2021. december 24., péntek

Ma még lehet, ma még szabad

 

M

ózes felhívja Isten népe figyelmét, hogy hallgasson az Úr törvényeire (1Móz 4,1-49). Mindarra, amit Tőle kaptak, és amire Mózes tanította őket. Csak akkor fognak élni, mert Isten szavának megtartása az élet, és akkor mehetnek be az ígéret földjére, ha ragaszkodnak az Igéhez. Izráelt arra hívta el az Úr, hogy ragyogjon, mint csillag az égen, a sötét világban. Erre van az egyház is elhívva, és ez a ragyogás nem teológiát, hanem életformát jelent. Isten a szívükre helyezi, hogy a másfajta élet a bizonyságtétel, amikor a pogány népek látják, lehet másként. Ezen a karácsonyon gondoljuk végig, bizonyságtétel-e az életünk? Felragyog-e általa Isten akarata?

Isten szava annyira fontos, hogy ahhoz se hozzátenni, sem elvenni nem szabad. És ezt Izráel nagyon komolyan vette. És így bizonyosak lehetünk az Ige megbízhatóságában. Se hozzá nem tettek, se el nem vettek belőle. Amit kaptak az Úrtól, azt hűséggel adták tovább. A mi szívünkre is helyezi most az Ige, ne vegyünk el belőle, de hozzá se tegyünk. Erre azt mondjuk, mi nem veszünk el belőle, nincs is rá lehetőségünk. Azonban oly könnyen megtörténhet. Ha nem olvasom folyamatosan, és nem kerítek sort minden könyvre, csak azt veszem kézbe, ami tetszik, elveszek belőle. Elveszek akkor is, ha csak bizonyos igéket emelek ki. Megkísért, hogy azt, ami tetszik, ami jó, ami áldás és ígéret, azt kiemeljük, de a kemény, ítéletes igéket elengedjük a fülünk mellett. Hozzá is tehetünk, amikor beleértjük azt, ami nincs benne és az Igével igazolom a saját döntéseimet. Azonban a Biblia nem kalács, amiből kivesszük a mazsolát, hanem az élet kenyere. A kenyeret pedig szeletről szeletre vágjuk és fogyasszuk. Így éljünk az Igével is.

Nagy veszély, hogy megtéveszt minket a sátán. Belesúgja a fülünkbe, hogy fontos az Ige, de nem minden vonatkozik rád. Nem kell mindent komolyan venni, amit Isten adott. Ez történt Izráellel is. Bálám Moáb királya által megtévesztette Izráel népét. Csapdába estek, mert úgy gondolták, nem lehet mindent úgy érteni, ahogy azt Isten mondta. Ez nagyon nagy veszély, elhisszük, hogy van, amit nem úgy kell érteni, ahogy azt olvassuk, a másik, ránk az nem vonatkozik, vagy ma már azt nem lehet komolyan venni. Ez nagy hazugsága sátánnak, de ne dőljünk be neki.

Mi volt ez a hazugság? Nem lehet nemet mondani a pogány király ünnepségre való meghívásának. El kell mennünk a pogány ünnepre. És itt nem volt megállás, sátán azt mondta, ne vegyétek komolyan, amit Isten mondott a férfi nő kapcsolatról. Mert Ő azt mondta, hogy idegen népekkel ne létesítsenek kapcsolatot, ne házasodjanak össze.  Elhitték, nem kell ezt komolyan gondolni. Elmentek az ünnepségre és a pogány lányok, nagy hatással voltak az izráeli fiúkra. Rajtuk keresztül a bálványimádást is átvették. Úgy gondolták miért ne vehetnének részt azon az ünnepségen, és ha már ott vannak, nem viselkedhetnek másként. Isten népe igazodott a pogányokhoz. Ők is ittak, és paráználkodtak. Bizony így is elvehetünk az Igéből, amikor azt gondoljuk, ránk már nem vonatkozik, és miért ne élhetnénk úgy, mint a világ? Azonban a világgal való barátság, ellenségeskedés Istennel. Isten megítélte Izráelt, csak azok maradtak, akik ragaszkodtak Istenhez. Ragaszkodjunk az Úrral való élő kapcsolathoz. Ne engedjünk a divatnak, ne igazodjunk mai szokásokhoz. Mindent tegyünk az Ige mérlegére, és vállaljuk fel, ha Isten mást mond, mint a világ. Legyen mindig Isten szava a tekintély számunkra.

Mózes rámutat a lélekápolás fontosságára. Őrizd jól a lelkedet! Miért? Mert a lényünkön keresztül kommunikálunk Istennel. A lelkünk köt össze Vele. A lélek csatornája hit által fogja Isten üzenetét. A gonosz azt akarja elérni, hogy ezt az üzenetet ne halljuk meg. Isten üzeni, szeret és Krisztusban megváltott, és aki ezt meghallja, és visszatér Hozzá, annak élete, üdvössége van. Jézussal újat lehet kezdeni, és Vele célba érhetünk, sátán ettől akar távol tartani. Mindennel lefoglal, elsősorban a testre helyezi a hangsúlyt. Azt akarja, a testünkkel, benne csak az egészségünkkel törődjünk. Adjunk meg neki mindent, amire vágyik. A test a lényeg, súgja a sátán. Ne higgyük el, mert az ember test, lélek és pneuma /Istentől való lélek/. Ha nem törődünk az Istentől kapott lélekrésszel, elsorvad az életünk. Az ember nem csupán test. Isten Lelke tette élővé. Ma is Isten Szent Lelke tesz élővé, nélküle halottak vagyunk. A mai világ tagadja az Istentől való lélekrészt, azonban enélkül sivárrá válunk. Mivel tagadja ezt a részünket, mindent maga akar megoldani.  Zavar keletkezik a lelkünkben, van emberi megoldás, eszünkbe sem jut, hogy Istenhez menjünk, mert Ő ért hozzá. Isten Jézusban teljes gyógyulást hozott azok számára, akik hittel Hozzá fordulnak.

Van még egy fontos üzenet ebben a fejezetben, a menedékvárosok. Isten mindig kínál a bűnösnek is menedéket. Mindig menteni akarja az elveszettet. Ma már ez a menedékhely a kereszt. Aki hittel oda menekül, Krisztusban életet nyer. A legnagyobb bűnös is, ha megbánja bűneit és Krisztushoz kiált új emberré lehet. Erre Pál apostol élete is példa. Isten Krisztusban a te életedet is újjá teheti. Ma még lehet, ma még szabad, leborulni a kereszt alatt!

Péter zárja sorait, és a szívünkre helyezi, az Istennek tetsző, szent és hiba nélkül való életet (2Pét 3,14-18). Krisztust nem hangzatos szavakkal, hanem szent élettel kell várnunk. Olyan élettel, amely méltó Hozzá, amit tud vállalni. Mindez azt jelenti, nem mindegy hogyan élünk. Nem mindegy hogyan várjuk Urunkat. Várjuk olyan életformával, amiről mindig látni, hogy mi Isten országának polgárai vagyunk, és Hozzá tartozunk. Amikor valaki külföldre megy, igyekszik országát megjeleníteni. Sokan olyan öltözéket vesznek fel, amiről látni, melyik néphez tartoznak. Ügyelnek kultúrájuk, nyelvük megtartására, mert mindezek elmondják nemzeti hovatartozásunk. Így kell Isten népének is élni, életvitelünkről bárhol és bármikor megállapíthassák, hogy mi Jézus követői vagyunk.

Arra is rámutat, hogy Isten szavát a Szentlélek által érthetjük meg. Nem elég értelemmel, emberi tudással, képzettséggel közeledni hozzá. Az Ige üzenete a Szentlélek által nyílik meg az alázatos szívű tanítvány előtt. A búcsúgondolat: „Növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk és üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében”. Az egyház, a hívő ember számára mindig az a legfontosabb, hogy Jézus ismeretében növekedjen. Egyre jobban ismerjük meg Őt. Ez pedig személyes és élő kapcsolat által lehetséges. Nincs fontosabb a kegyelemben való növekedésnél, és Jézus minél jobb megismerésénél. Megteszek mindent a növekedésért, és az Úr ismeretében való előrehaladásban? Ma jobban ismerem, mint tegnap? Több tapasztalattal rendelkezem, mint tavaly ilyenkor?

A mai naptól Máté evangéliumát olvassuk (Mt 1,1-17). Ez egy tanítvány személyes bizonyságtétele. Nem teológiai művet akart írni, hanem elmondta, kinek ismerte meg Jézust. Leírta azt is, hogyan találkozott vele az Úr, és miként alakította át az életét. A Krisztusban való hit, nem elmélet, hanem személyes megtapasztalás. Azt mondja el, ki voltam, mielőtt találkoztam vele, és mivé lettem az Ő kegyelme és hatalma által. Máté nem egy új vallásról beszél, hanem az élő Isten Fiával való személyes kapcsolatról. Ebben a kapcsolatban megláthatom elveszett, bűnös voltomat, és azt is milyen segítség létezik a számomra. Isten Jézust küldte megoldásul.

Az első versek is elmondják, Isten azokhoz közelít, azokat építi be országába, veszi számításba tervében, akik emberi szempontok szerint a periférián vannak. Több olyan személyt látunk Jézus vérvonalában, akiket mi nem tettünk volna bele. Azonban ezek az emberek vágyakoztak Isten, és a Tőle való új élet után. Mindez jelzi, nincs bebetonozva az életünk. A legnagyobb mélységekből is van felfelé vezető út. Azonban ezen az úton nem önerőből jutunk fel, Ő hoz ki belőle. Karácsony üzeni, Jézus a Krisztus, vagyis az Istentől küldött Megváltó, nincs más. Ne várjunk másra, mert eljött, itt van a Szabadító. És Ő vissza fog jönni!

 

Siessetek, hamar lejár

 

1. Siessetek, hamar lejár,

Kegyelme már régóta vár,

Ma még lehet, ma még szabad:

Borulj le a kereszt alatt.

 

2. Elszáll a perc, az életed,

Ma még, ha jössz, elérheted.

Ne késs tovább, ne várj tovább:

Ma kérd Atyád bocsánatát!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése