2022. szeptember 7., szerda

Ő él

 

I

zsák az áldáshordozó, ám őt sem kerülik el a próbák (1Móz 26,1-35). Először húsz évet várnak gyermekre, majd éhínség támad, és közben a filiszteusok is nyomorgatják őket. Ő azonban ezekben az élethelyzetekben imádkozik, figyel az Úrra, Tőle kér vezetést. Azt látjuk meg is kapja ezt. Isten megjelenik és elmondja, ne menjen Egyiptomba. Ne figyeljen másokra, ne kövesse a magatartásukat. Maradjon ezen a földön, mert ezt adja neki az Úr, és itt fogja megáldani. Isten szól azokhoz, akik keresik Őt, akik igénylik szavát, útmutatását. Aki nyitott szívvel olvassa az igét, az meghallja az Úr üzenetét. Isten kijelenti, nem kell elmenni Egyiptomba, mert Ő itt lesz vele. Ő Úr az éhínség fölött is. Azután pedig Isten nélkül hiába megyünk bárhová, nem lesz jobb. Ha csak azért megy valaki, mert jobb életet akar, de nincs vele az Úr, semmivel sem lesz jobb az élet. Mindenütt szembejönnek a problémák. Viszont ha ott vagyok, ahová Ő állít, ha nem a jobb életért megyek, hanem azért, hogy az Úr nevét megismertessem, Ő velem lesz.

Az áldás nem elsősorban az anyagiakra vonatkozik, hanem arra, hogy Izsák által mások is megismerik majd az Urat. Az igazi áldás, amikor meglátják a tanítványok életében a jelenlévő Urat. Amikor észreveszik, hogy a hívők élete más. Izsáknak a filiszteusokért kell ottmaradnia. Isten őket is keresi, és Izsák életén keresztül beleragyog az ő mindennapjaikba. Isten nekik is lehetőséget ad az új életre. Ma is lehetőséget ad Isten mindenki számára, hogy megismerje Őt. Ahogyan akkor Izsákon keresztül, úgy ma tanítványai által ad jelzéseket. Isten nem ragyogva, vagy felhőoszlopban áll elénk, hanem egy másik ember által.  A tanítványok emberek, és rajtuk keresztül szól az Isten. Meglátjuk ezeket a jelzéseket? Észrevesszük, hogy itt az Úr? Izsáknak elmondják: „Meg kellett látnunk, hogy veled van az Úr.” Izsák megláttatta Istent. Az életét figyelve felismerték, hogy Isten van vele.

Miből láthatták meg, hogy vele van az Isten? A türelmes, békés, alázatos, életéből. A filiszteusok állandóan betömték a kutakat. A víz életet jelentett. Izsák azonban nem szállt velük harcba, hanem mindig újraásta a kutat. Vele volt az Úr, ezért mindig tovább tudott menni.  Nem kezdett harcba, hanem eltűrte az irigységet, és új kutak ásásába kezdett. Milyen indulatok vannak a szívünkben? Nem vagyunk irigyek másokra? Az irigység rossz tanácsot ad. Izsák jól reagált, vállalta a fáradtságos munkát, mert erőt kapott hozzá. Addig ment tovább, amíg olyan helyre nem talált ahol már nem civakodtak vele. Hány kutat átengedett a filiszteusoknak. Nem mondta, ezért fáradoztam, ment tovább, És eljött a pillanat, amikor meglátták Izsák másságát. Ők nem ehhez voltak szokva. Ha valaki betemette egy kútjukat azt megtámadták, megfizettek neki. Izsák nem ezt az utat járta. Rábízta magát Istenre.

Ezután ismét megjelent az Úr, és megerősítette őt. „Ne félj, mert veled vagyok, és megáldalak.” Kell ennél nagyszerűbb üzenet, az Úr velem van, nem kell félnem. Igen, az Ő jelenléte nem azt jelenti, hogy nincs támadás, vagy minden simán megy. Azt jelenti, amit mond, én ezek közt is veled vagyok. Átélheted, hogy kapcsolatban vagy Velem, megtapasztalod oltalmam, és társad vagyok az út során. Elég nekem is ez? Elég, hogy Ő velem van, beszélhetek Vele, és Rábízhatom az életemet? Jézus Krisztusban Isten az övéivel van a világ végezetéig. Mindennap segítségül hívhatom. Ez nem Izsák kiváltsága volt, hanem minden hívő emberé is.  Mindennap segítségül hívhatjuk, és dicsérhetjük Őt.

Fontos dolgokra mutat rá Pál apostol, mégpedig arra, hogy a keresztyén hit igazi tartalma, Krisztus feltámadása (1Kor 15,12-34). Ha Ő nem támadt fel, akkor ez az egész keresztyénesdi hiábavaló. Akkor csak egy valláscsere megy végbe. Pál azonban nem egy új, modernebb vallást hirdetett, hanem a feltámadott, élő Jézus Krisztust. Elmondta, hogy Isten elküldte Fiát a világba, de mi megöltük, nem kellett, mert nem illik bele az elképzeléseinkbe. Nem akarunk Neki engedelmeskedni, nem akarunk úgy élni, ahogyan Ő élt, ezért megöltük. Amikor azt gondolta az ember, elintézte Jézust, megszabadult Tőle, Isten kihozta Őt a halából. Ő él, és ez a mi reménységünk. Ha nem élne, nem volna senki, aki ki tudna szabadítani, a bűn és a világ hatalmából. Láthatjuk mind a mai napig, mennyit küszködünk a magunk tudásában, erejében bízva a betegségekkel, a természeti erőkkel, a szegénységgel, a háborúkkal, és nincs megoldás. Mi nem tudunk magunkon segíteni. Ezért Jézus feltámadása hatalmas vigasz. Van segítség!

Az élő Krisztus hív és keres, azt akarja, hogy rádöbbenjünk, Ő él, és nekünk Őreá van szükségünk. A vallás mit sem segít. Volt akkor is annyi vallás, és van ma is, de nem segít. Csak egyedül a Belé vetett hit. Mert aki megismeri a feltámadt Urat, az átéli, hogy a saját bűntől halott lénye is életre kel.  Mert a mi igazi problémánk ez, halottak vagyunk a bűn miatt. És ha Krisztus nem támadt, fel, akkor mi is halottak maradunk a bűneink miatt. Akkor nincs segítség, akkor még mindig bűneinkben vagyunk. Ez azt is jelenti, amikor a világ szabadnak gondolja magát, és kiéli magát, az nem más, mint a bűn uralma. Azonban Ő él, így van segítség. Nem szükséges bűnben élni. Van Kihez odafordulni. Tegyük is ezt meg! Hívjuk segítségül Őt. Mondjuk el, hogy itt ahol vagyunk, elpusztulunk, mert képtelenek vagyunk megoldani a helyzetet. Nem tudjuk magunkat megváltoztatni, de hisszük, hogy Ő meg tudja ezt tenni.

Ha Krisztus nem támadt fel hiábavaló a hitünk. Halott Krisztussal semmire se megyünk. Azonban Ő feltámadt és él. És ez nem szent szöveg, hanem megtapasztalt valóság. Maga Pál sem hitte, hogy feltámadhat valaki, de találkozott vele az élő Krisztus. Átélte, hogy Ő él, és beszél hozzá. A személyes találkozás győzte meg őt. Világos és egyértelmű volt számára, hogy a názáreti Jézus él.  Azt pedig egyértelműen tudta, hogy valóban meghalt. Ha pedig él, akkor Ő maga az élő Isten. Pál ezt az élő Urat szolgálta és Róla tett bizonyságot. És az Úr megerősítette Pál szolgálatát, sok ember maga is megtapasztalta az Úr Jézus feltámadásának erejét, mert újjá lett. Sokan meggyógyultak, és szabaddá váltak a bálványok hatalmától. Ez ma is lehetséges.

Krisztus feltámadása túlmutat a lelki feltámadáson, és elmondja, hogy legyőzetett a halál.  Krisztus tanítványai is meghalnak, amíg el nem jön az Ő visszajövetelének ideje. És akik meghaltak feltámadnak és új romolhatatlan testet kapnak. Ő el fog jönni.

 

 

Krisztus feltámadott

 

Krisztus feltámadott, Kit halál elragadott; Örvendezzünk, vígadjunk, Krisztus lett a víga-

szunk, Alleluja! :/: Ha ő fel nem támad, Nincs többé bűnbocsánat, De él, ezért szent ne -

vét, Zengjük ő dicséretét, Alleluja! Alleluja! Alleluja! Alleluja! Örvendezzünk, vígadjunk,

Krisztus lett a vígaszunk. Alleluja!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése