik ki Jézus félreértése, mert a körülötte levők harcos Messiást várnak, úgy vélik, pár pillanat és felszabadul Izráel a római uralom alól. Ezt fejezi ki kiáltásuk, amikor ezt harsogják: „Hozsánna a Dávid fiának!”. Ez a kifejezés azt jelenti: ments meg, szabadíts meg. És Jézus valóban Szabadító, de nem Rómától, hanem a bennünk lévő bűntől szabadít meg. Nem a könnyebbik megoldást kínálja, hanem a nehezebbiket. Mert egy rendszert megdönteni könnyebb, mint egy ember szívét és életét megváltoztatni, pedig erre van szükség. Csak a megtérés visz előre, a külső keretek megváltoztatása nem hoz igazi változást, megújulást. Jézusnak azonban van hatalma az életünket újjá formálni. 
Amikor beérkezik a városba, felteszik a kérdést: Kicsoda ez? És ma is ez a legfontosabb kérdésünk. Kicsoda a Jeruzsálembe szamárháton bevonuló Jézus? Boldog, aki hittel mondja azt, amit Péter is megvallott: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. Te mit válaszolsz a kérdésre?





Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed


1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!
3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése