2015. április 15., szerda

Árad az élet vize

N
agyszerű távlatot vázol fel népe számára az Úr (Ez 47,1-23). Csodálatos jövőt ígér, ahol még a tenger is meggyógyul. Csodálatos, az Úr számára semmi sem lehetetlen. Még a holt tenger is meggyógyul és életre kel. Így számunkra is van reménység, a legkiszáradtabb élet is megújulhat. Ha olyanná lettünk, mint a Holt-tenger, akkor is van reménység, mert ha az meggyógyulhat, ha ott ismét halak úszhatnak, akkor a mi életünk is újjá válhat. Hatalmas az Úr, dicsőség Neki. Soha ne adjuk fel a reménységet, mert nincs az az élet, amely ne újulhatna meg. A holt tenger élővé lesz, de nem azonnal, hiszen még most is sós, még mindig nincs benne élet. Azonban az Úr ígéretét betartja, és számunkra az ígéret a fontos, az, amit ez az ígéret üzen a számunkra. Visszanyerhetjük elveszített reménységünket, újra megtalálhatjuk az élet értelmét. Lehetséges az Úr által visszanyerni az elvesztett életet.
Mitől újul meg a Holt-tenger? Nem emberek által, hanem a templom küszöbe alól kiáradó víz által. Az élet vize újítja meg a tengert, és teszi termővé a partvidékét. Az élet vize ma is árad, mégpedig Jézusból. Ez a víz teszi termővé az életünket. Hívogat, hogy aki szomjazik, menjen és igyon ebből a vízből, és akkor újjá lesz, akkor örök életre fog megújulni.
Sőt, arról beszélt a mi Urunk, hogy aki abból a vízből iszik, amit Ő ad, annak belsejéből élő víznek folyamai áradnak. Vagyis nemcsak termővé lesz, hanem mások is megújulnak általa. Urunk azt akarja, hogy az élő víz áradjon tovább mások felé, ne tartsuk azt meg magunknak. Legyünk olyan tanítványok, akiken akadály nélkül árad keresztül az élő víz. Ahová csak eljut a folyó vize, élni fog minden. Él minden körülöttünk? Élet árad belőlünk? Engedjük, hogy élővé váljon minden körülöttünk, mert az Úr életpárti. Ő maga az élet, és életet ad mindenkinek. Ő nem elveszi, hanem visszaadja az életet. Erről szól az egész Szentírás. Ahol az Úr megjelenik, ott minden életté válik. Megelevenedik mindaz, amit a gonosz megfosztott az élettől, amit halottá tett. Mert a bűn zsoldja a halál, de az Isten kegyelmi ajándéka az örök élet a mi Urunk Jézus Krisztusban.
Pál elmondja, hogy, hogy a pogányok és a nem pogányok is bűnösök, egyik fél számára sincs Krisztuson kívül más megoldás (Gal 2,15-21). Mindegy, kik vagyunk, honnan jövünk, melyik nép fiai vagyunk, csak Jézus Krisztus által igazulhatunk meg. Ezzel ledönt minden gőgöt, nem mondhatja senki, hogy különb a másiknál. Bűnösök vagyunk, akik számára az egyedüli esély a Jézusban való hit. A Jézusban való hit által igazulunk meg, semmilyen cselekedet vagy vallási hagyomány nem segít, csak a Krisztusba vetett hit. Csakis az Úr kereszten való áldozata tesz igazzá, mert ott eltörölte adóslevelünket.
Pál apostol többes számban fogalmaz, vagyis magát is a bűnösök közé sorolja. Ő is bűnös, nem segít rajta sem a származása, sem a törvény ismerete, csak a kegyelem. Az apostol arról beszél, hogy az új élethez keresztül kell menni a halálon. Meghalt a törvénynek, hogy Istennek éljen. Ez nagyon fontos, most már nem a törvény van élete középpontjában, nem a törvénynek él, hanem Istennek. Ezt kell meglátni, meg kell halni annak a számára, aminek eddig éltem, hogy élhessek Istennek, mert Isten az élet. Mi jelenti számomra az életet? Minek élek? Munkának, szenvedélyeknek, tévének, játékgépnek? Az életváltozás akkor következik be, ha meghalok ezek számára. Ezt nem lehet elkerülni, és ha ez megtörténik, akkor Isten foglalja el az első helyet, Ő tölti ki az életemet.
Pál számára ez a meghalás a kereszten ment végbe. Krisztussal együtt megfeszíttetett, és most már nem ő él, nem az ő természete, hanem a Krisztus lénye él Benne. Elmondhatom-e már, hogy többé nem én élek, hanem a Krisztus él bennem? Mindig a saját életünket akarjuk óvni, megtartani, pedig arra van szükség, hogy egy életcsere menjen végbe bennünk. A régi, bűnös életem helyére Jézus Krisztus lépjen be. És innentől kezdve hitben élek. Abban a Jézusban hiszek, Aki úgy szeretett, hogy magát adta értem. Jézus Krisztus szeret, mert Ő szereti a bűnöst, és menti. Azért jött el a világba, hogy a bűnösöket megkeresse és megmentse.


JÖJJ EL AZ ÉLET VIZÉHEZ


1. 
Jöjj el az élet vizéhez,
Nélküle szomjas a szív!
Átok alól szabadulsz itt,
Hű Urad Ő, aki hív.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

2. 
Jöjj újulásra, e vízben
Új a hit és szeretet.
Eltűnik itt, ami régi,
S kezded az új életet.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

3. 
Jöjj hát az élet vizéhez,
Jézus kínálja neked,
S árad az élet belőled,
Kútfeje lesz a szíved!
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése