2022. szeptember 29., csütörtök

Vigyázzunk!

 

J

ákób fiai Benjáminnal együtt lementek Egyiptomba, József meglátta testvérét is (1Móz 44,1-34). József  Benjámint bőségesebben megvendégelte, mint a többit, majd útnak indította őket. Kaptak gabonát, sőt még a pénzt is visszatették a zsákjukba. Így azután megtapasztalták Isten kegyelmét.  Amiért másnak fizetnie kellett, azt ők ingyen kapták. Mivel József testvérei, ingyen juthatnak hozzá a gabonához. Ez az esemény Isten kegyelméről beszél, ilyen a kegyelem, Jézusért megkapjuk bűneink bocsánatát, egyedül érte és kegyelemből. Az is igaz, hogy el kell érte menni, a kereszt tövébe. Le kell borulni az Urunk elé, és kérni. Nekik is meg kellett fogalmazni miért mentek, úgy nekünk is el kell mondani, mit is akarunk. El kell mondani, bocsánatért, gyógyulásért, új életért jöttem. Ha ezt megvalljuk, Ő megadja, amit kérünk. Sőt így működik továbbra is, Jézusban mindent megad Isten, ami az új élethez, és a Neki való szolgálathoz szükséges.

Ők még mindig nem tudják, hogy a fáraó felügyelője József. Elindulnak, és legnagyobb megdöbbenésükre, utánuk jön az intéző, meggyanúsítja őket, és a vád igaznak bizonyul. Benjámin zsákjában lapul József ezüst pohara. Megdöbbennek, nem tudják ez hogyan lehetséges. De már készek mind ottmaradni és a felügyelő szolgájává lenni. Az intéző csak azt akarta elvinni, akinél megtalálták a poharat, azonban a testvérei nem hagyják magára. Kiállnak mellette és mind visszamennek, vállalják, és nem hagyják őt a sorsára, nem szolgáltatják ki. Mindez arról beszél, változnak a testvérek. Már nem közömbösek, nem csupán a saját életük a fontos. Gondolnak apjukra, és mellé állnak kisebb testvérüknek. Van-e változás bennem? Látszik-e, hogy az Úrhoz tartozom? El tudom-e mondani, hogy amit még tavaly nem értettem, vagy másképp gondoltam, azt ma  már Isten akarata szerint teszem?

Ha nem értettük mi is történt, és azt kérdeztük, hát miért nem ismertette meg már magát velük József, akkor itt a válasz. Azért, mert meg akarta tudni, hogyan reagálnak. Mellé állnak-e Benjáminnak? Készek-e vállalni őt, és vele a büntetést? Kiderült, most már készek. Nem mernek a legkisebb nélkül visszatérni apjukhoz.

Amikor József elé kerülnek, és ő Benjámint akarja ott tartani, Júda elő áll és védbeszédet mond. Nem hárítja Benjáminra. Nem mondja, nekünk ehhez semmi közünk. Nem mutogat, mint Ádám tette az Édenben. Én is tudom vállalni a bűnt és annak következményét? Vagy én másra hárítom, és magam védem?  A bátorság azt jelenti őszintén vállalom a következményeket. Itt még nem mondják el, hogy ők a felelősek, de Júda megvallja, Isten büntetését látja ebben a dologban.  Szívük mélyén már tudják, hogy József miatt történik mindez.

Júda kész maradni a többivel együtt, vállalják Benjámint, kimondják: Nem mehetünk nélküle vissza. Nem menekülnek, nem mentik a saját életüket, Júda kezességet vállal, kész maradni Benjámin helyett.  Júda, akinek törzséből származik majd az igazi kezes, Aki helyettem megy a keresztre. Mert Ő nemcsak fogollyá lett, hanem meg is halt, hogy nekünk életünk legyen. Jézusért kapunk kegyelmet, szabadságot, új életet.

Csodálatos képet fest a gyülekezetről, úgy írja le, mint Krisztus menyasszonyát (2Kor 11,1-15). Szeplőtlen szüzet, ami azt jelenti, aki Krisztusban hisz, azt Ő megtisztítja, tisztává teszi. Az eltörölt szennyet, bűnt, elfelejti, nincs, azonban a tisztaságra ügyelni kell. Ezt szolgálja Pál munkája, féltő szeretettel félti őket, nem akarja, hogy szennyeződés kerüljön rájuk, hogy a szívük elforduljon az Úrtól. Amit kemény beszédnek gondolnak, az azért van, mert így akarja őket megőrizni Krisztus számára. Fontos üzenet ez, ügyeljünk magunkra, fehér ruhánkra. Ne engedjük bekoszolódni az életünket, a szívünket. Sátán mindent megtesz, hogy a bűn felé irányítson, azonban meg kell látnunk mi az, ami az Úrtól és mi az, ami a gonosztól van.

A kígyó, vagyis a sátán minket is el akar tántorítani Krisztustól. Csábító, tehát, szépnek biblikusnak tűnő gondolatokkal bombáz, és ha nem figyelünk, ha nem ismerjük eléggé a Bibliát, megtévedünk. Meg kell vizsgálni a hitünket, a biblikus ismeretünket, meg tudjuk-e különböztetni a tiszta evangéliumot a hamistól? Mert nem csak az a lényeges, hogy ki tesz bizonyságot, hanem az is fontos, hogy mit hirdet? Nem mindegy milyen tartalommal ismertetnek meg minket. Nem minden biblikus és nem minden evangélium, ami ma eljut hozzánk. Ezért meg kell tanulnunk felismerni azt, ami idegen, ami nem Krisztustól származik. Hogyan juthatunk el ide, úgy, hogy mindennél jobban ismerjük az Úr Jézust, az igét, és mindazt, amit hallunk, mellé állítjuk. Szánjunk minél több időt az ige megismerésére, olvassunk minél nagyobb részeket belőle, és olvassuk rendszeresen.

Azt is elmondja Pál, hogy mivel a sátán is a világosság angyalának adja ki magát, így a szolgái Krisztus apostolainak adják ki magukat. Ez azt jelenti, külsőre nem igazán lehet megmondani, hogy a sátán szolgáival van dolgunk. De a beszédéről, a törekvéséről kiderül. Sátán célja az ember Istennel való kapcsolatának megakadályozása, vagy szétrombolása. A sátán embergyilkos, és ezt a tevékenységét végzi ma is, szolgáin keresztül is. Azonban csak akkor van esélye, ha világosságnak adja ki magát. De ezt csak külsőleg tudja megtenni. Utánozza a kinézetet az elnevezést, a szokásokat, de a gyümölcs, és a beszéd az nem hasonlít Krisztusra. A fenevad szarva a Bárányéhoz hasonló lesz, de úgy beszél, mint a sárkány. Ez a lényeg, a beszéd, ezért kell Krisztus hangját megismernünk, és ha így teszünk, nem leszünk megtéveszthetők.

 

 

 

A BIBLIÁT HA FELNYITOD

 

 

1.  

A Bibliát ha felnyitod,

Mily nagy csodát mutat neked!

Megnyílik benne fenn az ég

S itt lenn a szíved és szemed.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

2.  

E drága könyv tükör neked,

Megláthatod te szívedet;

Oly szennyes az s oly elveszett,

De Jézus által új lehet!

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

3.  

Az Úr szerelme benne szól,

És zengve zúg Atyánk szava,

Az elveszettnek így mutat

Napfényes utakat haza.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

 4.  

Elmondja a kereszthalál

S feltámadás örömhírét,

Mint vitte végbe Jézusunk,

Mit kezdettől Atyánk ígért.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

5.  

Új élet magva szent Igénk,

S e pusztán át a manna is,

A lábunknak szövétneke,

Amíg utunk hazánkba visz.

Urunk szava, te égi fény,

Ragyogj a nagyvilágon át,

Míg üdvözül ezernyi nép,

S nap űzi szét az éjszakát!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése