2019. január 25., péntek

Csendes nap az Úrral


A
z Úr hirdeti: elesik Egyiptom is, és akkor meglátja Júda népe is, mit ér emberben bízni, és nem Istenben (Jer 46,13-28). A fáraón nem segítenek istenei, képtelenek megvédeni Babilonnal szemben. Ezek a helyzetek mutatják, hogy a népek istenei nem istenek, csak bálványok, ezért hűtlenség, bűn és önmaguk becsapása, amikor ők is ezekben bíznak, ezektől várnak segítséget. Aki megismerte az élő Urat, az merjen bízni Benne, korábbi tettei mutatják hatalmát, és segítenek kitartani.
Bajban, váratlan élethelyzetben kitől várjuk a segítséget? Tudunk az Úrban bízni, és várni, amíg cselekszik, vagy mi is környezetünk módszereihez folyamodunk? Izráel is azt tette, amit mások, a szomszédos nagy birodalomhoz fordult, a fáraó hatalmában bízott. Isten azonban mindig szembesíti övéit döntésükkel, megmutatja, mit is ér az emberek segítsége.
A fáraó csak szájhős, ígérte az oltalmat, hangoztatta, hogy majd ő megállítja a babiloni sereget, azonban elmenekültek. Mert ha nem az Úrban bízik, nem rá figyel egy politikai vezető, ő sem tehet semmit. Egyiptomnak vereséget kellett szenvednie, hogy Isten népe felébredjen. Erre Izráel fiainak szüksége volt.
Isten bemutatkozik, Király Ő, Isten országának és népének királya. Hogyan ismerem én Őt? Király Ő a számomra? Azt jelenti ez, hogy népének nem kell félnie semmilyen veszedelem idején, mert van Királyunk, és ez a Király egyben hadseregparancsnok is, a seregek Ura. Isten tartja kezében a háború menetét, ne féljünk hát semmilyen harc idején, az Úr jó hadseregparancsnok, kiváló hadvezér. Győzelemre segíti Övéit. Vagy úgy alakítja a küzdelmet, hogy felismerjük, jelen van, és minden gyermekei javát szolgálja. „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Rm 8,28).
Nemcsak Egyiptom bukásáról szól az ige, hanem reménységet és vigasztalást küld a népnek. Kétszer is elhangzik, mintegy megerősítésként: ne félj! És még hozzáteszi az Úr: azért ne félj, mert veled vagyok, és hazasegítlek. Ne félj, mert én veled vagyok, igen, a fogságban az idegen birodalom földjén is. Nem engedlek el magad, ha fogságra küldtelek is, de megyek veled, ott leszek én is. Ez nagyon csodálatos ígéret, ott leszek én is, mondja az Úr, ne félj, mert nem hagylak magadra. És ez ma is érvényes, Isten népe soha nincs maga, az Úr vele van. És nem kerülhetünk soha olyan helyzetbe, hogy ne lenne ott Ő is. Az Úr Jézus is azt ígéri: Veletek vagyok minden napon, a világ végezetéig. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz probléma, nem jöhet üldözés, betegség, nem történhet katasztrófa, de akik hittel Rábízzák magukat, azok megtapasztalják Isten jelenlétét. És amikor ez megtörténik, elmúlik a félelem. Ha itt van a király, a nép nem fél.
Mindez azt üzeni, építsünk mindig az Úr szavára, bízzunk az igében, és Őbenne. Ha engedelmesen figyelünk az Úrra, megcselekedjük, amit mond, nem kell félni, mert itt lesz, megkönyörül. A garancia a kereszt, mindig jelzi: szeret az Úr. A kereszt lehetőséget kínál a bűnbánatra, az újrakezdésre. Ha vétkeztünk, van hová feltekinteni. Mert, aki hittel tekint a megfeszített Úrra, az bűnbocsánatot nyer. Aki megvallja bűneit, annak az Úr megbocsát, és örömmel távozhatunk a szabadulás helyéről.
A samáriai asszony bement a városba, oda, ahová eddig nem járt, amit került. Miért? Mert a szíve csordultig van örömmel, és ezt el kell mondani. Elmondja azoknak, akik eddig nem beszéltek vele. Már nem haragszik rájuk, elmúlt a sértődése, és így elindította az utcai evangelizációt. Ő az első utcai evangelizátor.  Hatalmas változás, és milyen csodálatos a kegyelem, egy eddig megvetett nőt választ arra, hogy vigye a jó hírt. Ilyen csodálatos az Úr, így könyörül azokon, akik vágyakoznak Őutána, akiknek a szíve megnyílik a kegyelem előtt. Nem egy nagyszerű prédikátort, sikeres igehirdetőt, teológiai professzort küld Samáriába, nem ezekre bízza az igét, hanem egy tönkrement életű, megvetett asszonyra, akivel senki nem állt szóba. De szóba állt Vele Jézus. Szóba állt vele a kegyelem, és megváltozott, más emberré lett ez az asszony.
Ilyen Urunk van, szóba áll veled is, bárhol jártál is eddig, és rád meri bízni magát és az evangéliumot. Nem fél a kudarctól, vajon mit is mondnak az emberek. És az emberek hittel fogadták az asszony szavát, hittek az Úrban. Hogyan? Akivel eddig szóba sem álltak, most adnak a szavára? Igen! Hogyan lehetséges ez? Látják a változást rajta. Ragyog az arca, mindennél, még a korsónál és a víznél is fontosabb neki Jézus.
Abban a korban is létszükséglet volt a víz, és ha valaki otthagyja a korsót a kúton, és víz nélkül rohan be a városba, annak oka van. Ok nélkül nem tér vissza üresen, és nem áll az emberek elé, holott pont azért ment délben a kúthoz, hogy ne keljen találkoznia senkivel. Az asszony megvallja, hogy Jézus megmondott neki mindent. Abban a néhány szóban benne volt egész élete. Rádöbbent az asszony arra, hogy Jézus ismeri Őt. Pedig tapintatosan nem beszélt mindenről, nem olvasta fejére bűneit, de amit mondott, az elég volt az asszonynak, ebből rájött: Istennel áll szemben. Jöjjetek, lássátok - nem magát, hanem Jézust állította eléjük, Őhozzá hívogatott. Így hívogassunk mi is.
Amikor meglátják Jézust, és találkoznak Vele, kérik, maradjon ott két napig. Két csendes nap Jézussal, és ez nem volt előre betervezve. Mindent félretettek, nem számított a határidőnapló, mert ez az alkalom mindennél fontosabb. Ha itt van Jézus, az mindennél előrébb való. Amit Ő kínál, azt más nem adhatja meg. Az Úrral való élő találkozás, a kegyelem megtapasztalása előrébb való mindennél. Ezek az emberek erre rádöbbentek. Ha Isten eljött hozzájuk, akkor ezt most ki kell használni. Bár mi is meglátnánk, eljött az Úr, és ezt ki kell használni. Samáriában Jézus miatt két napos munkaszünetet vezettek be. Mikor lesz ilyen fontos az örök élet, a bűnbocsánat nekem, nekünk? Jézus ott maradt velük, örömmel tartott alkalmat a számukra. Legyen ez a mai napunk, csendes nap az Úrral. Töltsük Vele, olvassuk igéjét, és engedjük, hogy szava formáljon minket.
Ez a két nap eredményes volt. Sok ember üdvbizonyosságra jutott, most már nem az asszony szava alapján hisznek, hanem maguk is meggyőződtek arról, hogy Jézus a Krisztus. Nem elég mások véleményére alapozni, személyes meggyőződésre van szükség. Győződj meg magad, kicsoda ez a Jézus!


Akik Istent szeretik

Akik Istent szeretik, Szavát hittel követik,
Azoknak mindenkor javukra van minden.


Kiket Isten elhívott, Jézus vérén megváltott,
Életben, halálban Lelküket megőrzi, örökre megőrzi.



Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése