2015. április 17., péntek

A hit sorrendje

E
lérkeztünk Ezékiel próféta könyvének az utolsó fejezetéhez, az ítélet meghirdetésétől indultunk, és megérkeztünk az új kezdet ígéretéhez (Ez 48,1-35). Mert nem az ítéleté az utolsó szó, hanem a kegyelemé. Csodálatos, Isten utolsó szava a kegyelem, a megbocsátás, és ezt mi az Úr Jézusban kapjuk meg. A mi szavunk gyakran ítéletes, van, amikor az ítélet az utolsó szavunk. Azonban Isten egészen más, mint mi, Nála a kegyelem dominál.
Minden törzs megkapja a maga részét, sőt, ez a látomás az elveszett törzsekre is kiterjed. Isten drága kegyelme Izráel tíz törzsére is vonatkozik. Ő nem zár ki senkit, csak mi zárhatjuk ki magunkat. Jó lenne, ha nem így tennénk, nem zárnánk ki magunkat Isten országából, hanem hit által és kegyemből birtokba vennénk azt.
Júda területén található az ország legjava, mert az Úrnak van szentelve, Isten szent tulajdona. Ezen a területen áll a szentély. A legjobb rész mindig az Úrnak adott rész. Ahogyan Mária  is legjobb részt választotta, amikor Jézus mellé telepedett. Aki az Urat választja, jól dönt. Az Úrnak adott rész lesz életünk java. Sőt, az Úrnak átadott életünk jobbá válik. A tékozló fiú leépült élete is újjá, jobbá lesz az atyai házban.
Ma pedig már Józsué könyvét nyithattuk ki, és általa a pusztai vándorlás koráig mehetünk vissza az időben (Józs 1,1-9). Már az ígéret földje határán állnak. Meghalt már az Úr szolgája, Mózes is. Az Úr szolgájának is letelik a földi szolgálata. Ráadásul, ő nem mehet be a földre, csak a Nebo hegyéről vethet rá egy pillantást. Mégsem zúgolódik, nem vádolja Istent, nem tartja kegyetlennek, mert tudja, rossz döntésének, haragjának a következménye ez.
Mózes után Józsuét hívja el az Úr a nép vezetésére. Ígéretekkel látja el őt, és megparancsolja, hogy induljon, keljen át a Jordánon. Józsué megkapja azt az ígéretet, hogy az Úr vele lesz. Nem egyedül, nem a maga ereje által kell ezt a feladatot végrehajtania, hanem az Úrral. Veled leszek, ahogyan Mózessel is vele voltam. Ez elég Józsuénak, hiszen látta Mózes életét, és látta Isten munkáját, amit Mózes és a nép életében elvégzett. Mózes mellett megtapasztalta az Úr jelenlétét, és ez neki elég. Mi tapasztaljuk-e mások életében, hogy jelen van az Úr? És a mi életünket figyelve meglátható-e Isten jelenléte?
Elég-e nekem ez: veled leszek? Elég-e ez az ígéret, vagy valami másra is várunk? Hányszor nem elég az Úr szava, valami jelre vágyunk. Józsuénak elég volt. Szinte átmelegszik a szív ezt olvasva: nem hagylak magadra téged, mert lehet, hogy eljön az idő, amikor egyedül maradunk, de mégsem leszünk magunk, mert az Úr velünk lesz. Életünk legnehezebb szakaszaiban is velünk van az Úr.
Fontos meglátni, hogy az eredményes élet a bibliaolvasásból fakad. Vagyis az eredményesség alapja a Szentírás. A Szentírás megismerése és az Úrnak való engedelmesség hozza meg az eredményességet. Ne hagyd abba, erről elmélkedj éjjel-nappal. Mennyit foglalkozunk az igével? Milyen jó, ha betölti lényünket, mert általa töltődhet és tisztulhat a szívünk.
A galata levél harmadik fejezetében a hitre fekteti a hangsúlyt az apostol (Gal 3,1-22). Minden hit által történik, és nem cselekedetek által. Hit által, kegyelemből kapjuk az új életet. A Galaták is a megfeszített Krisztusban való hit által kapták meg Isten kegyelmét. A hit az ige hallása által keletkezett a szívükben. Tehát a biblikus hit Isten igéje nyomán jön létre. Így azután nem mindegy, miben hiszünk. Az életet adó hit Jézus Krisztusra irányul.
Ábrahám életével támasztja alá érvelését Pál. Ábrahám meghallotta Isten elhívó szavát, és hitt neki. Hitt az Úrnak, és ezt a hitet követte az engedelmesség. Így működik ez a mi életünkben is. Isten megszólít, azt mondja: jöjj, kövess engem, én pedig engedelmeskedem, vagyis felállok és követem Őt. Ez a tanítványság lényege, követni Jézust. Ez a sorrend: ige, hit, engedelmesség.
Beszél még a törvény szerepéről az apostol, rámutat, hogy a törvény Krisztushoz vezérlő mester. Rádöbbent a tehetetlenségemre, arra, hogy nem tudom betölteni és nem tudom megoldani az életemet, ezért segítségre van szükségem. Ezt a segítséget Jézustól kérhetem. Ha kérem, meg is kapom.
Az ígéret a Jézus Krisztusba vetett hit alapján adatik. Az új élet, az üdvösség Isten ajándéka. Isten ajándékozó Isten. Dicsérjük Őt legnagyobb ajándékáért, Jézus Krisztusért.


Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem


1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.
2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s életem Teérted éghessen Forró lánggal!
3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!
4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése