2013. április 8., hétfő

Házi feladat


N
em jutottak előrébb a vigasztalók Jóbbal, de önmagukkal sem (Jób 15,1-16). Elmondtak már egy csomó beszédet, de ugyanott tartanak. Elbeszélnek egymás mellett, mert nem értik meg a szenvedőt, vagy talán nem is akarják. Elmondják saját véleményüket, sőt rá akarják erőltetni látásukat, mert úgy vélik, ha Jób elfogadja elméleteiket, minden rendbe jön. Nem éreznek vele együtt, nem figyelnek lénye rezdüléseire, nem rezonálnak szenvedésére.
Mi előrébb vagyunk-e sokévi bibliaolvasás, istentiszteletlátogatás után? Jobban ismerjük-e, jobban értjük-e Istent? Mintha mi is ugyanott tartanánk, mint amikor először kézbe vettük Isten Igéjét. Jobban ismerjük-e egymást, mint korábban? Jobban megértjük-e a másikat, és tudunk-e együtt érezni mások fájdalmával? Az Úr mélyebb megismeréséből, a tudatos csendességből fakad az egymás iránti türelem, a másik megértésére való törekvés. Az Úr Jézus sokat volt csendben az Atyával, amikor kilépett a csendből az emberek közé, abból mindig valami jó született. Csend előzte meg a tanítványok elhívását, a Hegyi Beszédet, és sok gyógyítást. Amit az Atyával való közösségben kapott, azt szétosztotta az embereknek.
Tovább gyötrik egymást rendületlenül, úgy tesznek, mintha a lelkigondozás birkózás lenne. Legyőzni akarják Jóbot és nem odasegíteni az Úr közelébe. Pedig arra van szükség, engedjük, hogy megjelenjen Isten országának békességet árasztó légköre. Engedjük, hogy az Úr kerüljön a középpontba, és ne mi legyünk a főszereplők. Itt a barátok akarnak szerepelni, ők a fontosak, és nem Isten. Nekik kellene megjeleníteni Isten irgalmas szeretetét, de képtelenek rá. Jelenítsük meg mi Isten irgalmasságát, szeretetét, kegyelmét. Engedjük, hogy az Ő lénye áradjon rajtunk keresztül. Hiszen Ő rajtunk keresztül akar megnyilvánulni. Általunk kívánja a világba eljuttatni az Ő indulatát. Pál azt írja, hogy „Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is volt” (Fil 2,5). Milyen indulat volt Benne? Ha elolvassuk a Filippi levél második fejezetének további verseit, megtudjuk. Próbáljuk lassan, teljes csöndben elolvasni, engedjük végig szavanként lényünkön, és figyeljük az Urat, majd újraolvasva tekintsünk önmagunkba.
Tegyük fel a kérdést: Ilyen vagyok én? Ez az indulat jelenik meg általam? Ha pedig rádöbbenünk a köztünk és az Úr között levő különbségre, kérjük, hogy tanítson, vezessen, formáljon bennünket. Akarjunk Tőle tanulni, akarjunk Hozzá hasonlítani. Maga is azt kéri: „tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok, és lelketek nyugalmat talál” (Mt 11,29). Tehát van feladatunk mára is, vegyük komolyan és tanuljuk meg az Úr által elő írt leckét. Bizony, azért mondja, mert ezt meg kell tanulnunk, és Ő el is várja, hogy a leckét jól tudjuk, sőt számon is kéri. Legyünk őszinték, és mondjuk ki, hogy ez a lecke nehéz, de pont ezért állandó gyakorlásra van szükség. Ezt nem lehet bemagolni, csak folyamatosan gyakorolni. Az Úr megadja hozzá az erőt és a kitartást.
Jó olvasni Pál sorait, és jó elgondolkodni rajta, hiszen az új élet lényegét fogalmazza meg (Rm 14,5-12). Akit az Úr elhívott, az már az övé, az már nem élhet magának, hanem egyedül az Ő Urának. Szépen vezet minket Pál, nem engedi, hogy a haladás különbségeire, egymás gyengeségeire figyeljünk. Azt kéri, amit teszünk, hittel és hálaadással tegyük. Ne szokásból cselekedjünk, hanem mindent az Úrért tegyünk.
A Krisztusban lévő ember az Úr tulajdona, akár itt van ebben a világban, akár meghalt. Így azután, amíg itt vagyunk, Neki éljünk, az Ő akarata legyen mindig előttünk. Ne feledjük, hogy nekünk is oda kell állni az Úr ítélőszéke elé, és ott magunkról kell számot adni. Megszoktuk, hogy mindig másokkal, a másik hibáival foglalkozunk, pedig az Úr a saját életünkről akar velünk beszélni. Így már most tanuljuk meg a magunk életét az Úr elé vinni, magunknak olvasni az Igét, és saját életünket megváltoztatni.
A keresztyén gőg ellen lép itt fel Pál; voltak, akik magukat különbnek tartották, mert ők mertek enni a bálványáldozati húsból, aki, nem mert enni, azt lenézték, gyenge hitűnek tartották. Jó meglátni, hogy előrehaladásunk, hitben való megerősödésünk is az Úr munkája. Adjunk érte hálát és segítsük azt, aki még nem tart ott, ahol mi.


Taníts, Uram, meghajlani

1.
Taníts, Uram, meghajlani,
Mint szélben az arany kalász!
Hajoljak meg, ha Szentlelked
Reám fuvall s porig aláz!

2.
S dacos szívem ha ellenáll,
Midőn a Lélek rálehel,
Jöjj tűz gyanánt, s a dac, a gőg
Lelked tüzében égjen el!

3.
Mint bősz hullám, mely megtörik,
Ha parthoz űzi zúgó szél,
Úgy törjön össze szívem is,
Amint Tebenned partot ér!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése