2014. április 12., szombat

Tedd le a koronádat!

M
int egy folyam, árad Jóbból szívének tartalma, és jó hogy így előjön, mert az a jó, ha kimondjuk, ami bennünk van (Jób 14,1-22). Ha bennünk maradnak a sérelmek, fájdalmak, megbetegítenek, de ha az Úr előtt kimondjuk őket, felszabadulunk, meggyógyulunk. A zsoltárokban is sok példát találunk erre. A zsoltáros a maga keserűségével leborul az Úr előtt és kimondja mindazt, ami a szívében van - mire a végére ér, felszabadul, már hálát ad Istennek, mert tudja, hogy a nehézségek közepette sem hagyja őt magára. Az Úrhoz mindennemű problémával bátran mehetünk.
Jób elmondja, ahogyan az életet látja, szembesül a küzdelemmel és a rövid időtartammal. Küzdelem nélkül nincs élet. Meg kell találnunk a helyünket és fel kell vállalnunk önmagunkat.  Az életünk ajándék, felelősek vagyunk érte, azonban azt is komolyan kell vennünk, hogy nem mennek simán a dolgok. Sok minden van, ami megpróbál rossz irányba terelni, de az Úr ide adta az Igét, ami az élet használati utasítása is. A Szentírásban megláthatjuk a helyes utat, felismerhetjük, hogyan is kell jól élni. Ezért lényeges, hogy rendszeresen olvassuk.
Jób azzal is tisztában van, hogy életünk ideje meghatározott, véges. A leghosszabb életű ember ideje is letelik, mert a bűnös ember nem élhet a földön örökké. Azonban nem ez ellen kell küzdeni, hanem azon fáradozhatunk, hogy a rendelkezésünkre álló időt jól használjuk fel. Ez a legfontosabb, ismerjem fel, hogy Istennek mi a terve életemmel, és igyekezzem azt megvalósítani. Mert végül is nem az időtartam, hanem a megélt élet tartalma és minősége a lényeges. A minőség a legfontosabb, az, hogy Isten akarata szerint éljünk, Őt képviseljük, és azt mondhassuk, amit Jézus. Ő a kereszten azt mondta, elvégeztetett. Nem volt még idős ember, mégis befejezett volt az élete, mert elvégezte, amit az Atya rábízott.
Mivel életünk végét nem ismerjük, rendkívüli jelentőséggel bír a ma. Az Ige is azt mondja: ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a szíveteket. Ma kell komolyan venni az Úr szavát, hiszen nem tudjuk, lesz-e holnapunk. Nem tudjuk, holnap lesz-e még újabb nap, amikor kereshetem az Urat. Ma kell szeretni, szolgálni, hisz azt sem tudjuk, hogy holnap még mindezt megtehetjük-e a másik felé. Nem tudjuk a másik életének a végét sem. Ma igyekezzünk megbecsülni egymást, beszélgetni egymással, mert hiába tesszük holnapra, mondván: ma nem, de holnap ráérek, ha nem tudjuk, hogy mindketten megérjük-e a holnapot. A mai nap bajára, feladatára, lehetőségeire koncentráljunk.
Jób még nem tudta, azt, hogy Jézus legyőzte a halált, számára még a feltámadás ismeretlen volt, de mi már tudjuk, mégis sokan Jóbhoz hasonlóan vélekednek. Lassan újra húsvét lesz, és ez az ünnep jelzi számunkra, hogy nem a halálé az utolsó szó. Van folytatás, mert, aki hisz Jézusban, ha meghal is, él.  Sőt, aki hisz Jézusban, feltámad az örök életre.
A gyülekezetek élete, problémái után János látja, hogy megnyílik a mennyben egy ajtó, és felszólítják, hogy lépjen be rajta (Jel 4,1-11). Ezzel átlépi a látható és láthatatlan világ határát. Maga az Úr nyitja meg az ajtót, azért, hogy ne csak a földön élők nyomorúságait lássa az apostol, hanem mindezeken túl lásson bele Isten világába. Erre van nekünk is szükségünk, felemelni tekintetünket, és meglátni, hogy Isten világa körülvesz. Nem vagyunk magunkban a világban, hanem jelen van az Isten. A földi történések sem függetlenek Istentől, minden a kezében van, és Ő az Úr mindenek felett. Isten gyermekei nincsenek kiszolgáltatva a sorsnak, a gonosznak, hanem Isten kezében vannak. A földi élet minden nyomorúságát ebben a kézben élhetik át. Nem kerül ki minket sem az élet vihara, de nem mindegy, hol ér minket. Ha egy hajóban vagyunk az Úrral, nem kell félnünk, mert célba fogunk érni, akárhogy hánykolódik csónakunk.
Isten mennyei világába nyer betekintést János, és látja, hogy a menny középpontjában egy trón áll, rajta ül valaki. A középpont Isten, az Ő lénye tartja fenn az egész világmindenséget, a látható és láthatatlan világot, mert Ő az élet. Figyeljünk mi is a trónra, legyen Ő a középpontunk. Milyen gyakran mi akarunk a középpont lenni, és ebből sok zűrzavar támad. De ha Ő a középpont, akkor rendeződnek dolgaink, békességre jutunk.
Az evangélista a trón körül négy élőlényt lát, akik szimbolikus figurák is, hiszen az evangéliumot, a drága örömhírt is jelentik a számunkra. A négy élőlényben a négy evangéliumot szemlélhetjük. Az oroszlán van elsőként említve, ez Márk evangéliuma, úgy írja le Jézust, mint aki erőt képvisel, de ez az erő nem rombol és pusztít, hanem helyreállít és épít. A második a bika, vagyis Lukács evangéliuma. Korának legértékesebb áldozati állata volt. Ez azt üzeni, hogy Isten a legértékesebbet, Fiát adta oda értünk. Az emberarcú lény Máté evangéliumát szimbolizálja, amely Jézust Emberfiaként ábrázolja. Emberként szolgált és adta életét értünk. A negyedik a sas, amelyben János evangéliumára ismerhetünk, ő visz a legmélyebbre bennünket Jézus lénye ismeretében. Mint a sas, magasról szemléli Jézust, a mélységekbe tekint. Így láthatjuk meg Jézus emberi ábrázolása mögött az élő Istent, akinek hatalma van élet és halál fölött, sőt, Ő maga az élet. Ezek éjjel és nappal dicsérik az Urat, az a feladatuk, hogy Istent megismertessék másokkal. Ez a mi feladatunk is, hogy életünk Istent magasztalja, és így tegyen bizonyságot a Megváltóról, akivel lehet új életet kezdeni.
Huszonnégy vént is látunk még, akik leborulnak a trón előtt és a fejükön lévő koronát leteszik a trón elé. Ezzel elismerik a trónon ülő uralmát az életük felett. Ez a kérdés: letettem-e már a koronát a trónon ülő előtt? Vagy még mindig én uralkodom? Akkor válik áldássá az életem, ha én is leteszem a koronát, lelépek a trónról és átengedem azt Jézusnak. 


Jöjjetek Krisztust dicsérni

1. Jöjjetek Krisztust dicsérni, Bízó szívvel hozzá tér -ni, Énekekkel zengve kérni, Krisztus népe, jöjjetek.
2. Bűn, pokol már búban éljen, Ördögöt hadd ölje szégyen, Üdvösségünk szent ölében Már levetjük mind a bút.
3. Küldte Őt az Úr kegyelme Öröklétre, győzelemre, Hogy szívünket felemelje Boldogságos ég felé.
4. Irgalommal szánva minket, Nagy jósága ránk tekintett, S ördögcsalta bús szívünket Mennymagasból látni jött.
5. Áldott óra, boldog óra, Nagy hitünknek meghozója, Ajkunk zengő hálaszóra Nyílik, édes Jézusunk.
6. Jászol-ölben drága Gyermek, Ég felé vigyen kegyelmed, Hol dicsérve énekelnek Édes hangú angyalok.




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése