2011. november 26., szombat

El fog jönni az Úr


Ott fejeztük be, hogy a nép hitetlensége és lázadása büntetéseként a pusztában vándorol negyven évig. Láttuk, hogy ez a negyven év ha büntetés is de, magában hordozza a kegyelmet. Mert Isten nem vetette el őket, hanem újra kezdi velük (4Móz 15,1-41). Ez a csodálatos és hálára indító. Van újrakezdés! Az Úr felkínálja vétkező népének a lehetőséget arra, hogy megalázván magát, Istennel egy új életet kezdjen. Ez a mi reménységünk is, lehet újrakezdeni, de immáron Vele. Az új kezdés azt jelenti, a múlt le van zárva, hátunk mögött hagyjuk és tiszta lapot nyitunk. A kegyelem ezt az újrakezdést hozza el a számunkra, Isten megbocsátja és lezárja a múltat, tenger mélyére veti bűneinket és innentől kezdve új, neki szentelt életet folytathatunk. Isten azért zárja le a múltat, hogy mi is így tegyünk. Zárjuk le, dobjuk a tenger mélyére a múlt minden bűnét, sérelmét és nyissunk új, tiszta lapot a másik számára.
A negyven év nemcsak büntetés, hanem felkészülés is arra az időre, amikor bemehetnek az ígéretföldjére. Az Úr felhasználja az időt, és népe számára rendelkezéseket ad, amelyek által igazi közösséggé formálódnak. Lefekteti az Úr az áldozatok rendjét, mert mindennek rendben kell végbemennie. Az istentisztelet és a közösségi élet rendje is bizonyságtétel. Így ma is szükség van rendre. A pusztában sem lehet összevissza élni, ott is az Urat képviselik. Ugyanígy a tanítványok is mindenütt Istent képviselik, a köztük megnyilvánuló rend, vagy rendetlenség is bizonyságtétel. Másrészt bűnbánatra mindig és mindenkor szükség van, mert az ember szíve gonosz, ezt már eddig is láttuk a pusztai események során, így mindenkor bocsánatból élünk. De mindig van miért hálát is adni, hiszen csak az Úrnak nagy kegyelme, hogy még nincsen végünk.
Isten figyelembe veszi ha valaki nem szántszándékkal szegi meg a törvényt és vét az Úr ellen, erre van bocsánat. Azonban ha valaki szándékosan vétkezik, azaz tisztában van Isten akaratával, mégsem aszerint cselekszik, annak vállalnia kell a felelősséget.
Istennek arra is gondja van, hogy a ruhabojtok által figyelmeztesse és segítse Izráel fiait a hűségben és a tiszta életben. Ha meglátják a bojtokat eszükbe jut Isten szava, ezáltal a megelőzésre kerül a hangsúly. Tehát meg kell látnunk, Isten nem a büntetésre törekszik, hanem inkább meg akarja előzni a bűnt, a tragédiát. Az ige a megelőzésben nyújt segítséget, mert megmutatja számunkra a helyes utat.
Péter apostol elmondja, hogy a mostani második levél által az Igét, a próféták szavait akarja eszükbe juttatni. Tehát amikor kinevetik őket, mert Jézus még nem jött vissza, ne elkeseredjenek, hanem forduljanak az Igéhez, és józanul szemléljék Isten tervét és munkáját (1Pét 3,1-13). Isten nem késik az ígérettel, hanem türelmes hozzánk. A visszajövetel meg nem történte, nem azt jelenti, hogy az nem is fog végbemenni, hogy nem lesz ítélet, hanem azt, hogy Isten időt adott számunkra, a megtérésre. Áldhatjuk mennyei atyánkat, hogy még tart a kegyelmi idő, így mi is átélhetjük a bűnbocsánatot és új életet kezdhetünk Vele. Tulajdonképpen az emberen múlik, ha megtér, ha belép Isten országába hamarabb eljön az Úr. De ha nem él a lehetőséggel, egyszer akkor is lezárul a kegyelmi út. Isten mindenki előtt nyitva tarja a megtérés kapuját, Ő mindenkit vár, de komolyan vesszük és megörvendeztetjük-e Őt, mint a tékozló fiú, amikor visszatért atyja házába?
Viszont nem lehet spekulálni, mert az Úrnál más az időszámítás. Őt nem lehet siettetni, de késleltetni sem. Azonban Péter világosan és határozottan írja: „De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj” (10). Így tehát ezt komolyan véve, örömmel és felkészülve várjuk Urunkat. El fog jönni az Úr napja, azt jelzi számunkra, hogy nem az emberiség oldja meg a problémákat, nem mi fogunk Kánaánt létrehozni a földön, hanem Isten fogja ítélettel lezárni ezt a korszakot. Nem az ítéleté, nem is a pusztulásé, és nem is a gonoszé az utolsó szó, hanem az Istené. Az Ő utolsó szava, az új ég és az új föld, amelyben igazság lakik. Tehát az igazságos társadalom nem most és itt jön létre, mert romlott szívvel nem lehet igazságos társadalmat létrehozni. Az igazság Jézus, és az Ő igazsága fogja az új teremtést betölteni, oda nem jut be gonosz, nem lesz jelen a bűn. Az új földön, újjáteremtett emberek dicsérik az Urat, ott Ő lesz minden, mindenekben.
Az apostol rámutat, hogy a tanítványok ne az eljövetel időpontját számolgassák, ne arra koncentráljanak, hanem a tiszta és szent életre, így várjuk az Urat.

HINNI TANÍTS, URAM


1.
Hinni taníts, Uram, kérni taníts!
Gyermeki, nagy hitet kérni taníts!
Indítsd fel szívemet, buzduljon fel, Neked
Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2.
Hinni taníts, Uram, kérni taníts!
Lélekből, lelkesen kérni taníts!
Üdvözítőm Te vagy, észt, erőt, szívet adj,
Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3.
Hinni taníts, Uram, kérni taníts!
Gyorsan elszáll a perc, kérni taníts!
Lásd gyengeségemet, erősíts engemet,
Míg diadalt nyerek: kérni taníts!
4.
Hinni taníts, Uram, kérni taníts!
Jézus, Te visszajössz: várni taníts!
Majd ha kegyelmesen nézed az életem:
Állhassak csendesen. Kérni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése