2012. december 12., szerda

Bűntörlő erő


A
z Úr üzenetét nem mindig könnyű megérteni, mai napi szakaszunk olvasása során is látjuk ezt, azonban Zakariás legyen a példa számunkra (Zak 6,1-8). Ő nem adja fel, amikor nem ért valamit, hanem még több időt szán az Úrra, és Tőle kérdezi a feleletet. Mai világunk hajt bennünket, mint a felügyelő a rabszolgát, nem enged időt arra, ami a legfontosabb számunkra. Kevés szabadidőnket pedig telizsúfolja rengeteg érdekes hírrel, zúdítja ránk az információt, sokféle programot kínál, így nem marad időnk, erőnk az Úrra. Lássuk meg azonban, hogy számunkra az Ige a legfontosabb, általa táplálja az Úr lényünket. Hiába fogunk sok információt gyűjteni, sokféle dologgal elfoglalni magunkat, ha nem szakítunk időt az Úrra, instabilakká válunk.
Zakariás ismét olyan képanyaggal találja magát szembe, amelyet nem tud feloldani, nem látja a magyarázatát. Ám nem esik kétségbe, hanem fölnéz, ez azt jelenti, hogy Istenhez fordul segítségért. Ez nagyon lényeges, hiszen Ő az Ige gazdája, ez az üzenet is Tőle származik. Ő tudja igazán, miért indul ki az Ige, mi a célja vele. Ha nem értjük, bátran kérdezzünk, és az Úr készséggel válaszol.
Bizony, mi még nehezebben értjük ezt a részt is, mint a próféta, azonban azt látnunk kell, hogy az Úr tartja kezében a föld minden történését, az események az Ő kontrollja alatt vannak. Népéről egy pillanatra nem veszi le tekintetét. Ez az esemény is csak Izráelen keresztül érthető, az Úr népe számára jelez, nekik üzen. Őket akarja bátorítani. A hatodik versből láthatjuk ezt, amikor Zakariásnak elmondja az Úr, hogy a lovasok észak földjén megnyugtatták lelkét. Vagyis a lovasok az Úrtól kaptak megbízatást, és azt elvégezték, ennek következtében a választott nép tagjai bátran nekifoghattak a templom és a város, illetve egész földjük helyreállításának. Ez a látomás üzeni, nyugodtan végezzék dolgukat, ne féljenek, mert az Úr alkalmassá teszi a körülményeket. Mi is csak az Úrra nézzünk, és végezzük bátran, amit ránk bízott. A körülményeket Ő teszi szolgálatra alkalmassá, mi csak hirdessük az Igét.
Az ötödik versből értjük meg talán jobban ezt a látomást, amelyet most az Egyszerű fordításból adok közre: „Ez az ég négy szele. Az egész föld Urának színe előtt állnak, hogy parancsait teljesítsék. Most jöttek ki onnan, és indulnak a négy világtáj felé.” Zakariás kérdésére, hogy mik is ezek a lovasok, megtudjuk, az ég négy szele. A szél jelenti Isten Lelkét is, János evangéliumában is úgy beszél róla az Úr, hogy a Lélek szél, ami oda fúj, ahová akar. Tehát a lovasok az Úr Lelkét viszik, vagyis Isten maga avatkozik be népe érdekében. A Szentlélek az Úr nevében indul, és Őt szolgálja. Elvégzi küldetését, nem tér vissza üresen. A Lélek így végzi el a mi életünkben is munkáját, Ő szül újjá, hogy megismerhessük Istent, és képesek legyünk akarata szerint élni. Kérjük Urunkat, hogy járja be ma is a Lélek a földet, járja át életünket, mert maradandó változást Ő tud bennünk végbevinni. Egyedül a Szentlélek képes új emberré formálni és elvégezni bennünk, hogy most már Ő legyen a középpontban.
Csodálatos az újszövetségi igénk, mert rámutat, hogy Jézus a mennybe ment, ahol az Atya színe előtt értünk cselekszik (Zsid 9,23-28). Itt is értünk cselekedett, hiszen értünk mutatta be áldozatát, amely örökre érvényes. Vérének bűntörlő ereje van. Azért jelent meg, azért jött el a mi világunkba és vált emberré, hogy ellenségünket eltörölje. Mert az ember legnagyobb ellensége nem a másik ember, hanem a bűn. A másik embert el tudja pusztítani, még önmagát is, de a bűnnel nem boldogul. Azért jött Jézus, hogy rámutasson, minden problémánk oka a bűn. A megoldás az Ő áldozata, a kereszten győzelmet aratott a bűn felett. A mi szemléletünket is átalakítja, és azt üzeni, ne egymás ellen, hanem a bűn ellen harcoljunk a Szentlélek által. Mivel Ő győzött, lehetséges nekünk is győzni felette. Ha megváltozik gondolkodásunk, és immár nem egymást akarjuk legyőzni, rendeződhetnek dolgaink, helyreállhatnak kapcsolataink.
Fontos még azt látni, hogy a halált nem kerülhetjük el, csak esetleg, ha megéljük az elragadtatást, de mivel annak idejét nem tudjuk, be kell kalkulálnunk a halált. Nem kell félnünk, mert az Úr meghódoltatta. Figyeljünk arra is, hogy életünk idejét az életrendezésre kaptuk, mert oda kell majd állni az Úr elé ítéletre. Aki megtapasztalja bűnei bocsánatát, az úgy állhat oda, hogy Krisztusban el van rejtve. Azzal a tudattal lehetünk jelen, hogy Urunk magára vette szennyes ruhánkat, megbékéltette Atyánkat. Igen, mert Jézus vére bűntörlő vér. Aki tehát megvallja bűneit, az tiszta lesz és szabad. Használjuk ki az időt, és így készüljünk az Úr elé állásra. Dicsérjük Urunkat, hogy nem kell félnünk ettől a naptól sem.


 Aki értem megnyíltál


1. Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál! Az a víz s a drága vér, Melyet ontál a bűnér', Gyógyír légyen lelkemnek, Bűntől s vádtól mentsen meg!
2. Törvényednek eleget Bűnös ember nem tehet; Buzgóságom égne bár, S folyna könnyem, mint az ár: Elégtételt az nem ad, Csak te válthatsz meg magad.
3. Jövök, semmit nem hozva, Keresztedbe fogózva, Meztelen, hogy felruházz, Árván, bízva, hogy megszánsz; Nem hagy a bűn pihenést: Mosd le, ó, mert megemészt!
4. Ha bevégzem életem, és lezárul már szemem, Ismeretlen bár az út, Hozzád lelkem mennybe jut: Aki értem megnyíltál, Rejts el, ó, örök kőszál!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése