2014. április 28., hétfő

Megtisztított lámpás

L
áttuk, hogy Jób a maga szenvedésén keresztül látja a világot, amelyben önmaga ártatlansága erősödik, és arra jut, hogy a bűnösök élete nem mindig kerül a földi életben megítélésre (Jób 24,18-25,6). Sőt, a maga torzító szemüvegén át úgy látja, hogy Isten még kedvez is nekik: Isten hosszabbítja meg a hatalmas életét - ezzel úgy tünteti fel, hogy az istentelenek, a gonoszok még tovább élhetik gonosz életüket. Meg kell látnunk, hogy a szenvedés torzítja a látásunkat, hajlamosakká válunk magunkat a világ legnagyobb szenvedőjeként látni. Problémáink úgy feltornyosulnak, hogy azt gondoljuk, a legszerencsétlenebbek vagyunk a földön, és senki nem olyan nyomorult, mint mi. Jó, ha mindig az Úrra tekintünk, különösen, ha a keresztre irányítjuk figyelmünket, akkor rádöbbenünk, hogy az Úr Jézus szenvedése mellett eltörpül a sajátunk. Akkor meglátjuk, hogy az igazságtalanság érzése is eltűnik, mert Jézus valóban igazságtalanul, érdemtelenül szenvedett. Ő az én bűneimért halt meg a kereszten, minden szenvedés engem illetne, de Ő átvállalta. Legyen ezért hála a szívemben.
Természetesen Jób látja, hogy a bűnösök élete is letelik, és meg fognak halni, de úgy véli, igazságtalanság, hogy megélik az öregkort, és úgy halnak meg, mintha istenfélően éltek volna. Azonban újra le kell szögezni: ne mások életére figyeljünk, különösen ne keserűséggel és haraggal nézzük, hogyan és meddig élnek. Ne saját önigazságunkon keresztül szemléljük őket. Lássuk meg, hogy mi is csak Isten kegyelmének munkája nyomán élünk más életet. Én sem vagyok különb, én sem vagyok bűntelen, csak azért lehet más az életem, mert az Úr újjáformálta a szívemet, és ezért Neki adjak hálát.
Próbáljunk úgy szétnézni magunk körül, hogy felismerjük Isten türelmét a bűnösökkel szemben. Azért kapnak időt, hogy rádöbbenjenek, rossz irányba haladnak és szükségük van megtérésre. Mert ne feledjük, megtérés nélkül a kárhozat felé tart életünk. Úgy születtünk, hogy az elkárhozásért semmit sem kell tennünk, már kárhozat alatt vagyunk. Az Úr Jézus azért jött el a világba, hogy megszabadítson a bűn és a világ rabságából, és kimentsen a kárhozatból. Jézus váltságműve nélkül mindnyájan elveszett emberek vagyunk. Hordozzuk imádságban azokat, akik ezt még nem látják, akik úgy gondolják, minden rendben van az életükben, mert Isten még nem ítélte meg őket.
Bildád teljesen kiborulva válaszol Jóbnak. Fel van háborodva, mert nem érti sem Jóbot, sem Istent. Sőt, azért nem érti Jóbot, és nem tud együtt sem érezni vele, mert nem ismeri igazán az élő Istent. Mert valóban minden ember bűnös és Isten ítélete alatt van, de aki segítségül hívja Őt, és megtapasztalja a kegyelmet, annak megváltozik az élete, az már Isten dicsőségére élhet. Isten gyermekének az élete kedves az Úr előtt. Sőt, tudjuk, hogy minden ember élete kedves és érték, azért küldte el a Fiút a világba, hogy aki hisz Őbenne, ne vesszen el, hanem örök élete legyen. Isten szereti a bűnös embert, mert Ő teremtette, saját képére és hasonlatosságára formálta, így nem azt akarja, hogy elvesszen, hanem, hogy megtérjen és éljen.
Amennyiben csak féregnek tartana, akit el kell taposni, nem tett volna meg mindent megmentésünk érdekében. Soha ne feledjük, életünk legnagyobb mélységeiben sem, hogy az Úr szeret, és ezért van számunkra visszaút. Lehet az Úrhoz kiáltani, és Ő megszabadít és visszafogad. Igen, bűnösök vagyunk, de Isten úgy látja ezt, hogy eredetileg nem voltunk azok, csak a bűn bekormozta életünk lámpáját, de azt meg lehet tisztítani. Mi képtelenek vagyunk rá, de az Úr Jézus vére letisztít minden szennyeződést szívünk lámpaüvegéről, hogy azután világítson a sötétségben mások számára.
János csodálatos dolgokat lát, amelyek egyben félelmetesek is, hiszen azt jelzik, Isten gyermekeinek az élete soha nem lesz nyugalmas a földön (Jel 12,1-12). Az ellenség nem mond le róluk, mindent megtesz, hogy visszahódítsa őket, beveti minden gonosz trükkjét, igyekszik megfélemlíteni, csakhogy eltántorodjunk az Úrba vetett hitünktől. Azonban ellen lehet állni, le lehet győzni a gonoszt, a Bárány vére által.
A korábbiakban láttuk, hogy az emberek kétségbeesetten próbálják menteni életüket, saját tudományukra alapozva kívánják megváltoztatni a világot, megoldani a föld súlyos problémáit, miközben tagadják Isten létezését. Az ember teljesen elfordult és elszakadt Teremtőjétől. Isten azonban továbbra is mindent megtesz érte. János elmondja, hogy a megoldás már itt van, a Segítő megérkezett világunkba, ezért nem kell úgy élnünk, mintha magunkra lennénk hagyva és csak a saját képességeinkben bízhatnánk.
János szemei előtt egy mennyei látomásban megelevenedik a Krisztus eljövetele, látja a vajúdó ószövetségi népet, Izráelt. Már hosszú ideje várta a Szabadítót, és egyszer csak megérkezett. Mert Isten meghallja népe kiáltását, és elküldi a segítséget, de vajon meglátjuk? Milyen kevesen ismerték fel, hogy megszületett a Krisztus. Tulajdonképpen, magától senki nem jött erre rá, hiába voltak a korábbi próféciák, csak azok értesültek az egész mindenség legnagyobb eseményéről, akiknek külön kihirdette az Úr. Így azután, csak a pásztorok és a bölcsek, majd általuk Izráel vezető rétege tudta meg a nagy eseményt. Ám csak az első két csoport fogadta örömmel és indult a Király üdvözlésére. Ők átérezték méltatlan és bűnös voltukat, felismerték, hogy szükségük van a Megváltóra. Rádöbbentem-e már, hogy szükségem van Szabadítóra, mert összeroppantanak a bűneim, és Nélküle nem látom a célt, nem látok értelmet, nem látok kiutat, mert elakadtam? Egyedül csak Ő segíthet rajtam.
Azonban a vezetők nem így látták, úgy gondolták, nincs szükség új királyra, elég, ha az ő kezükben összpontosul az élet, ők minden problémára elegendők. Ezért ellene támadtak a szabadítónak. A nagy vörös sárkány már a születést meg akarta akadályozni, majd azt követően is mindent megtett, hogy az Úr Jézus meghaljon. Lássuk meg, a gonosz ma is mindent megtesz, hogy az Úr ne jusson el az életünkig. Jézusnak és az Ő követőinek ma is van ellensége. A gonosz ma is mindent megtesz, hogy senki ne jusson hitre. A már hitre jutottakat pedig igyekszik megfélemlíteni, hogy bújjanak el, és ne mentsék a lelkeket, hogy csak a saját életük mentésére koncentráljanak, és ne hirdessék a megmentő evangéliumot.
Isten népe akkor tud helytállni, ha rendszeresen kivonul a pusztába, és felismeri, hogy nem a világban, hanem a pusztában van a helye. A puszta csöndjében töltődhetünk fel, és innen indulhatunk mások felé. Csak akkor tudunk bizonyságot tenni, ha állandó kapcsolatban vagyunk Urunkkal, ha rendszeresen csendességet tartunk és táplálkozunk az Igével.
A sátán nemcsak ellenünk támad, hanem Isten ellen is, fő célja, hogy Istent letaszítsa a trónról, de ne féljünk, Isten trónja szilárdan áll. A sátán le van győzve, Krisztus halála által. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, Jézus győzött, és ma is él, mert feltámadt. Bízzunk Benne, mert a sátán legyőzhető. Aki ellenáll neki, attól elfut.
A sátán levettetett, legyőzetett, és így a mennyben nincs már esélye, ezért támad a földön, de ne féljünk, itt sem arathat diadalt, mert a Bárány vére és a Hozzá való hűség és mindhalálig való kitartás által legyőzhető. Ne féljünk tehát, hanem tartsunk ki mindhalálig, ne féltsük életünket, jólétünket, mert az Úr sem féltette Önmagát, hanem meghalt értünk. Szálljunk csatába a gonosszal, mert a Bárány vére által van győzelem. A gonosz tudja, hogy kevés az ideje, és igyekszik kihasználni. Mi se feledjük, kevés az idő, és ezért mindent tegyünk meg, hogy minél többen új életre jussanak. Jézusé a végső győzelem.



Légy éber reggel

1. 
Légy éber reggel, bár felhőtlen égbolt
Vihartalan, csendes napot ígér.
Kelhet vihar szívedben, mely a vándort
Lesújtja, míg honába tér.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

2.
Légy éber délben, míg a földi zajban
Az ég békéje feledésbe megy!
Ó, lelj egy percet lenni egymagadban,
Hogy ott kiöntsd a szívedet!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

3.
Légy éber este, míg csend száll a tájra,
Keresd fel égi hű Barátodat!
Úgy fáj a szíve, ha hiába várna,
Ha jössz, kitárt karral fogad.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!


4.
Légy éber, ó, napod bármerre fordul,
Mert szüntelen vigyáz az ellen is,
S a szentek szentjét elfoglalja orvul,
Ha égő hittel telve nincs!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése