2021. december 30., csütörtök

Isten hűséges

 

I

sten eligazítást ad az ígéret földjének határán táborozó népének (5Móz 7,1-26). Tele vannak feszültséggel, eljött az ideje a honfoglalásnak. Még egy kis idő és birtokba vehetik a földet. Most már készülnek erre a pillanatra. A felkészülést Isten tartja nekik. Elmondja, mihez tartsák majd magukat, amikor birtokba veszik az ajándékba kapott földet. Ők nem egy nép a sok közül, hanem Isten választott és elhívott népe. Ezt Isten mai gyermekeinek sem szabad elfelejtenie. Isten Krisztusban elhívott gyermekei vagyunk. Mindez azt jelenti, nem igazodhatunk mások szokásaihoz, egyedül Isten akaratához kell magunkat tartani. Azért viszi be őket, hogy ott bemutassák Istent, és az Ő országát. Vajon megfelelnek-e ennek a feladatnak? Mi már tudjuk, hogy nem! De mi megfelelünk? Valóban világosság vagyunk? Ha figyeljük az Igét, akkor meglátjuk a mi nehéz pontjaink szintén ott találhatók, ahol a zsidó népnek. Amitől őket óvta, az nálunk is problematikus. Ezért figyeljünk az Úr szavára. Mi már Krisztus követői vagyunk, tehát mindent nem kell szó szerint venni, de a lényegét meg kell látnunk. A világgal, a nem hívőkkel, a hívők, az egyház ne kössön szövetséget. Miért? Mert nem a hívő fog tartós hatást gyakorolni a nem hívőre, hanem pont fordítva. Izráel élete ezt jól példázza. De ma is láthatjuk, mennyire a világ hat ránk. Sok mindenben úgy gondolkodunk, és úgy cselekszünk, mint a nem hívők. És ebben Isten nem gyönyörködik. Ő a Krisztushoz hasonló életekben gyönyörködik, arra hív el, hogy úgy éljünk, ahogyan Ő élt.

Csodálatos kijelentés, téged választott ki az Úr minden nép közül, hogy saját népe légy. Ez megtisztelő, sőt felfoghatatlan, Isten lehajol és kiválaszt egy bűnös embert. De mire választ ki? Arra, hogy az Övéi legyünk, vagyis Neki éljünk. Azt jelenti ez, Isten gyermeke mindig Istent képviseli. Nemcsak a templomban, a szószéken, hanem mindenütt amerre jár. Meg kell látszódnia, hogy az Övéi vagyunk. De vajon mindig látszik? A nem hívők a magatartásunkon, az életünk irányán, a mindennapi döntéseinkben látják, hogy mi Istenhez tartozunk?

Nagyszerű üzenet, Isten hűséges! Lehet rá számítani, mert megtartja szövetségét. Tehát, nem Istennel, hanem velünk van a probléma. Ő mindig állja a szavát. És ez nagyszerű bátorítás, mert erre a szóra, az igére, rá lehet állni. Ebbe bele lehet kapaszkodni, akkor is amikor sátán támad. Azért mondja az Úr Jézus Jairusnak: „Ne félj, csak higgy!” És a nehéz helyzetekben ez a hit hozza eléd Isten korábbi tetteit. Emlékezzél meg arról a sok csodáról, amit érted végbevitt. Nézz a keresztre és lásd, Mi tett érted! Egyetlen fiát adta oda a kereszten, hogy esélyt adjon a talpra állásra, az új életre, az üdvösségre.

Belerendül az ember szíve, amikor olvassa, mit ígér az Ő gyermekeinek az Úr? Távol tart az Úr tőled minden betegséget. Nagy ígéret ez, és talán csóváljuk is fejünket és azt mondjuk, ezt igazán nem vehetjük szó szerint. Azonban ha a feltételt is meglátjuk, akkor bizakodhatunk. Amennyiben engedelmeskedünk Isten akaratának, Ő megőriz a bajtól. Képes távol tartani a betegséget, ha pedig mégis megbetegednénk, meg tud gyógyítani. Mindezek által hitünket próbálja és erősíti. Mert aki a nehéz, a válságos pillanatokban is hisz Benne, és bízik az igében, annak hite erősebb lesz, mint volt előtte.

A Jánosnál hatalmasabb megérkezik, de nem világi pompával, katonai kísérettel (Mt 3,13-17). Alázatosan, és beáll a bűnösök közé. Nem azért, mert bűnös, hanem azért, mert vállalja őket. És ez a bemerítés már előre is mutat. Elmondja, bűneinket egyedül Krisztus vére mossa le. Ő szabadítja meg mindazokat, akik megvallják és elhagyják a bűnt.

János nem érti Jézust, te érted? Ő fordítva gondolja azt, aminek történnie kell. Azonban Jézus rámutat, nem az emberi vágyak, hanem az igazság a lényeg. János végül elfogadja Jézus akaratát. Ez a lényeg, ha nem érted is, amit az Úr tesz, de fogadd el hitben. Lásd meg, úgy a jó, ahogyan Ő cselekszik. Meg kell azt is értenünk, nem mi szolgálunk Jézusnak, vagy teszünk Neki jót, hanem Ő szolgál nekünk. Ezt el kell fogadni. Itt kezdődik, Ő meghalt értem a kereszten, a víz pont ezt ábrázolja ki. Az Ő vére tisztít meg minden bűntől. Nincs más szérum, ami a bűn ellen hatásos volna. János alázatos, meglátta kivel áll szemben, és nem erősködik, nem akarja saját akaratát Jézusra erőltetni, hanem enged Neki. Ez a megfelelő magatartás, engedni Neki. Lássuk meg, mindig úgy a jó, ahogyan azt Ő akarja. És ha más az elképzelésed, vagy úgy gondolod, ezt jobban tudod, mint Jézus, akkor is engedj Neki! Ezt teszi majd később Péter is. Előbb a maga feje szerint akar cselekedni, de megérti, hogy jobb Jézusra hallgatni. Mert ha korábban nem sikerült az ő szakmai tudásával eredményt elérni, most sem fog sikerülni. Eredmény akkor lesz, ha enged Jézusnak, hallgat a szavára. Ez így igaz a mi életünkben is, akkor lesz eredmény, előrelépés az életünkben, a szolgálatban, ha engedünk Neki. Ez az engedés azt eredményezi, hogy feladjuk saját elképzelésünket.

Jézus is enged az Atya akaratának, ezért is mondja Isten: Ez az én szeretett Fiam, Akiben gyönyörködöm. Isten az engedelmes életekben gyönyörködik. Itt megfigyelhetjük a Szentháromságot, jelen a Fiú, a Szentlélek és az Atya. Teljes harmóniában vannak egymással.

 

 

Szenvedésben engedelmes

 

Szenvedésben engedelmes

Szenvedésben engedelmes,

kísértésben győzedelmes

Jézus Krisztus, légy kegyelmes.

Rám a bűn mint tenger árad,

kísértésnek tüze támad.

Nincs segítség, csak Tenálad.

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése