2012. december 11., kedd

Örökkévaló élet


A
z ötödik fejezet első verseiben láttuk, Isten számára fontos, hogy a gyülekezetben a becsület és a tisztesség érvényesüljön. Gyermekei, népe élete nem épülhet hazugságra, lopásra, igazságtalanságra. Ha ezek a dolgok tapasztalhatók, az Úr megítéli a vétkeseket, és a kapcsolatok rendezésére szólítja fel őket. Lényeges a rendezés, amit lehet, rendezni kell. Ebben az esetben vissza kellett adni a tulajdonosnak azt, ami az övé.
A mostani részben tovább vezet az Úr bennünket, mégpedig egy teljesebb megoldás felé (Zak 5,5-11). Nem elég látni a vétket, nem elég törvényekkel rendezni az igazságtalanságot, hanem mélyebb, hatékonyabb megoldás szükséges. Az Úr tudja, hogy a törvények, vagy a büntetés nem igazán oldja meg tartósan a problémát. Az elrettentés csak egy darabig működik, bár annak sincs mindenkire hatása.
Mit lehet akkor tenni? Isten úgy határozott, hogy a bűnt, a gonoszságot távolítja el népe életéből.  A prófétának adott látomás azt fejezi ki, hogy az Úr eltávolítja a gonoszságot. Kiemeli a nép köréből, és idegen földre viteti. Ebben benne van az az üzenet, hogy mi nem boldogulunk a bűnnel, az Úr beavatkozására van szükség. Hasonló esemény megy végbe, mint amikor a főpap a nép bűneit a bak fejére helyezte, majd azt kiűzték a pusztába. Átadták a baknak, és az magára vette és elvitte a bűnöket. Itt is az Úr távolítja el a bűnt.
Mi már tudjuk, hogy bűneinket az Úr Jézusnak adhatjuk át, Ő is kivitte, mégpedig a Golgotára, és ott fizette ki az árát. Az is fontos számunkra, hogy a teljes megoldás Jézusban a szívünk átalakulása. Mert végső soron nem az a megoldás, hogy mindazt, ami bűn, eltávolítsuk, mert steril környezetben könnyű hűnek lenni, tanítványnak maradni. Másrészt annyi gonoszság, tisztátalanság vesz minket körül, hogy nem is lehet eltávolítani. Nem tudunk bűnmentes, tiszta környezetet kialakítani, ezért a megoldás az Úr szabadítása, amiben új szívet kapunk, és általa képesek leszünk ugyanabban a környezetben másképpen élni.  A Jézus Krisztustól kapott új természet már tud másként élni. Megtapasztaljuk, hogy képesek leszünk nemet mondani a világ csábítására, megtanuljuk használni a készülékek kikapcsoló gombjait, mértéktartóvá válunk a telefon és a számítógép használatában, időt nyerünk egymás számára. Az Úrtól kapott új természet által új kapcsolat alakul ki Urunkkal és egymással is. Megtanulunk csendben lenni, most már értékelni fogjuk a csendet, le tudunk ülni egymás mellé, és értékké válik az együtt töltött idő, a beszélgetés. Jézus Krisztusban új értékrendet kapunk.
Ebben a világban minden véges (Zsid 9,15-22). Naponta tapasztaljuk, hogy romlik, bomlik körülöttünk minden. Itt a tél, a tavasszal gyönyörűen virító virágok elszáradtak, de elpusztulnak kedvenc állataink, és elhalnak az emberek is. Igénk azonban arról beszél, hogy Jézus Krisztus által örökkévaló élet ígéretét kaptuk. Csodálatos ez, Isten világa örökkévaló. Nem változik, és nem szűnik meg soha. Az Atya világában az értékek is örökkévalók. Ebbe a világba azonban csak Jézus által lehet bejutni. Oda a bűn nem kerül be, ezért szükséges bűneink bocsánata. A szentíró hangsúlyozza, hogy vér nélkül nincs bűnbocsánat. Tehát az örökké tartó életre való bejutás sokba került az Úrnak, saját életébe. Az Ő vére tisztít meg minden bűntől. Olyan fehérek lehetünk, mint a gyapjú. „Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől” (1Jn 1,7).
Legyünk hálásak Urunknak kegyelméért, és örömteli reménységgel éljünk ma is. Ebben a pusztuló világban vándorok vagyunk, nem itt van a végállomás, hanem az Út az örök életbe vezet. Aki Jézus Krisztusban hisz, annak az élete oda tart.


Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én



1. Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én, És lelkem béke várja Ott a kereszt tövén. A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben, A Jézus vériben.
2. Megtörve és üresen Adom magam neki, :/: Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki. Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom, Eltörli bánatom.
3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen; :/: Nyugszom Atyám házába’ Jézus kegyelmiben. Az ő nevét imádom Most mindenek felett; Jézus az én királyom, Imámra felelet, Imámra felelet.
4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, :/: Követni híven, mint ő, Atyám parancsait. Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába’ Örök imát rebeg, Örök imát rebeg.


Isten áldásával.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése