2019. január 30., szerda

Összhang


A
 prófécia által Isten figyelmezteti és felkészíti az Izráel körüli népeket mindarra, ami következik (Jer 49,23-39). Jön a babiloni hadsereg és senki nem képes megállítani. A térség minden országát meghódoltatják. Nem az ellenállás, a harc a megoldás. Nincs értelme hősködni, összefogni, mert az sem segít. Ami összefogásnak tűnik, nem más, mint emberi életekkel való felelőtlen játszadozás. Az egyszerű katona, a polgári lakosság, közte az idős, a gyermek, a beteg, mind az Úr ajándékai. Az élet Istentől való ajándék, amit mindenki arra kapott, hogy megismerje az Ajándékozót. Ez nemcsak a személyes életünkre vonatkozik, hanem arra is, hogy másokat is segítsünk ebben. Irányítsuk az emberek figyelmét Isten felé.
A babiloni birodalom felemelkedése, hódításai Isten ítéletét foglalják magukban. Nem azért engedi az Úr ezt a birodalmat felnövekedni, mert Ő pusztítani akar, hanem a birodalom hatalmát felhasználja arra, hogy engedetlen népének megmutassa mi a hitetlenség, a bálványimádás következménye.  Büntetés is ez számukra. Azonban az Úr mindezen keresztül minden népet keres, rámutat, ne emberekben, az emberi összefogás erejében bízzanak, hanem forduljanak Hozzá. Az ilyen történelmi helyzetek mindig Isten felé terelnek. Az ilyen nehéz időszakokban történt már ébredés, amikor az emberek Isten felé fordultak, őszinte bűnbánattal keresték Őt. A háború, a katasztrófa, egy tragikus esemény is lehet az Úr kezében eszköz, életünk megfordulása érdekében.
Ezeknek a népeknek is meg kell tanulni, ne emberekben bízzanak, hanem az élő Úrban, Izráel Istenében. Egy ilyen hódító hadjárat feltárja mi is van az ember szívében. Segít, hogy kiábránduljunk magunkból, és felismerjük, csak Isten jó egyedül. Meg kell ma is látnunk, az embert egyedül csak az Úr tudja újjá tenni. A magunk erőfeszítései által nem jutunk el igazi, belső változásra.  Az ige elmondja, újjá kell születnünk, új szívre van szükségünk, mert a természetes szívünk bűnnel fertőzött, gonosz. Ezt a fertőzést mi nem tudjuk kiiktatni, sem terjedését megakadályozni. Egyetlen megoldás az Úr Jézus Krisztusba vetett élő hit. Őáltala lehetünk új természet részesei. Ezt azonban kérni kell. És az kéri, aki látja, hogy beteg a szíve az élete.
Ismét olvassuk, jóra fordítom sorsát. Isten nem mond le senkiről, Ő meg akarja, és meg is tudja fordítani életünket. Ezt nevezi a Biblia megtérésnek. Elküldte a Fiút, hogy általa megkeressen, magához hívjon, és erre a hívásra válaszolhatok. Még pedig, úgy, hogy hátat fordítok eddigi életemnek és elindulok követni Őt. A megtérés, megfordulok, és Jézussal megyek tovább. Ebben a megfordulásban az egész ember benne van, a gondolkodás és az életvezetés is. Az első lépés a bűnbánat, megvallom őszintén bűneimet, kimondom, kegyelemre szorulok, és most már Isten akarata szerint élek.
Érdekes ez a meggyógyult ember, mintha nem örülne a gyógyulásnak, az új életnek (Jn 5,19-23). Oly sok év után, végre minőségi életet élhet.  Maga dönthet arról, mit és mikor tesz, már nincs mások segítségére utálva. Milyen hálásnak kellene lenni. Ott akarjuk Jézus nyomában látni. De ő nem a gyógyítójával ment. Mindjárt számon kérték miért veszi fel az ágyát szombaton, és ez őt  megviselte. Ha támadás jár az új élettel, ha továbbra sem lesz nyugalmam, akkor minek is gyógyultam meg. Nincs ehhez kedvem. Jobb volt betegnek lenni, akkor legalább sajnáltak, alapellátásban részesültem, most ez mind megszűnt. Most már felelős vagyok, és mintha ezt nem akarná. Ha az új élettel ez jár inkább nem is kell Jézus.
Ez az ember elmegy és jelent Jézusról, ezzel rosszat tesz, akadályozza a munkáját.  Neki nem a zsidókhoz kellett volna menni, hanem az Úrral maradni és követni Őt. Követni azt, Akitől a gyógyulást, az életet kapta. Ne csak addig kelljen Jézus, amíg meggyógyít, amíg segít, meg adja, amit kérünk, hanem utána is. A legnagyobb ajándék Ő, mert minden egyéb elmúlik, de Ő és kegyelme örökre megmarad.
A támadók előtt bizonyságot tesz az Úr. Ő soha nem menekül, nem félti az életét, hanem minden pillanatot megragad. Hogy elmondja bemutassa az Atyát, és megismertessen az Ő tervével. Egyben bizonyságot tesz arról is, hogy Ő az Atyától jött, Ő küldte, és Ő mindent úgy tesz, ahogyan az Atyától látja. Jézus teljes összhangban van Istennel, és amikor figyeljük Őt, megláthatjuk az Isten szerinti életet. Egyben bemutatja azt is, mit jelent Isten gyermekének lenni. Milyen életet vár az Atya? Hát ilyet, ilyen Ráfigyelőt, azt, hogy mindig Tőle akarjunk tanulni. Figyeljük, mit és hogyan cselekszik az Atya. Azért kaptuk az igét, hogy tanulmányozzuk Isten akaratát. A Szentlélek pedig megmutatja, mikor és mit kell tenni, mi az ami dicsőíti az Atyát.
Jézus rámutat, még ennél a gyógyítási esetnél, vagy a kánai csodánál is fog nagyobb dolgokat tenni, és ez a halál fölötti győzelem. Ő mindennél erősebb, az ember minden ellensége a bűn és a halál fölött  is győzelmet arat.  Az ember engedetlensége által behozta mindezeket a pusztító erőket a világba, Jézus azonban legyőzi őket.  Meghódoltatja halál fejedelmét is, és ha Ő szól, a halál is kiengedi markából, akit benne tartott. Hatalmas, dicsőséges, győztes Urunk van. Aki ilyen dolgokat cselekszik, az nem áll megoldhatatlan feladat előtt, amikor a mi életünk dolgait kell rendbe raknia.
A Jézus által elvégzett cselekedetek bizonyságtételek, ezeknek meg kell nyitnia a szemeket, annak meglátására, hogy Jézus az Isten Fia. Aki Őr figyeli, megláthatja, hogy Benne és Általa Isten kegyelme érkezett el a világba. Általa van üdvösség, örök élet. És csakis Jézus által juthatunk el Istenhez is. Aki nem tiszteli Őt, vagyis nem hódolt meg Előtte, és nem dicséri Istenként, az magát Istent sem tudja imádni. Miért? Mert Isten Jézusban mutatkozik be, Őbenne ismerhető meg igazán.


VÉGIG MEGÁLLD A NAGY TUSÁT!

1.  
Végig megálld a nagy tusát!
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, mit félretett neked,
A koronát, az életet!

2.  
A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss!
Az út oda bizton vezérl,
Krisztus az út, Krisztus a cél.

3.  
Ne csüggedj el, Ő felemel,
Új erőt ád, csak bíznod kell!
Ha gondodat mind ráveted,
Segít vinni a terhedet.

4.  
Bízzál, ne félj, a Krisztus él!
Ő hűn szeret és megsegél.
Csak higgy, és Ő lesz Mestered,
Urad, s mindenben mindened!


Isten áldásával.

1 megjegyzés: