2022. szeptember 10., szombat

Stop, fordulj vissza!

 

M

iután Izsák megáldotta Jákóbot, megérkezik Ézsaú megtudja mi történt (1Móz 27,34-28,22). Döbbenet, megrémülés lesz úrrá rajtuk, de nem látunk imádságot. Ézsaú haragra gerjed, Jákóbot teszi felelőssé, de nem beszél a maga felelősségéről. Nem mondja, hogy ő adta el az elsőszülöttségi jogot. Nem mondja el, hogy többre tartotta az áldásnál, így Istennél az ételt, a pihenést, a test kényelmét. Mi meglátjuk-e, hogy nem más a hibás, hanem mi. Mi tartottunk dolgokat fontosabbnak Istennél? Hányszor a megélhetés, a mindennapi gondok miatt kerül háttérbe a Biblia, az istentisztelet. Azonban nem erre hivatkozunk. Nem azt mondjuk, mi hanyagoltuk el az Úrral való kapcsolatot, hanem Istenre hárítjuk a felelősséget.

Igénk szívünkre helyezi, keressük az Urat! Ne engedjük, hogy a világ sodorjon minket. Ne azt tegyük, mint mások. Mert az Istennel való kapcsolat nem a világ sorsának a függvénye.  Ne attól tegyük függővé Isten keresésünket és a Neki való engedelmességet, hogy ezt most a társadalom jóváhagyja-e? Magunkért keressük Istent. Engedjünk lényünk belső vágyának, mert a lélek vágyakozik Isten után. Engedjünk és keressük Őt, amíg időnk van rá.

Ézsaú szívében nincs bűnbánat, nem kezdd el bocsánatért könyörögni. Szíve távol van az Úrtól. Hogyan reagál? Gyűlölettel, és úgy gondolja, bosszút kell állnia. Megöli, és akkor majd megoldódik minden. A legszomorúbb, hogy a mai napig nem változott a másikhoz való hozzáállásunk. Ha valamivel akadályoznak, keresztülhúzzák a számításunkat haraggal és gyűlölettel válaszolunk. Pedig ez nem megoldás. Az Úr Jézus a gyűlölet helyett a megbocsátást ülteti el a szívünkbe. Sőt Ő teszi a megbocsátásra alkalmassá a szívünket. Mert az Ő munkája nélkül erre alkalmatlanok vagyunk. A test reakciója, cselekedete a harag és a gyűlölet. A Lélek gyümölcse pedig a szeretet és a megbocsátás. Ehhez azonban a Lélek jelenlétére van szükség.

Jákób menekül, ő sem vállalja tettét. Úgy gondolja, ha elmenekül Ézsaú haragja lecsillapodik. Egy kis időre kell elmenni, gondolja Rebeka. Azonban látjuk, hogy az idő és a felejtés sem oldja meg a problémákat. Egyedül az őszinte bűnvallás és az Úr elé állás segít. Itt azonban mindenki a maga módján, emberi természete szerint igyekszik megoldást találni. Egymást sem keresik. Most is láthatjuk, mennyire Rebeka irányít. Nem engedi át Istennek az életük irányítását. Ő akarja Jákóbot megmenteni. Tanulhatna, hogy ez nem megy. A magunk igyekezete még több galibát okoz.

Jákób elmegy és elhiszi, most már rendbe jön az élet.  Azt gondolja, hogy anélkül rendbe jöhet, hogy ő megváltozna. Ma is ez az egyik nagy tévedés. Azt hisszük, hogy akkor is rendbe jön az élet, rendbe jönnek a kapcsolataink, ha mi nem változunk meg. Egy kis környezetváltozás. Ide utazunk, oda rohanunk, de mégsem változik semmi, mert a szívem maradt ugyanaz.

Isten azonban Jákóbról sem mond le. Vele megy, keresi, megszólítja. Az álom által üzeni, hogy Ő nincs messze tőle. Ott van, ismeri az életét, tudja, milyen tartalom van a szívében.  Isten jól tudja, hogy menekül. Istent nem lehet becsapni.

Neki nem lehet azt mondani, csupán nősülésről van szó. Látja azt a pocsolyát, ami ott van belül. Azért keres, mert segíteni akar. Azonban ez csak akkor válik valósággá, ha mi is akarjuk. Isten ígéri, vele megy, egészen addig, amíg Jákób magában nem látja meg az ellenfelet. Azt gondolja Ézsaúval van baja, hát nem. Saját magával. De még nem ismeri el, még nem akar régi emberével megküzdeni. A lajtorján le és föl járkáló angyalok jelzik: Jákób állj meg, még visszafelé is mehetsz. Nemcsak egy irányban van út. Van visszafelé út, Velem. A létra tetején Isten áll, és így rámutat, csak Velem fordulhatsz meg. Nélkülem, csak elfelé visz az út.  Nekünk is üzen az Úr, Vele még megfordulhatunk. Visszatérhetünk, az áldások helyére.

Isten kijelenti vele lesz és visszahozza a földre. Ebben benne van, hogy akár most is visszafordulhatsz. Ha megteszed, veled leszek, nem fog Ézsaú ártani neked. De Jákób nem hisz Istennek. Nem fordul vissza, hanem megy tovább, és még szab feltételt. Ha velem lesz, ha visszahoz, ha ad kenyeret, ruhát, akkor Istenem lesz. Micsoda konok szív, ahelyett, hogy hittel odaborulna, és azt mondaná, menjünk együtt vissza, még ő szabja meg mikor lesz Istene az Úr. Ha ismerné Istent, tudná, nem kell félni, mert Ő ad kenyeret. Ő adja, és nem én szerzem meg. Aki hisz Benne, és keresi az Ő országát és igazságát, annak mindezek megadatnak. Hiszed ezt?

A levél záró sorait olvashatjuk, amiben köszöntések hangzanak el, terveiről beszél az apostol, és a gyűjtés hogyanjára mutat rá (1Kor 16,1-24). Ebben a lényeg, hogy önként önszántukból adjanak. Ez nem kötelező program, nem mások szavának kell eleget tenni, hanem valóban az Úr indíttatására.

Efézusban úgy látja nagy és ígéretes munkára nyílt kapu. Nyílik az evangélium előtt a kapu, és ezen Pál be akar menni. De ő valóban evangéliumot akar hirdetni, a kapu arra nyílik, hogy az ige terjedjen, és általa életek változzanak. Nem a világ elvárásának a teljesítése a megnyílt kapu és nem a világban található programok egyházi bevezetése. Pál nem létszámgyarapításba fog, hanem életeket akar menteni.

Vigyázzatok!- írja az apostol. Vigyázni kell, mert a gonosz nagy lendülettel támad. Vigyázzunk, hogy bele ne süppedjünk a jólétbe, a megelégedettségbe.  Álljunk meg a hitben! Ez fontos, a hitben, a Krisztusba vetett hit útján kell megállnunk.  Ragaszkodni az Úrhoz, és ahhoz, hogy Ő a Megváltó. Legyetek erősek, merjétek vállalni Őt akkor is ha szenvedéssel jár! Ragaszkodjunk az Úr Jézus tanításához, a Tőle való életformához. Legyetek férfiak, tartsatok ki férfiasan az Úr mellett. Ha kell, szenvedjetek érte. Nagy dolgok ezek. Tudunk az Úrért szenvedni?

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése