2019. január 1., kedd

Le vannak rontva az ördög munkái


A
z Úr nem mond le a fogságban lévőkről sem (Jer 29,1-19). Törődik velük, felkészíti őket a valóság elfogadására. Kimozdítja a hamis hitből őket, ehhez használja fel Jeremiás prófétát. Rajta keresztül üzen nekik Isten. Ne figyeljenek senki másra, csak egyedül Őreá, arra, mit Jeremiás által mond. Jeremiás hiteles ember, hiszen korábban megmondta, mi fog történni, és úgy is lett.
Az első fogság nem érintett minden lakost, a vezető réteget vitték el az országból, az élet azonban ment tovább, és az a vélemény alakult ki, ennyi volt az ítélet, őket már nem fenyegeti veszély. És úgy éltek tovább, mintha minden rendben lenne. Elmaradt a megtérés, az életük Isten akaratához való igazítása. Azt terjesztették, elmúlt a veszély, és akik fogságba kerültek, azok is hamarosan visszajönnek.
Jeremiás  azonban rámutat, nem telik le gyorsan a fogság ideje, és az otthon maradottak is oda fognak kerülni. Mivel nincs bűnbánat, nem hallgatnak az Úrra, ők sem kerülhetik el a fogságot. Akik pedig már Babilonban vannak, ne áltassák magukat, hanem éljenek normális életet, úgy, mintha otthon lennének. Dolgozzanak, telepedjenek le, alapítsanak családot, mert hetven évig tart a fogság. Pozitív üzenet, hogy le fog telni ez az idő, és eljön majd a szabadulás. De azok közül, akik még otthon születtek, kevesen érik meg azt az időt. Így azután ne a közeli hazatérést várják, hanem éljenek úgy, hogy ne olvadjanak be, maradjanak meg a hit útján, de közben végezzék mindennapi feladataikat.
Fontos, amire Jeremiás rámutat: ahol vagyunk, ott imádkozzunk polgártársainkért. Legyen fontos, hogy ők is megismerjék az Urat, szembesüljenek kegyelmével, és azzal, hogy nekik is Istenre van szükségük. Isten népe só azon a helyen, ahol van, ízt ad a környezetnek, és tartósítja is. Isten kegyelme jelenik meg az övéin keresztül. Hetven éven keresztül mutathatják meg Istent Babilonban, ezt lehetőségként kell felfogniuk. Nekünk is lehetőség, eljuttathatjuk az evangélium világosságát az emberekhez.
Arra azonban ügyelnünk kell, hogy ne csüggedjünk el, és ne olvadjunk bele a világba. Nehogy úgy gondoljuk, telik az idő, az Úr nem fog megérkezni, és inkább mi hasonlítunk a világhoz, átvéve gondolkodását és életvitelét. Bízzák Rá nyugodtan magukat, megvan velük a terve, de ennek megvalósulását ki kell várni, nem lehet siettetni. Ismeri a velünk való gondolatait is az Úr előre, vagyis Ő nem most találja ki, mi fog történni, előre tudja a történéseket. Ezért bízhatunk Benne. Ne találgassunk, hanem hagyjuk Rá magunkat, és a maga idejében fog cselekedni. Ő azt akarja, hogy a bűn rabságából szabaduljunk meg, és ha ez végbemegy, akkor bárhol éljünk is, áldás leszünk. Mert a hangsúly azon van, hogy mindig maradjunk az Úrral. Ne Őt akarjuk a magunk elképzeléséhez igazítani, hanem mi igazodjunk Hozzá. Ha a természetünk nem születik újjá Isten maradandó igéje által, akkor változhatnak ugyan a körülményeink, de a lényeg változatlan marad.
Fontos üzenet még az is, hogy aki Istent keresi, az meg is találja. Főleg, ha teljes szívvel keresi Őt. Mert az a lényeg, mi kell nekem: maga Isten, a Vele való élő, személyes kapcsolat, vagy csak egy jobb élet, több áldás? Aki az Urat keresi, az át is éli a Vele való találkozás boldogságát. Az igazi boldogság Krisztusért megkegyelmezett embernek lenni.
Így, esztendő első napján jó azt hallani, hogy Isten gyermekei lehetünk hit által (1Jn 3,1-12). Mert ez nem magától értetődő, ez kegyelem. Isten adta ezt a lehetőséget, hogy gyermekei lehetünk. Igen, a Tőle elszakadt, Ellene lázadó ember lehet a gyermeke, mégis. És mindez Jézus érdeméért. Aki befogadja Jézust, az kapja meg az Isten gyermeke státuszt. Legyünk ezért hálásak Urunknak.
Azonban van még ennél is tovább, hasonlókká leszünk Urunkhoz, és ami igazán óriási dolog: meg fogjuk Őt látni, amint van. Látni fogjuk a mi drága Urunkat, Aki életét adta értünk. De akkor már színről színre látjuk Őt, nem álruhában, hanem teljes dicsőségében.
Jézusban nincs bűn, Ő Isten, és ezért tud minket megváltani. Csak bűntelen személy tehet eleget bűneinkért. Nincs más, aki kifizethetné az árat, csak egyedül Jézus. Azért jött el a világba, hogy bűneinket elvegye, magára vegye. Ez a szabadulás útja, átadhatjuk Neki minden bűnünket. A bűn elleni megoldás: megmaradni Benne a bűnbocsánat után is. Csak úgy tudunk a bűnre nemet mondani, ha Jézusban maradunk. Mihelyst kilépünk Belőle, elbukunk, mi tehetetlenek vagyunk a bűnnel és a gonosz minden munkájával szemben, azonban Ő győzött.
Az ördög állandóan vétkezik, vagyis lázad Isten ellen. Az ördög nem fogadja el Istent, le akarta Őt taszítani a trónról, elcsábította az embert, az ember pedig hajlott a csábításra, és teret adott neki a világban. Az ember az ördögre hallgatott, és ezáltal ő az embert teljesen hatalmában tartja. Azért jött el azonban Jézus, hogy az ördög munkáit lerontsa, és ezt a kereszten végezte el. Egyedül Ő tudja lerontani mindazt a munkát, amit az ördög elkezd ebben a világban. Csakis Jézus által van esélyünk a gonosszal szemben. Ha Jézust kihagyjuk, megtévesztés áldozatai leszünk. Az ördög elhiteti velünk, hogy ha Istent hanyagoljuk, és nagykorúnak képzeljük magunkat, szabad emberek leszünk. De ez nem így van, mert eleve az ördög szolgaságába születünk, és ha Jézust elutasítjuk, továbbra is rabszíjon maradunk. És ez akkor is így van, ha időnként aranyszínűre változtatja ezt a szíjat.
Forduljunk Jézushoz, kérjük, adjon szabadítást, és rontsa le az ördög életünkben elkezdett munkáit. Jézussal élhetünk egy új, minőségileg jobb életet. Isten országának szabadsága és gazdagsága lehet a miénk Jézusban.


Jöjj, mondjunk hálaszót

1. Jöjj mondjunk hálaszót Hű szájjal és hű szívvel, :/: Mert rajtunk itt az Úr Nagy csoda
dolgot mível. Már anya ölben is volt mindig gondja ránk. A sok jót, mellyel áld, Ki sem
mondhatja szánk.

2. Dús kincséből az Úr Jó békességet adjon, :/: Hogy szívünkben a kedv Víg és derűs
maradjon. Ne hagyja híveit Bú-bajban sohasem; A rossztól óvja meg Itt s túl ez életen.

3. Az Atyát és Fiút És a Szentlelket áldom; :/: A menny Urát, kiben Szent egybe forrt a
három; Aki úgy szól ma is, Ahogy régente szólt, Nem változik: az Ő, És az lesz, aki volt.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése