2012. december 6., csütörtök

Nézzünk felfelé!


A
z első fejezet végén Isten ígéretéről olvastunk, amely így szól: „városaim ismét bőségben fognak élni” (Egyszerű fordítás 1,17). Isten népe a tejjel és mézzel folyó földön telepedett le, és sok áldást tapasztaltak. Bőségben éltek, mert az Úr kegyelmét tapasztalták. Minden Tőle kaptak, amire szükségük volt. Mi is bőségben élhetünk, bár annyira szegényes életet mutatunk fel. Az Úr bővelkedővé akar tenni, hogy a körülöttünk élők is felismerjék az Ő országának áldásait.
A mai részben Zakariás amikor felnéz négy szarvat lát (Zak 2,1-9). Fontos, hogy a próféta felnéz, vagyis elfordítja magáról, környezetéről, a problémákról a tekintetét, és az Úrra néz. Kövessük mi is Zakariást és nézzünk felfelé, ez a mozdulat kifejezi, hogy Isten láthatatlan világára tekintünk. Hozzá fordulunk, mert Tőle várunk segítséget. A felfelé tekintéssel kifejezzük a  földi világon túl is van élet, létezik Isten világa, vagyis nem vagyunk egyedül, nem vagyunk magunkra hagyatva. Ma is tekintsünk az Úrra, ahogyan a zsoltáros is mondja: „Szememet a hegyekre emelem: honnan jön a segítségem? Segítségem az ÚRtól van, aki az eget és a földet teremtette” (121,1-2).
Négy szarvat lát a próféta, és amikor nem érti mit jelentenek ezek, megkérdezi az angyalt. Nem maga próbálja megfejteni a jelentést, hanem kérdez Isten küldöttétől. Mi sem értünk mindjárt mindent, sok olyan kifejezés, kép található a Bibliában, amit azonnal nem értünk, de forduljunk az Úrhoz, kérdezzük Őt. Ugyanúgy az életünk is tartalmaz nem érthető mozaikokat, ilyenkor is Urunkat kérdezzünk. Őt szabad kérdezni és Ő készségesen válaszol. A válaszok nem mindig olyanok, amiket szeretnénk hallani, de fogadjuk őket alázattal és higgyük, az Úr mindent jól cselekszik.
A szarv a Szentírásban az erő és a hatalom szimbóluma. Itt azokat a birodalmakat jelenti, amelyek diadalmaskodtak Izráel felett. Olyan hatalmak ezek, amelyekkel szemben Isten népe tehetetlen, és nem tudnak felettük diadalmaskodni. Azonban Istennél van megoldást, ezt mutatja meg a négy kovács. Amivel Izráel nem képes boldogulni, azt az Úr megoldja. A négy kovács letöri a négy szarvat. Isten győz népe ellenségei fölött és ez által megtapasztalják a szabadulást. Isten Jézus Krisztust küldte számunkra, Ő az a kovács, aki letöri a minket megkötöző erők láncait. Amire nekünk nincs erőnk, azt Ő megcselekszi. Adjunk hálát szabadításért. Ha pedig még rabok vagyunk, kérjük szabadítását. Forduljunk Hozzá bizalommal,, és szavára lehullnak a bilincsek, felszabadul életünk.
A szabadítást kibontakozás, növekedés fogja követni (Zsid 7,23-28).  Isten oltalma veszi körül népét és kiteljesedik életük. Isten országában, az Ő oltalma alatt lehetünk biztonságban és teljesedhet ki az életünk.
Jézus főpapként esedezik értünk, mert tudja, hogy szükségünk van erre. Ismeri az ember nyomorúságát, hiszen maga is testben élt, ezért megértő és segítőkész. Ő tud üdvözíteni, tehát örök életre ment meg. Aki általa, rajta keresztül fordul Istenhez, megmentetté válik. Jézus ment meg a kárhozattól, és ajándékoz nekünk örök életet. Csodálatos bizonyságtétel ez, Jézus mindenkor él. Feltámadt és él, élő Urunk van. Amikor Jézushoz fordulunk, nem egy rég élt személy nevét emlegetjük, hanem egy most élő személy nevét. A ma is élő valóságot hívjuk segítségül. Mivel Ő él, tud segíteni.


Az Úr Isten az én reménységem


1. Az Úr Isten az én reménységem, Erősségem Mindenféle ínségben; Csak tőle várom Igaz boldogságom: S meg is találom.
2. Benne élek, haláltól nem félek: Jót reménylek, Hogy tőle el nem térek; El nem enyészem A sírban egészen: Mennyben lesz részem.
3. Semmi engem tőle el nem választ, Jól tudván azt, Hogy sok jóval eláraszt; Erősít engem Erőtlenségemben És szükségemben.
4. Azért egész életem fogytáig Csodálom itt Szent kezének munkáit, S intem lelkemet: Áldjad Istenedet, Üdvözítődet.
5. Oltalmazzad, Uram, egyházadat, Szent nyájadat, mely vallja szent Fiadat, Ki bűneinkért Ártatlan bárányként Szenvedett sok kínt.
6. Hogy e földön szent gyülekezeted Dicséretet Zengvén, áldja nevedet, Míg szemtől szemben Magasztalunk mennyben Mind egyetemben.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése