2019. január 31., csütörtök

Élet Krisztusban


E
lfoglalták Babilont! – írja Jeremiás, és ez nagyon elképzelhetetlenül és hihetetlenül hangzott (Jer 50,1-28). Babilont egy másik ország népe legyőzi és elfoglalja, lehetetlen, gondolták akkor sokan. És a próféta tudja, ez így fog történni, mert lejár az ideje. Isten számon kéri őt is. Nincs olyan birodalom, rendszer, ami ne érne véget. Vereségük, istenük bukása is lesz, az Úr népe is meg fogja látni: a nagy és legyőzhetetlennek hitt birodalom istene csak bálvány. Nincs hatalma. Isten nélkül is lehet naggyá egy ember, egy nép, elérhet sok mindent ebben a világban. Ne engedjük a külsőségektől megtéveszteni magunkat. Az átmeneti, látványos siker, a gazdag élet nem jelent boldog életet is. Másrészt mindez nem tartós. A földi kincsek elmúlnak. Isten kínál maradandó kincset és értéket Jézus Krisztus által.
A Babilon bukásáról szóló prófécia elsősorban vigasztaló üzenet a fogságban élők számára. Mert Babilon bukása az ő szabadulásukat és hazatérésüket is jelenti. Isten nem hagyja övéit látás nélkül, üzeni, ne féljenek, mert nem lesz mindig így. Nincs bebetonozva ennek a birodalomnak a hatalma, el fog bukni, és megérkezik a szabadulás. Lesz hazatérés, azonban ezt ki kell várni. A szabadulás Isten munkája. Ma élő népének is üzen az Úr, ne a hatalmakra tekintsünk, hanem egyedül Rá. A politikai hatalmak, országok, népek és vezetők nincsenek helyükre betonozva, el fog múlni egyik is, másik is. Egyedül az Úr országa stabil. Csakis Istenbe vessük bizodalmunkat. Ez a prófécia rámutat: mindig várjunk türelmesen az Úrra. Szava beteljesedik. Amit megígért, azt teljesíti. Ezért jött el az Úr Jézus, Isten megígérte, hogy elküldi azt, Aki a kígyó fejére tapos, és ez az ígéret megvalósult. Jézus széttaposta a mérges kígyó fejét. A mérget is hatástalanítja. Neki van ellenszere a bűn nevű halálos méregre.
Megjönnek majd Izráel fiai, sírva mennek, és keresik Istenüket, az Urat. A sírás a bűnbánatot és az örömet fejezi ki. A bűnbánat, a megtérés könnyei ezek. Amikor rádöbbennek Isten szabadító hatalmára, bűnbánat fakad a szívükben, megvallják bűneiket, mert felismerik, hogy a fogság bűneik, engedetlenségük következménye. Amikor Isten cselekszik, mindig megjelenik a bűnbánat. Az Úrral való találkozáskor látom meg, ki is vagyok igazán. Péter is az Úr Jézus Lényébe tekintve ismerte fel, hogy Ő bűnös ember. Elhangzik a kegyelem üzenete: megbocsátok. Ezt élte át Péter is, bűnösnek látja ugyan magát, de az Úr megbocsát, eltörli bűnét, és új életre hívja el.
Most már keresik Istenüket, az Urat, Sion felől kérdezősködnek. És ez ébredés. Amikor elkezdjük keresni Istent, az ébredés, az már jelzi, hogy szomjúság van a szívben, elindulunk Felé, mert szükségünk van Rá. A Sion felőli kérdezősködés jelzi: komolyan gondolják Isten keresését. Sion az istentisztelet helye, itt hallják Isten szavát, mutatnak be áldozatot, és élik át a bűnbocsánatot. A felébredt ember Isten felé igyekszik, keresi az Urat, a gyülekezet közösségét, vágyakozik az igére. Az ige tanulmányozása közben egyre jobban megismerjük az Urat, és egyre inkább betölti szívünket az Iránta való szeretet. Az ige megismerése formálja az életünket, feltárja Isten akaratát. És a Szentlélek engedelmessé tesz.
Az Úr nagy dolgokat jelent ki az Őt hallgatóknak, aki hisz az Őt elküldő Atyában, annak örök élete van. (Jn 5,24-30) Az nem megy ítéletre, hanem átmegy a halálból az életre. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy Jézus megy helyettünk az ítéletre. Ami nekem jár, azt Ő vállalta magára. A Jézusban való élő hit ad életet. Általa juthatunk üdvösségre.
Aki hallja az én igémet, és hisz - így kapcsolódnak a dolgok. Hallgatom az igét, és az ige hallása hitet munkál bennem, erősíti azt. Egyre jobban megismerem az Urat, feltárul előttem az Ő országa és igazsága. Hit nélkül nem juthatunk Isten országába.
Jézus szava az élő ige, olyan ereje van, hogy aki halott volt is, de meghallja, életre kel. Jézus szava támaszt fel a lelki halálból életre. E nélkül a szó nélkül, Jézus nélkül halálban vagyok. Ő tart majd ítéletet is, olyan jó, hogy most még a kegyelem időszaka van. Még kérhetjük bocsánatát, mert áll a kereszt. A kereszten az Úr maga rendezte el bűneinket, magára vállalta a büntetést. Ha ezt meglátom, és bűnbánattal borulok Elé, akkor kegyelemben részesülök. Életet nyerek, új, gazdag és örök életet. Mindezt kegyelemből. Nem kell fizetnem érte, ingyen kaphatom meg. Bárcsak mindenki felismerné ezt, Isten országában ingyen kaphatjuk a bűnbocsánatot. Nincs teljesítményhez kötve, mert mi nem tudnánk megfizetni. Nem kell erőlködni, csak bűnbánó és hálás szívvel elfogadni.
Jézus ítélete igazságos, mert nem a maga akaratát keresi, hanem az Atyáét. Fontos ez, mert Isten gyermekére is ennek kell jellemzőnek lenni, nem a magam akaratát keresem, hanem mindig az Úrét. Mindig ez a kérdésem, mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem. Már nem az indulataim határozzák meg cselekedeteimet, hanem Isten akarata. A gyülekezet is Isten akaratát képviseli ebben a világban. Azért vagyunk, hogy imádkozzunk azért, hogy jöjjön el az Ő országa, és hogy általunk is jusson érvényre akarata.


Ébredj, bizonyságtévő Lélek!

1. Ébredj, bizonyságtévő Lélek! A várfalakra őrök álljanak, :/: Kik bátran szólnak harcra
készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen messze szerteszét, Az Úr-
hoz gyűjtve népek seregét!

2. Ó, bárha lángod fellobogna S ébredne föl sok nemzet fényinél :/: Ó, bár sok szolga,
sarlót fogva, Aratna, mígnem leborul az éj! Urunk, e roppant, ért vetésre nézz: A munka
sok, a munkás oly kevés!

3. Küldd útra hírnökid csapatját, És adj erőt onnan felül nekik, :/: Hogy veszni a pogányt
se hagyják, És szerteűzzék Sátán seregit. Országod jöjjön el minél elébb, Hirdetve
szent neved dicséretét!


Isten áldásával.

1 megjegyzés: