2021. december 29., szerda

Az Erősebb

 

M

ózes felhívja a nép figyelmét, bármi történjen, soha ne lázadjon Isten ellen (5Móz 6,20-25). Soha ne vonják kétségbe Isten hatalmát. Ne tegyenek úgy, mint amikor az ivóvíz hiánya miatt lázadtak az Úr ellen. Inkább tanuljanak abból az esetből. Erősítsék meg általa hitüket, és bízzanak az Úrban. Bármi történik, bárminek hiányától szenvedsz, hidd, az Úr nagyon jól tudja, mire van szükséged, és időben meg is fogja adni. Ne tegyétek próbára Isteneteket, mert tudjátok, hogy mindent megtehet. Megtapasztalták már sokszor. A próbára tétel azt jelenti, nem bízok Benne, ezért emberi megoldást keresek. Gyakran ez a megoldás eltávolít az Úrtól. Ehelyett figyeljenek az Úrra, és amit mondott azt tegyék meg. Mindig arra törekedjünk, ami Isten szemében igaz és jó. Ez a lényeg, Isten szemében. Ne arra figyeljünk, hogy az emberek szemében mi a jó, mert Isten szemével látni dolgokat egészen más. Az ember szeme mindig másban látja a hibát, a másikat teszi felelőssé. Az emberi látás az Isten szerinti jót rossznak, a rosszat pedig jónak látja és mondja. Ezzel szemben Isten a jót mindig jónak, a bűnt mindig rossznak látja. Ő soha nem a másikat teszi felelőssé, hanem megmutatja, hogy én vagyok, az az ember, aki vétkezett.

Isten embere felkészíti őket a következő generáció kérdéseire. Ne érje őket meglepetésként, amikor kérdeznek, amikor nem látják a hitüknek, az Isten szavának való engedelmességnek az értelmét. Bizonyára meglepődnek, mint ahogy mi is meglepődünk. Azonban ebből is kiderül, hogy az élő hit nem elmélet, nem egyszerűen tudáson alapszik. Az élő hit alapja a személyes megtapasztalás. Amíg ez nincs, addig igazán nem értik a dolgokat. Nagyon fontos, hogy hitünk megtapasztaláson is nyugodjon. Nem elég a száraz ismeret, mert az nem ad erőt a próbákban. Személyes tapasztalatra, élő kapcsolatra van szükség. Másképp mondva nem elég ha hallok Istenről, ismernem is kell Őt. Ez a lényeg, ismerd meg Istent. Ne csak bizonyos igéket keress, ígéretekre koncentrálj, hanem olvasd úgy az igét, hogy figyeld ki és milyen az Isten? Ismerem Őt? Élő valóság a számomra? Isten megismerhető, azért lett emberré, hogy megismerjük Őt.

Mózes azt kéri, tegyenek bizonyságot arról, amit megtapasztaltak. Mondják el mindazt, amit Isten cselekedett. Másképp mondva ismertessék meg Istent. Mutassák Őt be gyermekeiknek. Ez a mi feladatunk is. Istent megismertetni, bemutatni a másik ember számára. Mindezt személyes bizonyságtétel alapján tehetjük meg hitelesen. Az elméleti ismeret mellé oda kell helyeznünk a gyakorlati ismeretet.

Akkor lesz jó dolguk, ha megtartják Isten törvényeit, ha komolyan veszik, amit Isten mond, és ahhoz igazodnak. Számunkra is üzenet ez, keressük először Isten országát és igazságát, a többit pedig bízzuk Rá. Akkor lesz jó dolgunk, ha éljük az Igét, a megélhetés gondjait pedig az Úrra bízzuk. Az ige őriz meg a keskeny úton. Ha figyelünk az Úr szavára, nem igazodunk másokhoz, nem engedjük megtéveszteni magunkat. Isten szava biztos pont ebben a világban.

Elérkezett az idő, és megjelent az útkészítő (Mt 3,1-12). Nem magától, hanem Isten küldte. Hogyan készíti az utat? Igét hirdet. Az igehirdetés az út megkészítése Jézus felé. Hallani kell az igét. Ha nem halljuk bajosan tudunk megfelelni neki. Ezért fontos Isten szavának hallása, megismerése. Mit is mond Keresztelő? Elközelített Isten országa, itt van, ezért térjetek meg, vagyis forduljatok meg, és induljatok el az ország felé. Induljatok el a Király felé. Rossz irányba haladtok, de még meg lehet fordulni. Azért jött el Isten országa, hogy meglátva bűneinket, elforduljunk eddigi utainktól, életünktől. Isten országa elkezdi vonzani a szívünket.

Azt is meg tudjuk, hogyan lehet Isten országa felé menni. Bűnbánattal. Ahhoz, hogy meglássam Isten országa jó, és elinduljak felé, saját rossz irányomat kell felismerni. Az indul meg Isten országa felé, aki látja, hogy bűnös, elveszett ember. Az ilyen személy felismeri, nem tud az életén változtatni, képtelen más emberré lenni. Aki ezzel tisztában van, az keresi Isten segítségét. Aki pedig Őt keresi, az hátat fordít a réginek, és megindul hazafelé, mint a tékozló fiú. Az ilyen ember meglátja, hogy amit a világ szerint élt életet, az nem igazi élet. Miért? Mert pont az Élet, a Lényeg maradt ki. Isten az Élet, így Ő a Lényeg. Ha Ő kimarad, meg lehet ugyan mindenünk, de mégsem lesz teljes értékű az életünk. Isten nélkül rossz irányba haladunk.

János figyelt Isten vezetésére. Meglátta, mikor jön el az idő, amikor ki kell lépnie az emberek elé. Meglátta a Messiás eljövetelének idejét. Figyeljünk mi is az Úrra, lássuk meg, amikor eljön az idő, és vigyük az igét. János igehirdetését az életmódja hitelesítette. Nemcsak elvárta a bűnbánatot, a megtérést, hanem maga is úgy élt, mint akiből árad a bűnbánat, mint aki a Messiással való kapcsolatot mindennél többre tartja.

Azt is meglátjuk nem egy új vallás bontakozik itt ki. János nem embereket gyűjt egy új közösségbe, hanem csak azokat kereszteli meg, akik megvallották és megbánták bűneiket. Itt már a személyes hit bontakozik ki. Itt már nem elég tudni valamit Istenről, és az sem, hogy Izráel népe közé született valaki. Az léphet be az országba, aki megvallja és elhagyja bűneit. Egy vallási közösségnek lehetek a tagja, ha megtartom a szabályait, Isten országába azonban őszinte bűnbánat, és a bűn elhagyása által léphetünk be. Isten országába nem lehet bevinni a bűnt, mert szoros a kapu. A világ szerinti élet nem fér be. Oda nem fér be a felemás iga, nem fér be a pénz, és a test imádata. Azon a kapun csak a megtisztult szív fér be. Ezért szól keményen a farizeusok és szadduceusok ellen, mert ők nem akarnak életváltozást. Ők csak a névjegyzékbe kívánják beíratni magukat. Azonban Isten országába a kereszt kapuja a belépő, és Jézus vére a tinta, ami beír az élet könyvébe. Nincs más lehetőség.

János elmondja, nem ő az, akit várnak. Utána fog jönni, Aki erősebb nála, és Ő majd tűzzel, vagyis Szentlélekkel keresztel. A Lélek pedig újjá teszi a szívet. Az életünk a feltámadott Úr Jézus Krisztus által lehet újjá, válhat Isten dicsőségére. Jézus erősebb, a bűnnél, sátánnál és a halálnál is. A kereszten, majd feltámadása által legyőzte ezeket.  Számunkra legyőzhetetlenek, de Ő ott a kereszten nagy győzelmet vitt végbe. Ebből a győzelemből élhetünk. Jézus győzelme által győzhetünk mi is, bűneink és régi természetünk fölött.

 

Ne szállj perbe énvelem

 

1. Ne szállj perbe énvelem, Ó én édes Istenem! Mert meg nem igazul te előtted lelkem:

Elkárhoztathatsz engem.

2. Mert én anyám méhében Fogantattam vétekben, E világra lettem eredendő bűnben,

Kárhozatos esetben.

3. Néked bűnöm megvallom, Mert én azzal tartozom: Te bocsáthatod meg, bizonnyal jól

tudom: Segítségedet várom.

4. Bűneimnek tőréből, Az ördögnek kezéből, Ments ki megérdemlett nagy veszedel -

memből: Tekints reám az égből!

5. Szent Fiad haláláért, Keserves nagy kínjáért, Áldott szent vérének el-kifolyásáért: Ke-

gyelmezz meg mindezért!

6. Az ő tisztaságáért, És ártatlanságáért, Szent kezein való sebeknek helyéért, Tövis

koronájáért!

7. Én fertelmességemet, És oly nagy sok vétkemet, Mikkel megfertőztem undokul lelke-

met, Rútítottam testemet:

8. Bocsásd meg, ó Úr Isten! Ó áldott Atya Isten! Kegyelemmel bőves, irgalmas jó Isten!

Nagy tűrhető szent Isten!

9. A te áldott Szentlelked, Kérlek, tőlem el ne vedd, Sőt újítsd meg bennem, hogy di -

csérjem neved, Szolgálhassak tenéked.

10. Reád bíztam magamat, Te viseljed gondomat, Igazgasd jó útra az én lábaimat, És

minden szándékimat.

11. Vigasztald meg szívemet, Búban epedt lelkemet; Ne hányd szemeimre undok vét-

keimet És cselekedeteimet.

12. Csak tégedet dicsérlek, Míg e világon élek, Mert tudom, nyugalmat csak te nálad le-

lek, Mikor innét kikelek.

13. Mindörökké áldassál És felmagasztaltassál, Áldott Atya Isten, a te szent Fiaddal,

Szentlélek áldásával.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése