2011. november 20., vasárnap

Növekedés a hitben


T
egnap láttuk, hogy Mózes őszintén elmondja az Úrnak, hogy nehéz számára ez a tehet, nem bírja tovább egyedül hordozni a népet. Fontos az úrral való kapcsolatunkban az őszinteség, előtte nem kell megjátszani magunkat, nincs szükség produkálásra, mert Isten ismer bennünket. Látja erőnknek és képességeinknek határait, Nála mindig kész a segítség, csak arra vár, hogy forduljunk Hozzá.
Ezt tapasztalta meg Mózes is. Elmondta Istennek a problémáját és megkapta a megoldást. Ez nem is bonyolult dolog, hanem a munka és a feladatok megosztása. Isten ad mellé hetven vént, akik majd vele együtt hordozzák a terheket. Mi is tárjuk fel gondjainkat az Úr előtt és bízzunk feleletében, megoldásaiban.
A nép számára, a siránkozó közösség számára is ígér Isten megoldást, kapnak húst. Isten megelégíti őket azzal, amire vágynak.  Mózesnek az ígéret hallatán kételyei támadnak, és úgy gondolja lehetetlen ekkora létszámot egyik napról a másikra hússal ellátni. Hányszor kételkedünk mi is Isten ígéretében. Az Úr azt válaszolja, „majd meglátod...”. Itt Isten nem bünteti a kételkedést, Mózes megláthatja, hogy Isten szava beteljesedik. Jó nekünk is ezt komolyan venni, Isten szava mindig beteljesedik, mert Ő nem hazudik, és nem akar megtéveszteni. Bízzunk az Úrban, bízzunk ígéreteiben, hisz már sok belőlük beteljesedett, és ami még nem az is befog.
Péter második levelét kezdtük ma olvasni (2Pét 1,1-9). Lám az apostol kész másodszorra is írni ugyanoda. Miért? Mert egyszerre nem lehet mindent elmondani, átadni, Isten csodálatos dolgaiból. Ír, mert szükség van rá, hogy ismét írjon. Mert van, amikor szükség ismét elmondani egy Igét, egy bizonyságtételt, van, amikor ismét foglalkozni kell valakivel, mert az első szó nem volt elég, nem végezte el a munkát. Tudjunk mi is, ha kell újra írni, szólni, tenni.
Mit is ír Péter? Először is bizonyságot tesz Isten saját életében elvégzett munkájáról. Csak azt ajánlja másoknak, ami neki is használt. Azért biztat hitre, mert ő is hitre jutott. Az Úr elvégezte lénye átalakítását, Simonból, Pétert formázott Igéje és Szentlelke által. Ez a Péter már az Úr szolgája, szívét az Úr ejtette rabul, és immár egész lényével Őneki szolgál. Te kinek, vagy minek, vagy a rabja? Mi az, ami irányít? Ha nem Jézus, akkor még nem Ő az Úr életedben. Azonban ha ezt látod, kérd, szabadítson meg a rabságból, és legyen életed Gazdája. Az árat már kifizette a Golgotán.
Csodálatos dolgokat ír le az apostol, megtapasztalta, hogy Isten bőkezű, nem szűkmarkúan, hanem bőséggel ajándékozza a békességet és a kegyelemet. További ajándékkal megadta számunkra mindazt, ami az Ő szerinte való élethez szükséges. Vagyis ez azt jelenti lehetséges tiszta, szent és igaz életet élni, megkapunk hozzá minden segítséget. Egyedül nem megy, de Vele igen.
Megtudjuk, hogy a hit Isten ajándéka, amelyben csodálatos lehetőségek vannak, amennyiben élünk ezekkel és kiaknázzuk őket. Azonban a hitben növekedni is kell, mert a felnőtt hit válik láthatóvá, érik bizonyságtétellé. A növekedés a mi részünk, feltétele az Úr megismerése. Minél jobban megismerem Uramat, annál erősebb lesz a hitem. A növekedés, a gyarapodás soha nem érhet véget.


Úr lesz a Jézus mindenütt 

1.Úr lesz a Jézus mindenütt,
Hol csak a napnak fénye süt,
Úr lesz a messze tengerig,
Hol a hold nem fogy s nem telik.

2. Őneki mondjunk hő imát,
Díszítsük azzal homlokát,
Jó illat légyen szent neve,
Minden napon dicsérete.

3. Országok, népek és nyelvek,
Ő dicsőségét zengjétek,
Gyermekek hangja hirdesse:
Áldott a Jézus szent neve!

4. Ő királysága bő áldás,
Ott van a felszabadulás,
Fáradtak ott megnyugszanak,
Ínségesek megáldatnak.


5. Minden teremtés dicsérje,
A Király Krisztust tisztelje;
Angyali ének zengjen fenn,
S mind e föld mondja rá: Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése