2012. december 10., hétfő

Tiszta élet


F
olytatódik a látomássorozat, az Úr formálja és alakítja általuk népét (Zak 5,1-4). Üzeni, hogy Őt nem lehet megtéveszteni, nem lehet becsapni, és nem tűri, ha az igazságtalansághoz a nevét is felhasználják. Szeretünk gyakran az Úr nevével vagy egy bibliai Igével takarózni. Sokan az Igét használják fel, hogy életük kuszaságait elrejtsék vagy igazolják. Azonban az Úr ezeket leleplezi és megítéli.
A könyvtekercs, amit Zakariás lát, körülbelül tíz méter hosszú és öt méter széles, mindkét oldala tele van írva. Az egyik oldalán a tolvajokra, a másikon a hamisan esküvőkre vonatkozó átok található. Mindezt akkor értjük, ha tudjuk, hogy amikor a nép Babilonba került, a betelepített népek és az otthon hagyott egyszerű emberek birtokba vették a megüresedett házakat, az elhagyott földeket. A hazatéréskor azonban a régi tulajdonosok vagy leszármazottaik igényt tartottak tulajdonukra. Azonban akik most használták a földet, különösen, ha az kiváló minőségű volt, nem akarták visszaszolgáltatni. Így azután peres eljárásokra került sor, és gyakran Isten nevére esküdtek, így próbálták igazolni, hogy ez mindig az ő birtokuk volt.
Isten azonban most a próféta által leleplezi ezeket és rámutat arra, hogy Isten országában nem történhetnek ilyen dolgok. Ami nem az enyém, azt vissza kell adni. Bizony akkor is voltak, akik mások nyomorúságából hasznot húztak. Sokan meggazdagodtak, mint ahogy ma is így van ez. Sokaknak jelentett előnyt a rendszerváltozás után az a vagyon, amit valamikor az eredeti tulajdonostól elvettek. Spekulációk mindig voltak, mindig akadtak, akik mások nyomorúságát használták ki a maguk javára. Azonban mindezek nincsenek rejtve az Úr előtt. Ő tudja, mi az alapja gyarapodásunknak, és egyszer megítéli életünket. Az Urat nem lehet megtéveszteni, és még a Rá való hivatkozástól, a Bibliaidézésétől sem érzékenyül el. Ő tudja, mi van a szívekben, mi van az emberben.
A látomás azt jelenti, hogy még van idő a megtérésre. A tekercs üzenete, Isten ismeri az életünket, időt ad, hogy vállaljuk magunkat, majd rendezzük bűneinket, rendezzük, ami az Ige alapján bűn.  Fontos meglátni, hogy Isten Igéje örök, Ő nem igazodik a korszellemhez, hanem mindig ugyanazzal a mércével mér. Ez így van ma is, a tíz Ige ugyanúgy érvényes, mint korábban, és zsinórmérték a számunkra. Csodálatos, hogy Isten azért küldte a Fiút, hogy még most rádöbbenjünk bűneinkre, és kérjük az Ő bocsánatát, illetve most már éljünk igeszerűen.
Folytatódik a Zsidókhoz írt levél, benne az új szövetség bemutatása, illetve  tökéletességének leírása (Zsid 9,8-14).  Úgy történik mindez, hogy rámutat a szerző az első szövetség elégtelenségére, hiszen ott mindig meg kellett ismételni az áldozatokat. Egy áldozat bemutatása nem volt képes teljesen és örökre megtisztítani az embert. Sőt, ezekhez különféle rendelkezések járultak, mintegy megerősítésként arra nézve, hogy Isten megbocsát számukra.
Most azonban eljött az Úr Jézus, és nem bikák és bakok vérét vitte be a szentélybe, hanem tulajdon vérét. Az Ő vére örök váltságot szerzett. Ezt már nem kell megismételni, mert tökéletes, azaz örökre érvényes, és minden bűn fölött ereje van. Amennyiben megbánjuk vétkeinket, az Ő vére megtisztít minket minden bűntől. Csodálatos tisztítószer az Úr vére, nincs olyan szenny, amit ne vinne ki, ami visszamaradna. Azonban ehhez őszintén meg kell bánnunk, őszintén kell vágyni a bűntől való szabadulásra.
Jézus azért tisztít meg, hogy megtisztult életünkkel az élő Istennek szolgáljunk. Nagyon lényeges ez, a kegyelem nem azt jelenti, az Úr mindig megbocsát, élhetek, ahogy akarok, hanem azt, hogy amikor megtapasztalom a bocsánatot, átélem lényem megtisztítását, Neki éljek. Akkor marad tiszta a szívem, ha most már az Ő akarata szerint élek. Jézus, amikor megbocsát a házasságtörő asszonynak ,ezekkel a szavakkal engedi útjára: „Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz” (Jn 8,11)! A múlt el van törölve, ezért mostantól élj másképp, már nem élhetsz úgy, ahogy eddig éltél. Mindezt úgy mondja Urunk, hogy szava által képessé is tesz erre az új életre.


Csodálva, imádva tekintek

     



Csodálva, imádva tekintek kegyelmének tengeribe,
és hallgatom édes örömmel, mit róla tanít az ige.
Szent vére bűnt befedez, tisztára mossa ruhám.
Bizalmamat benne vetem, reménységem Jézus csupán.

Óh mennyi időt veszítettem,sóhajtva a terhek alatt,
De hogy magam Ő neki adtam, vállamról a súly leszakadt.
Szent vére...

Gyöngéd keze szívemet érte:"Meggyógyítalak, fiam én"
S megfogva ruhája szegélyét, erő s öröm szála belém.
Szent vére...

Most vélem a béke királya,Vezéreli lépteimet,
S oly édes az ajkin e szózat:" Békém adom én teneked!"
Szent vére...


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése