2012. december 19., szerda

Vándorok-e világban


I
zráel a körülötte levő zűrzavar ellenére is lehet örvendező és bizakodó (Zak 9,9-17). Sőt, egyenesen arra szólítja fel őket a próféta, hogy nagyon örüljenek.  Hát lehet  örülni olyan helyzetben, amiben épp vagyok, gondoljuk, amikor elolvassuk Igénket. Lehet is örülni súlyos betegen, bizonytalan diagnózissal, vagy halálos kórral küzdve. Azonban a szentíró azt mondja, lehet, mert van Királyunk, és Ő érkezik hozzánk. Csodálatos ez, mert az Úr nem hagyja magára népét. Karácsony felé közeledve látjuk, hogy eljött ebbe a földi világba, és testközelbe került a betegekkel, szenvedőkkel, kitaszítottakkal, boldogtalanokkal. Akikkel kapcsolatba került, azok élete átalakult, így a mi életünk is átalakulhat. Nem biztos, hogy gyógyulást, vagy az életkörülményváltozást hozza el, de ha megérkezik, békességre találunk.
Többször is említettük már, hogy a napi Igét úgy olvassam, hogy nekem szól, nekem írták meg. Így most is olvassam úgy, hogy hozzám érkezik a Királyom. Engem keres fel, az én életemet látogatja meg, az én ajtómon zörget. Tehát nem vagyok most sem egyedül, akármi ér is. Mivel hozzám érkezik, elmondhatok Neki mindent, és ha feltártam Előtte a problémát, bízzam Rá a megoldást. Ha így teszek, felszabadulok, leoldódik a stressz.
Ő a Szabadító, tehát nem egy gyermek érkezik, hanem egy erős harcos, Aki nem ellenünk, hanem a gonosz, a békétlenség, a bűn ellen harcol. Ő békességet hirdet, fogadjuk el a békefeltételeket, és békesség lesz a szívünkben.
Az ellenség közelítése idején sem kell félniük, mert az Úr hősökké formálja őket. Milyen messze is vagyunk mi a hőstől, nem szeretünk harcolni, de az Úr átformál. Elveszi gyáva szívünket és új bátor szívvel ajándékoz meg. Népét megáldja Isten, oltalmat nyújt számukra és áldássá, eredményessé teszi munkájukat. Bőséggel lesz gabona és minden, amire az élethez szükségük lesz. Az Úr teszi áldássá munkánkat, Ő ad értelmet fáradozásainknak.
A hit példaképeiről, hőseiről olvasva láthatjuk, hogy az élő hit összeköttetést jelentett számukra a láthatatlan világgal (Zsid 11,7-16). Hitük antennája állandóan vételre volt kapcsolva. Soha nem tartottak szünetet, nem kapcsolták ki, hanem ezáltal mindig elérhetőkké váltak. A mai ember is mindig elérhető, gyakran akkor is, amikor jobb lenne elérhetetlennek maradnia, vagy olyan helyeken is szól a telefonja, ahol ki kellett  volna kapcsolni. Azonban a hit antennáját gyakran kikapcsoljuk, hogy ne érhessen el az Úr bennünket. Noé élete példa számunkra, mivel a készüléke be volt kapcsolva, Isten tudta értesíteni arról, ami készül.  Természetesen nem elég hallani egy információt, hanem azt komolyan is kell venni, Noé komolyan vette, és ennek megfelelően cselekedett. Amikor senki nem látott veszélyt, bárkát épített. Azért tette, mert hitte, amit Isten kijelentett a számára.
Ábrahám életében is nagyszerűen látszik, mit jelent hitben élni. Fogja az üzenetet, majd teljes életét hozzá igazítja. Kész az addigi kényelmes életről lemondani, és egy új, ismeretlen életformát felvállalni. Hogyan volt rá képes? Úgy, hogy útközben is Istenre figyelt, bízott Benne, bármerre vezette is. Ábrahám úgy vándorolt Istenre bízva magát, mint ahogy ma a marsjárót vezérlik a földi irányítók. Az a jármű a Marson arra megy, és mindig azt teszi, amit a földi irányítók kérnek tőle. Ahogyan azt a járművet a földről képes az ember irányítani, úgy irányította Isten Ábrahámot. Így vezet minket is, az a fontos, hogy ügyeljünk a kapcsolat épségére. Amíg jó a kapcsolat, eljut hozzánk Isten üzenete. De mivel mi nem járművek vagyunk, hanem értelmes lények, szüksége az engedelmességet bekalkulálni. Akkor működnek jól a dolgok, ha engedelmeskedünk Urunknak.
Ne feledjük, hogy a tanítványság is vándorló életforma. Vándorok vagyunk ebben a világban, nem itt a cél, hanem Isten mennyei világában. Oda tart az életünk.  Azért tudott Ábrahám kitartóan vándorolni, mert jobb után vágyakozott, mennyei után. Látjuk-e, hogy amit Isten kínál, az Ő országa jobb annál, amit ez a világ kínál a számunkra. Ha ezzel tisztában vagyunk, nem fáradunk meg, hanem tovább vándorlunk. A mindennapokban az Úr hűségébe vetett hit ad számunkra erőt. Ő hű, amit ígért, azt megcselekszi.



Zengd Jézus nevét, zengd, világ

1.  
Zengd Jézus nevét, zengd, világ,
Őt, angyalok, áldjátok!
Felékesítve homlokát,
Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
2.  
Ti vértanúi Istennek,
Kik mennyben szolgáljátok
A Bárányt, ki megöletett:
Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
3.  
Ti választottak, szent hívek,
Ti mind, kiket megváltott,
Szent irgalmát dicsérjétek:
Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
4.  
Ti bűnösök, mert Ő hordott
Tiértetek kínt s átkot,
És szent vérével áldozott:
Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
5.  
Ti népek, törzsek, kik bárhol
Az Ő szavát halljátok,
Nagy jóvoltáért hálából
Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!
6.  
Mily boldogság lesz majd, ha fenn
Dicstrónja előtt állok,
És mindörökké zenghetem:
Királlyá Jézust, Jézust koronázzátok!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése