2022. szeptember 21., szerda

Ne legyetek felemás igában!

 

M

inden sötét árnyékuk ellenére Jó olvasni ezeket a történeteket, mert Isten hatalmas szeretetét, irgalmát, türelmét láthatjuk meg bennük (1Móz 37,1-36). Csodálatos, ahogyan odafigyel elhívottaikra, és ahogyan ügyel az ígéreteinek megvalósulására.  Amit Isten mond, az mindig igaz, az mindig valóság, és ha hihetetlenül hangzik is, Ő azt meg fogja tenni. Nem ígér úgy, hogy azt ne valósítaná meg. Jó látni, hogy alkalmatlan embereket tesz alkalmassá a Neki való életre és szolgálatra. Mai igénkben is jól látszik, az az igazság, amit Pál megfogalmaz, alkalmasságunk nem magunktól, hanem Istentől van. József életében nagyon is szembetűnő, mennyire alkalmatlan az áldás tovább adására. Csak a galiba van körülötte. Azonban Isten kézbe veszi, és addig formálja, amíg alkalmassá nem válik. Így tesz ma is az Úr. Megragad, kivesz abból a közegből, amelyben eddig jól éreztem magam, és elkezd alakítani. Ehhez az élet sokféle történését felhasználja. Ezek nem véletlenek, hanem az Ő csiszoló korongjai.

Ráhel meghalt és az iránta érzett szeretetét, Jákób József felé élte meg.  Úgy kezelte, mint elsőszülöttet, hiszen Ráhel elsőszülött fia volt. Talán sejtette, hogy Istennek terve van ezzel a fiúval, azonban rosszul élte meg mindezeket. A többi fia már felnőtt volt, és így távolabb kerültek apjuktól. József ezzel visszaélt. Nem továbbadta az apától kapott szeretetet, hanem inkább ellenükre dolgozott. Besúgta őket, felvágott a tarka ruhával, aztán az álmait is elmesélte, de nem alázattal tette, hanem ezzel a saját különbözőségét hangsúlyozta. Lássák meg, nemhiába, szereti az apjuk jobban, mert ő különleges ember.  Ő több mint a testvérei. Nem ezért kapta az álmokat. Isten nem azért ad ajándékot, hogy azt mások kárára érvényesítsük, vagy általuk akarjunk mások fölé emelkedni. Azonban a természeti szívünkben benne van ez az indulat, a tanítványok Jézus közelében azon vitatkoztak, ki a nagyobb. Mi van a szívünkben? Miről gondolkodunk?

Józsefnek nem dicsekedni kellett volna az álmokkal, hanem elgondolkodni rajtuk és kérdezni, mit akar ezzel üzenni az Úr? Mit akar Isten velem kezdeni. Kérdés számunkra, hogy mit akar Isten velünk kezdeni? Isten azért ad kijelentést, hogy azt megértve készüljünk mindarra, ami vár ránk. Lássuk meg, hogy Isten előttünk jár, nem kell félni, mert mindenütt megoltalmazza az övéit. Az álom tartalma üzeni, akit most gyűlölnek, arra majd felnéznek, az előtt majd leborulnak. De mindez nem azért valósul meg, mert József nagy ember lesz, kiemelkedik a nomád életformából, hanem azért, mert Isten általa, értük cselekszik. Isten vezeti és alakítja Józsefet. Még nem alkalmas arra, amit el kell végeznie, de beindul a képzés. Azonban ez nem úgy folyik le, ahogyan ma képezik a gyermeket. Isten az élet iskolájába íratja be Józsefet, ahol a tanító mester, a szenvedés, a várakozás. Isten ma is beíratja övéit az élet iskolájába. Tanítási módszere sem változott. Gyakran mélységeken keresztül visz el a magasságokba, oda, ahol átélhetjük az Úr hatalmát és szabadítását.

A testvérek meg akarnak szabadulni Józseftől, gyűlölik, álmaival együtt. Majd meglátjuk, mi lesz az álmaiból! Hát majd meglátják, mert ezek nem József álmai, hanem Isten bátorító, reményt adó üzenetei. Jákób fiai is hívő emberek, úgy ahogyan ma sokan annak mondják magukat, azonban nem értik Isten üzenetét. Nincsenek Vele kapcsolatban, és nincs bennük a vágy, meg akarjuk érteni mit is jelentenek mindezek. Nem látják, hogy ez nem József belső tartalmának kivetülése, hanem Isten megmentő tervének a kijelentése. Vajon mi törekszünk az ige megértésére? Igyekszünk minél többet forgatni, vagy inkább eltávolítjuk magunktól?

Eljön majd az idő, amikor meglátják az álmok beteljesülését. Még nem hisznek benne, és ezért nem értik. Hit nélkül nem lehetünk kedvesek Istennek. Nem hiszik, hogy Isten cselekszik, és bele tud avatkozni az élet, és a történelem menetébe. Mi hisszük?

Az iskolázás beindul, a testvérek döntenek, Józseftől meg kell szabadulni. Előbb meg akarják ölni, aztán pedig eladni, ami sikerül is, bár végül nem ők adják el. Azonban ez volt a szándékuk, így olyan, mintha meg is tették volna. Mert az Úr is a szándékról beszél. Nem kell ahhoz megölni a másikat, hogy gyilkosok legyünk. József még nem tudja, Isten kézbe vette őt, és alakítja, formálja. Egyiptomban sem lesz egyedül, mert Vele van az Úr. József nem a kereskedők, hanem Isten kezében van.

Pál megvallja, hogy a korinthusiak előtt továbbra is nyitva van a szíve (2Kor 6,11-18). Ő Krisztus szeretetét és kegyelmét közvetíti feléjük. Pál szíve akkor sem zárul be, amikor a gyülekezet bezárja előtte a maga szívét, amikor támadják és bántják őt. Az ő szíve nyitva van, ahogyan az Úr Jézus szíve is mindig nyitva volt a bűnös, segítségre szoruló ember előtt. Azt kéri, tárják ki a szívüket, elsősorban az Úr Krisztus, az evangélium előtt. Tárva van a szívünk az ige előtt? Az Úr üzenetére figyelünk, vagy arra, hogy ki az, aki mondja?

Rámutat az apostol, hogy a problémák okozója, a felemás iga. Beengedték a világot, vagyis a még nem hívőket a gyülekezetbe. Beengedték a régi életük, kultuszuk szokásait, és így szembekerültek egymással. Amikor kialakul a felemás iga, a nem hívők tesznek szert általában nagyobb befolyásra. Mivel belekerültek a hívő életébe, kapcsolat alakult ki, úgy gondolja, elfogadják így, tehát minden rendben van. Nem neki kell változni, hanem a másiknak. A felemás iga nem egészséges. Ez nem a misszió egyik formája, hanem a gonosz munkája.  A sötétséget, a gonoszságot, a hitetlenséget, a gonosz jelenlétét nem lehet tolerálni.  A misszió azt jelenti, hirdetjük a kívül lévőknek az evangéliumot. Elmondjuk, Isten szereti őket, és megmentette Krisztus által a kereszten az ítélettől,de mindez akkor válik érvényessé a számukra, ha megtérnek az Úrhoz. A megtérés pedig azt jelenti, hogy az egész életük újjá lesz. Megszabadulnak a pogány kultusztól, a bálványimádástól, és Krisztus élete és a tanítása lesz az útmutatójuk.

Hívőnek, Isten gyermekének lenni azt jelenti, megtisztult a szívem, és most már Isten temploma lettünk. Ez azt jelenti, a Szentlélek által Ő él bennem. Isten pedig nem vállal közösséget a bűnnel. Aki nem akarja Krisztust követni, aki nem akar krisztusian élni, attól külön kell válni. A gyülekezetben nincs helye a bálványimádásnak, a bűnnek. Menjetek ki, váljatok külön tőlük, azt jelenti, a bűnt el kell távolítani a hívő életéből, vagyis ne a nem hívők életvezetése, tanácsa, módszerei határozzanak meg minket, ne a világot, hanem Krisztust kövessük. Mindig, mindenben az Úr Jézusra hallgassunk, ahogyan maga Isten is mondta: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok” (Mk 9,7)!

 

JÉZUS, TE ÉGI SZÉP

 

1.  

Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,

Legszentebb énnekem e föld ölén.

Benned van irgalom, erőd magasztalom,

Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2.  

Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,

Míg Ő hord karjain, hű Mestered!

Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,

Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3.  

Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,

Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!

Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,

Idegen tájakon jár gyermeked.

4.  

Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen

Fényedből fénysugár az életem,

Míg a homályon át a lelkem otthonát,

Világosságodat elérhetem.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése