2013. április 7., vasárnap

Az Úr képes rá


J
ób elmondja, hogy az ember rövid életű, pedig abban a korban  több időt éltek, mint napjainkban (Jób 14,1-22). Láttuk az ősatyáknál, hogy bőven túl haladták a száz évet, mégis úgy látja, hogy rövid az élet. Ez azt jelzi, hogy nem nyűgként élték meg, nem szabadulni akartak tőle, hanem ajándéknak tartották. Ajándék, amivel lehet jól élni. Ma sok ember teherként éli meg az életét, nem tud mit kezdeni magával, mert nem Isten ajándékaként tekint rá. Van, aki a véletlennek tulajdonítja létét, van, aki azzal a tudattal él, hogy még szülei sem akarták. Bizony nem könnyű ezt feldolgozni, de ha az Úrra tekintünk lehetséges. Isten Igéje bizonyságot tesz arról, hogy nincs olyan élet, amit Ő ne akart volna, mindenkivel van terve, mindenki számára értelmes életet készített.
Jób felpanaszolja, hogy ez a rövid élet is tele van nyugtalansággal. Persze ne feledjük, hogy ő most fájdalmai szemüvegén keresztül lát mindent. Mielőtt ebbe a helyzetbe került ő is meglátta életében az ajándékot, és hálás volt érte. Jó, ha mi is meglátjuk az áldást és felismerjük, hogy az életnek nem a hosszúsága, hanem a minősége a legfontosabb. Az a lényeg, hogy életünk tartalommal teljen meg, még pedig krisztusi tartalommal. Ebben a kérdésben is tekintsünk Jézusra, Ő fiatalon meghalt a kereszten, de úgy tudott az Atyához menni, hogy kijelentette, elvégeztetett. Vagyis, amiért az Atya küldte, amiért jött azt elvégezte, így az Ő élete teljes élet volt. Ez az élet titka, nem a hosszú élet a hangsúlyos, hanem a teljes, a tartalmas élet. Aki ilyet él, az elmondhatja, hogy elvégezte, ami rábízatott. Vagyis nem hiába élt a földön, betöltötte küldetését. Bárcsak elmondhatnánk majd, bárcsak azt mondaná majd Urunk: „Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára” (Mt 25,21)!
Fontos kérdéseket boncolgat Jób, felveti van-e tiszta ember? Mi tudjuk, hogy nincs, de azt is, hogy meg lehet tisztulni, az Úr Jézus neve által.  Ez a csodálatos, szembe nézhetünk életünkkel, nem kell becsapni magunkat, mert ha bűnösök vagyunk is, van kegyelem. Nem elrejteni kell, hanem az Úr előtt feltárni őket, és aki őszintén megvallja bűneit, azoknak a bűnét Jézus vére eltörli.
Jób még nem ismerte húsvét titkát, ezért nem tudja, hogy van feltámadás. Azonban sok mai ember sem tudja, vagy ha hallott is róla, nem hittel fogadja. Adjunk hálát a húsvét örömhíréért, hiszen ez a legnagyobb hír, Krisztus feltámadt, a halál legyőzetett. Így nekünk már van reményünk. Erősítsen ez a remény. Tulajdonképpen minden vasárnap a nyitott sírra mutat, ez a nap Jézus győzelmének a napja. Így minden héten, ebből meríthetünk erőt és reménységet.  Nem tudjuk mit rejt számunkra a hét, de azt tudjuk, hogy Jézus győzelme által nekünk is van esélyünk a bűn, a betegség  feletti győzelemre.
Pál apostol rámutat, hogy nem tart mindenki ugyanott a hitben (Rm 14,1-4). Van, aki lassabban növekedik, viszont, aki előrébb tart, az ne ítélje el a lassabban haladót, hanem segítse. Vannak testvérek, akik most élték át a szabadulást, ezért tartózkodóbbak az iránt, ami problémát jelentett a számukra, ezért, aki erős a hitben segítsen neki. A segítés azt jelenti, hogy nem tesszük ki kísértésnek azt, aki még gyenge a hitében. Sok esetben úgy tudunk segíteni, ha az ő érdekében mi is lemondunk, arról a dologról. Az erős hit képes a másikért lemondani.
Az apostol rámutat, hogy a hitben való megállásunk is kegyelem, az Úr tart meg. A magunk ereje ehhez is kevés, ezzel lerombolja túlzott magabiztosságunkat és rámutat, csak az Úr képes megtartani, mind a szabadításban, mind az üdvösségre.  Az Úrnak van rá hatalma, hogy megtartson és ez békességet ad a szívünkbe. Olyan jó tudni, hogy az Ő hatalma és lehetősége mindenre kiterjed. Az Ő szeretetétől semmi sem szakíthat el.



Végig megálld a nagy tusát!

1.  
Végig megálld a nagy tusát!
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, mit félretett neked,
A koronát, az életet!

2.  
A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss!
Az út oda bizton vezérl,
Krisztus az út, Krisztus a cél.

3.  
Ne csüggedj el, Ő felemel,
Új erőt ád, csak bíznod kell!
Ha gondodat mind ráveted,
Segít vinni a terhedet.

4.  
Bízzál, ne félj, a Krisztus él!
Ő hűn szeret és megsegél.
Csak higgy, és Ő lesz Mestered,
Urad, s mindenben mindened!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése