2015. április 6., hétfő

Maradj a helyeden!

C
sodálatosan láttatja Ezékiel az új templomot, szinte vágynak belé azok, akiknek lefesti. És ezzel jelzi, hogy valóság lesz mindez (Ez 41,13-26). Az Úr beteljesíti ígéretét, és vonzó lesz az újjáépült város és templom. Mert amit az Úr készít, az vonzó, és ezzel azt kívánja kimunkálni, hogy akarjanak hazatérni, hogy vonzza őket Isten temploma. Isten újjáteremtő munkája mindig vonzó, amikor újjáformálja valakinek az életét, az meglátszik, és másokban is kimunkálja azt a vágyat, hogy szeretnék ezt az életet. Bár a mi életünket látva is ilyen vágy alakulna ki az emberekben. Bárcsak azt mondanák, szeretnék ők is Isten országának azt a valóságát, szentségét, szépségét, ami a mi életünk által megjelenik.
Megjelennek a kerúbok, ember- és oroszlánarccal ábrázolva. Mindkettő előre mutat a Messiásra, Jézusra. Mi már tudjuk, hogy emberré lett, és Isten hajolt le Benne hozzánk. Emberként, de bűntelenül élt ebben a világban, és úgy élte meg az ember mivoltát, hogy Pilátusnak el kellett ismernie: íme, az ember. Ezzel azt jelentette ki, hogy nincs más Hozzá fogható, Ő igazán ember volt. Isten akarata szerinti ember, elénk élte azt, amilyennek az Atya gondolja az ember életét. Ha magunkat Mellé állítjuk, akkor azt látjuk, mennyire eltorzultunk, mennyire csak nyomokban található bennünk az eredeti ember. És épp azért van szükségünk Megváltóra, mert Ő képes eltorzult emberségünket helyreállítani. Ő formálja ki bennünk a krisztusi embert. Amikor Jézus lényébe tekintünk, bűnbánatra jutunk, meglátjuk, mennyire nem vagyunk olyanok, mint Ő. Ez fájdalmas valóság, de kérhetjük, hogy teremtsen újjá, mert aki Krisztusban van, az új teremtés, a régiek elmúlnak, és újjá lesz minden.
Az oroszlánarc az uralkodást és az erőt szimbolizálja. Egyben Júda törzsének is a jelképe. Az evangéliumokat, különösen Márkét olvasva meglátjuk, hogy Jézus valóban király, Isten országának királya, aki erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek és a betegségeknek. Hányan átélik, hogy Jézus szavára megszabadulnak megkötözöttségeikből, és meggyógyulnak betegségeikből. Aki Hozzá fordul, ma is átélheti a hatalmát, mert Ő nem pusztításra, elnyomásra, kizsákmányolásra, hanem újjáformálásra és helyreállításra fordítja erejét. Jézus soha nem végez romboló munkát, Ő mindig csak épít. Tanítványait is a megbocsátás útján vezeti. Mert igazából az képvisel igazi erőt, aki üthetne, de mégsem teszi. És Jézus nem ütött, hanem inkább a saját életét adta oda a kereszten.
Megragadó még az is, hogy vannak korlátok, amelyek védenek és segítenek is. Isten mindenre gondol, védi és segíti népe életét. Ilyen korlát a tíz ige, de ide sorolhatjuk Jézus tanításait is. Általuk segít az Úr megállni az életben, és véd is, hogy ne dőljünk be a kísértőnek, hanem hittel teljesen haladjunk a keskeny úton.
A tanítványok a nagyszerű győzelem napján be vannak zárkózva (Jn 20,19-29). Pedig ott állhatnának Jézus sírja előtt, és szemtanúi lehetnének az eseménynek. De őket megbénította a félelem. Nem maradunk-e le félelmeink miatt mi is Isten sok nagyszerű munkájáról? Az öt balga szűz lemaradt a vőlegény érkezéséről, mert nem készült fel rá. Mi készülünk-e Urunk érkezésére? Esetleg annyira el vagyunk saját gondjainkkal, a világ csábításával foglalva, hogy észre sem vesszük a jeleket. Urunk ébresszen minket, és oldja le rólunk félelmeink megbénító kötelékeit, hogy várjuk Őt, és mindig ott legyünk, ahol lennünk kell.
Azonban, ha ők nem is várják az Urat, ha nem is számítanak megjelenésére, az Úr megy el hozzájuk. Áldjuk és magasztaljuk Őt, amiért megkeres bennünket. Belép bezárkózottságunkba, és kiemel belőle. Annyira megragadó, hogy nem veti szemükre gyávaságukat, hanem békességét kínálja fel a számukra. Megmutatja sebeit, és ez elég nekik, azonban rájuk lehelve Szentlelket is ad a számukra. Szentlélek nélkül képtelenek tanítványokká, örömhírmondókká lenni. Pedig nekik kell belekiáltani a világba: Jézus él, feltámadott és győzött a halál és a bűn felett. Örök ellenségünk, a halál már le van győzve. Nem nekünk kell keresni a halhatatlanság szerét, hanem hit által átvehetjük győzelmének ajándékát. Mert aki Őbenne hisz, ha meghal is, él. Húsvét új, csodálatos dimenziót, az örök élet valóságát nyitja meg a számunkra. Azonban ide Jézus az út, csak rajta keresztül léphetünk be az örök életbe, nincs más út, nincs más mód.
Tamás azonban nincs ott a többiekkel, valahol máshol és egyedül próbálja feldolgozni a történéseket. Csalódott is ez a tanítvány, de azt látjuk, hogy egyedül képtelenek vagyunk az élet dolgait megérteni és elhordozni. Csalódottságunkkal sem boldogulunk. Egyre rosszabb állapotba kerül Tamás. Miért? Mert nincs a helyén. Hogyhogy nincs a helyén? Azért, mert az ő helye a többiek között, a gyülekezetben van. A te helyed is gyülekezetben van, ha nem vagy a helyeden, lemaradsz a Jézussal való találkozásról, és még rosszabb lelkiállapotba kerülsz. Menj vissza a helyedre, menj a tanítványok közé, mert nem lehet magányos tanítványi életet élni. Ott szól az ige, és az Úr szava által gyógyítja életünket.
Nyolc napig vívódik ez a tanítvány, a következő Úr napján ott van a többiek közt. Megtanulta, hogy ott a helye. És Jézus ilyen irgalmas, ismét megjelenik és elmondja azokat a szavakat, amelyeket Tamás mondott, amikor a többiek elmondták neki, hogy látták az Urat. Jézus szavai meggyőzték, felismerte, hogy Ő valóban Jézus, valóban az Isten Fia. Boldog az, aki hisz a bizonyságtételeknek. Mennyi bizonyságtételt hallottunk már, de komolyan vesszük? Csak szép sztorikként, vagy életünket megrendítő, Krisztushoz segítő bizonyságokként fogadjuk őket? Vegyük komolyan a bizonyságtételeket, ismerjük fel az Úr munkáját bennük, és kérjük, hogy bennünk is vigye végbe újjáteremtő munkáját. Boruljunk le Tamással együtt, és mondjuk: Én Uram, és én Istenem! 



Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed


1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!
3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!
5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése