2015. április 7., kedd

Jézus a Krisztus

T
ovábbra is az Úr vezeti végig a templomon a prófétát, nem ő határozza meg, merre megy, mit csinál, hanem teljesen az Úrtól függ (Ez 42,1-20). Jó, ha mi is így tudjuk az Úrra bízni magunkat, nem mi döntjük el, mit tegyünk, hanem engedjük vezetni az életünket Általa. Látja a különféle kamrákat és folyosókat, amelyek ki vannak benne alakítva, vagyis minden elkészül, ami a szolgálathoz szükséges. Isten biztosítja majd az új templomban is a feltételeket. Nem kell félni, mert az Úr ismeri szükségeinket, és tisztában van az élethez szükséges feltételekkel is.  Minden visszatartó erőt eltávolít az Úr, minden olyan kifogást elhárít, ami miatt nem akarnának hazatérni. Mennyi kifogást találunk, amikor az Úr hív minket, sok mindenre tudunk hivatkozni, csakhogy ne kelljen Neki engedelmeskedni.
Amikor az Úr Jézus elhívott embereket, azok között is voltak kifogáskeresők, akiknek ugyan tetszett mindaz, amit hallottak, de megvoltak a feltételeik, és azok teljesítéséhez kötötték az engedelmességet. Tulajdonképpen nem akartak elszakadni addigi életüktől, és nem merték teljesen Jézusra bízni életüket. Volt, akinek az apai engedély megszerzése jelentett problémát: nem engedik el, majd ha meghal az apa, és önálló lesz, akkor visszatér erre a témára. A másiknak előbb a családjától kell elbúcsúzni - mennyi kifogás. Milyen kifogásokat hozol fel, amikor az Úr kéri az életed, amikor azt akarja, hogy kövesd Őt? Vagy te is elmész megszomorodva, mint a gazdag ifjú, mert nem akarsz megválni kincseidtől? Olyan jól kialakítottál már mindent, annyira megszoktad és az életed részévé lett, amire azt mondja, hagyd magad mögött, vagy inkább Egyiptom kincseit választod, mint Isten országát? Mózes „Egyiptom kincseinél nagyobb gazdagságnak tartotta Krisztus gyalázatát, mert a megjutalmazásra tekintett. Hit által hagyta ott Egyiptomot, nem félt a király haragjától, hanem kitartott, mintha látta volna a láthatatlant” (Zsid 11,26-27). Mózes a láthatatlanra tekintett, és Őt választotta.
Ezékiel lát a szolgálatra készülő papok számára kialakított szent kamrákat is. Ez számára is fontos, hiszen ő is pap, és tudja, hogy az Úrhoz nem lehet akárhogy közeledni. Ma is csak úgy közeledhetünk az Úrhoz, ha bűneinktől szabadulni akarunk. Ő szent, és minket is megtisztít, Jézus vére által. Csak annyit kell tennünk, hogy valljuk meg bűneinket és Ő megbocsátja minden bűnünket. Olyan jó, hogy megadja számunkra a megtisztulás, az újrakezdés lehetőségét. Éljünk vele. Az Úr Jézus is megmosta tanítványai lábát, hogy tiszták legyenek, nekünk is szükségünk van a naponkénti megmosakodásra, és ezt az ige olvasása és az imádkozás által tehetjük meg. Ki kell mosakodnunk ennek a világnak minden szennyétől, és az ige megtisztít. Amikor kézbe vesszük az Úr szavát és olvassuk, vagy hallgatjuk az igehirdetést, az ige átmossa szívünket.
János szemtanúja volt Jézus életének, részese a feltámadás utáni történéseknek is, ezért hiteles, amit elmond a számunkra (Jn 20,30-31). Arról tesz most bizonyságot, hogy az Úr sokkal több jelet is mutatott az övéi számára, mint amik le vannak írva. Egész életében áradt Belőle Isten országának ereje, és ez az erő rendkívüli dolgokat vitt végbe. Sok ember élete rendbe jött Jézus munkássága által, sokan megismerték Isten kegyelmét és atyai szeretetét. Azonban nincs minden megírva, mert nem is lehet mindent papírra vetni, hiszen az Úr a mai napig munkálkodik. A Jézus-történet ma is folytatódik. Ha nincs is leírva, akkor is továbbadódik, mert aki az Úr munkáját megtapasztalja, aki elfogadta a jó hírt, az elmondja mások számára is. Adjuk mi is tovább mindazt, amit kapunk Tőle.
Ami leíratott, az is azért történt, hogy általa megismerjük Isten Fiát, hogy higgyünk Benne. Minden ennek a célnak van alárendelve, higgyük, hogy Jézus a Krisztus. Az elmondottak elég támpontot adnak ahhoz, hogy meglássuk, Ő valóban több, mint ember, Ő Isten Fia. Az evangélium nem tudományos értekezés, hanem bizonyságtétel. Emberek, akik olyan kereső lelkek voltak, mint mi, megtapasztalták, hogy amit keresnek, az Jézusban található meg, mert Ő az élet. Azt is látjuk, hogy ezek az emberek nem műveletlenek, és nem is hiszékenyek. Milyen nehezen akarták elfogadni a feltámadás tényét. Mennyire kételkedtek, és igyekeztek megvizsgálni a körülményeket. Maga a Feltámadott győzte meg őket, az a pillanat, amikor meglátták Őt, és szemlélhették sebeit is. Láttuk Tamást is, aki még tanítványtársai szavának sem hitt, nem engedte magát megtéveszteni, sem érzelmileg befolyásolni, csak az Úr Jézus személyes megjelenése, hozzá intézett szavai győzték meg.
Így tehát megbízhatunk az első keresztyének tanúságtételében, azt adták tovább, ami az ő szűrőjükön keresztülment. Nem szűrés nélkül adják tovább az információt, hanem gondosan megválogatják, és amit számunkra eljuttattak, az kiállta az ige és az élet vizsgáját.
Azóta sokan megtapasztalták, hogy az evangélium bevált. Hányan hívtuk már az Úr Jézust segítségül, amikor minden összeomlott és nem láttunk már kiutat. És Ő meghallotta kiáltásunkat, és könyörült rajtunk. Mennyi emberről lehullott már a bűn különféle béklyója, az ige olvasása vagy hallgatása által. Hányan átéltük életátformáló hatalmát, gyakran olyan helyzetekben, amikről úgy gondoltuk, nincs segítség. És ahol tehetetlennek bizonyult a mai kor minden eszköze, és nem nyújtott segítséget a tudás sem, a Krisztusba vetett hit megváltoztatta azt a személyt. Hányan mondtak már le magukról, és mondtak le róluk családtagok és orvosok is, de amikor az ige eljutott a szívükbe, átélték a szabadulást vagy a gyógyulást. Dicsőség érte Urunknak. Forduljunk Hozzá ma is bizalommal, mert Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ma is csak az Ő neve által van élet.


Jézus Krisztus, szép fényes hajnal


1. Jézus Krisztus, szép fényes hajnal, Ki feltámadsz új világgal, És megáldasz minden jókkal:
2. Te vagy nékünk egy reménységünk, Isten előtt közbenjárónk, Szép koronánk, ékességünk.
3. Világosítsd a mi szívünket: Ismerhessünk meg tégedet; Tanulhassuk szent Igédet.
4. Az ördögnek csalárdságától, Lelki-testi nyavalyától, Őrizz hamis tudománytól.
5. Az Atyával és Szentlélekkel, Hogy tégedet tiszta szívvel Mindörökké áldjunk! Ámen.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése