2014. március 3., hétfő

Kételkedés nélkül

D
ávid mély és reménytelen gyászba esett, teljesen megfeledkezett a győzelmet arató népről, de megfeledkezett az Úrról is (2Sám 19,1-43). Isten nem hagyja magára, és ha keresi az Orcáját, megismerheti távlati terveit is. Mert Dávid Absolont siratja, de az Úr már kiválasztotta azt, aki majd tovább vezeti a népet.
A legnagyobb keserűség és fájdalom idején se vegyük le tekintetünket az Úrról, ne engedjük, hogy személyes fájdalmunk elborítson, megbénítson. A legnehezebb pillanatokban se feledjük, Isten gyermekei vagyunk, másrészt a nagy terhek közepette is gondolnunk kell a mellettünk levőkre. Dávid annyira magával volt elfoglalva, hogy elfelejtett örülni a nép sikerének. Csak Absolont, csak a veszteséget látta. Sokan hasonlóan bezárkóznak egy haláleset vagy tragikus esemény után, azonban ezek mögött is lássuk meg az Urat. Ne feledjük, a felhő mögött is fény ragyog, és amire nézek, az vagyok. Nézzünk Jézusra, nézzünk túl a felhőn, és lássuk meg mögötte a világ Világosságát, és ragyogni fog az életünk.
Jóáb mozdítja ki a csüggedt állapotból királyát, aki fogadja a népet, majd hazaindul Jeruzsálembe, és ismét elfoglalja a trónt. Jó látni, hogy nem a bosszúállás vezérli, hanem kész megbocsátani Simeinek, és Mefibóset is megtapasztalja a király kegyét. Hiába adják Dávidnak a tanácsot, ő nem azokra hallgat, hanem Istenre figyel, így gyakorolja a megbocsátást. Felismerte, hogy van más út is, mint a bosszú és a megfizetés útja, és ez nem más, mint kegyelem és az irgalom útja. Járjunk mi is a megbocsátás útján.
Jézus nem a hatalom építményeit foglalja el, hanem a templomba megy (Mt 21,12-22). Ezzel ismét jelez, elmondja, hogy Számára a középpont a templom, az Atya háza, onnan indul ki az élet. Azonban ott, a pogányoknak szánt területen nem az Istent kereső emberek tartózkodnak, hanem kereskedelem folyik. Jézus azonban mindazt, aminek nem ott a helye, kiűzi onnan. Rámutat, hogy a templom imádság háza, semmi más cselekménynek nincs ott létjogosultsága. A különféle áldozati állatok helyére betegek mennek, és Ő meggyógyítja őket.
Testünk a Szentlélek temploma - mi található benne? Nincs gyakran sok olyan gondolat, indulat, érzelem, vágy benne, aminek nem ott a helye? Kérjük az Urat, tisztogassa meg a szívünket, hogy egyedül Ő tartózkodhasson benne. A kisgyermekek hozsánnája megerősíti, hogy az életünk királya Jézus. Ők ráhangolódtak Jézus lényére, és az álarc mögött meglátták a valóságot, az Isten Fiát.
A fügefa esete pedig a számonkérést fejezi ki. Isten számon kéri népe életét, keresi rajta a gyümölcsöt, mert nem díszfákat ültetett a világba, hanem gyümölcsfákat. A fügefa Izráel és az akkori vallásos élet szimbóluma. Az Úr eljött, kereste a gyümölcsöt, de nem találta. Vajon talál-e gyümölcsöt az Úr a mi életünkben? Jól használjuk-e fel a rendelkezésünkre álló időt? A kiszáradás a megítéltetést jelenti. Már nem tud többé gyümölcsöt teremni, letelt a gyümölcstermés, a kegyelem ideje. Addig teremjük a jó gyümölcsöt, amíg a kegyelem idejét éljük.
Az Úr a tanítványok számára az élő hit jelentőségét hangsúlyozza lehetetlennek tűnő helyzetekkel szemben.  A hegy, amely a tengerbe ugrik a hit szavára, szintén Izráelt szimbolizálja. Azt üzeni vele az Úr, hogy ha hittel közeledne Felé, és minden lehetetlennek tűnő terület felé, lehetne változás. Mert aki hiszi, amit kér, amit mond, az megkapja. Isten számára semmi sem lehetetlen.
Ha van hitetek, és nem kételkedtek - a nagy dolgok alapja a kételkedésmentes hit. Vagyis hiszem teljes szívvel, hogy Istennek van hatalma megtenni, amit kérünk. Hányszor van tele a szívünk kételkedéssel, hányszor úgy kérünk, hogy magunk sem hisszük, hogy meg is kapjuk. Az Úr ajándékozzon számunkra kételkedés nélküli hitet, amely megmozgatja a mozdíthatatlannak vélt dolgokat is.


 Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése