2015. július 15., szerda

Legyen meg az Úr akarata



J
ózsef halálát követően megsokasodott Izráel népe, az Úr áldása volt rajtuk, és ezt a mindennapokban is tapasztalták (2Móz 1,1-22). Azonban ez azzal járt, hogy Egyiptomban ragadtak. Olyan jól ment az életük, hogy nem akartak visszatérni az ígéret földjére. Az Úr áldása meglátszik népén, észre lehet venni őket, hogy jelen vannak. Vajon a mi életünkben látszik-e? Észreveszik-e, hogy itt vagyunk? Hogyan vehetik észre? Ha vállaljuk az Urat, az Ő akaratát. Viszont ne ragadjunk bele a jólétbe, ne feledkezzünk meg küldetésünkről, arról, hogy azért vagyunk itt, hogy az evangéliumot hirdessük. A jólét soha nem tesz jót Isten gyermekeinek, mert fennáll az elkényelmesedés veszélye.
Isten népének az erősödése nem mindig és nem mindenkinek tetszik. A fáraó veszélyesnek titulálja őket. Pedig az Úr gyermekei nem veszélyt, hanem minőségi életet jelentenek. Az Úr tanítványai nem az élet ellen, hanem mindig mellette vannak. Nagyon szegényes az ember, amikor a másiktól meg akar szabadulni. A fáraó is nagyon ötlettelen, nem fedezi fel azt a sok áldást, ami Jákób leszármazottain keresztül éri őket. Azt gondolja, az elnyomás, a kegyetlenkedés oldja meg a helyzetet. A despotizmus soha nem vezet előre, mert az Úr nem áldja meg. Nem kaptunk megbízást egymás elnyomására és kizsákmányolására. Isten azt akarja, hogy egymást segítsük a különféle képességek és ajándékok által.
Mi hogyan látjuk a problémákat, és főképp miként oldjuk meg őket? Mennyire építünk a másik elnyomására, kizsákmányolására? Ha ott van a szívünkben, kérjük az Urat, hogy szabadítson meg tőle. Mások elnyomásának, a kegyetlenségnek mindig megvan a hatása, eljön az idő, amikor meg kell érte fizetni.
Amikor a kegyetlenség nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, gyermekgyilkosságot iktatnak be. Azonban a bábák félik Istent, és nem engedelmeskednek a fáraónak. Úgy is mondhatnánk, hogy az Úrnak mindenütt vannak eszközei, akik által meg tudja akadályozni a gonoszságot. A bábák nem elméletben hittek, hanem merték hitüket alkalmazni, mertek ragaszkodni Isten akaratához, és így képesek voltak nemet mondani a hatalom szavának.
Megdöbbentő, amikor egy hatalom, vagy akár egy ember úgy gondolja, joga van megakadályozni a gyermekszületést. Döbbenet, amikor a problémákat az élet megölésével akarjuk orvosolni. Nem a népesedés növekedését kell meggátolni, hanem a gazdasági javakat úgy elosztani, hogy mindenkinek jusson. Élhetővé kell tenni azokat a területeket, ahol most nem tudnak megélni. Mindig az a megoldás: olyanná formálni az életet, hogy ne akarjanak szülőföldjükről elmenni az emberek. Azonban ehhez új szívre van szükség, mert hiába mondjuk a halottnak, hogy öltözzön fel, nem képes megtenni, mert halott. Így van az emberiség is, halott, és ezért nem képes másképp élni. Azonban Jézus Úr a lelki halál fölött is, Ő a Feltámadás és az Élet.
A gonosznak mindig van új ötlete, ha nem jön be az egyik, kitalál egy másikat. Azonban Isten is jelen van, és semmilyen ötlet nem fog az Ő népén. Ha nehezebb is lesz az életük, de kipusztítani nem lehet. Isten mai népét sem lehet kipusztítani, mert általa az Úr az élet igéjét juttatja a világba. Azonban az igét komolyan vevő, az életet védelmező bábákat az Úr megáldja, jót tesz velük. Isten odafigyel gyermekei életére, megáldja azokat, akik komolyan veszik szavát, akik nehéz körülmények közt is készek vállalni.
Pál apostol tovább folytatja útját Jeruzsálembe, eljut Tíruszba, és ott is találkozik a tanítványokkal (ApCsel 21,1-16). Pál mindenütt az Úr követőit keresi, nem a látványosságokat keresi fel, hanem a tanítványokat. Mert az az igazi felüdülés, amikor az Úr nevében együtt lehetünk. Jó az igéről, az Úr nagy dolgairól beszélgetni, bizonyságot tenni. Amíg a hajó kiteszi rakományát, Pál tanítványokat keres, rájuk szánja az idejét. Mire szánjuk szabad időnket? És ha idegen helyen vagyunk, keressük-e a testvéreket?
Itt is kérik Pált, hogy ne menjen fel Jeruzsálembe, mert a Lélek kijelentése által látják a veszélyt. Jó, hogy ennyire szeretik és féltik, nem közömbös számukra Pál élete. Azonban Pál mindig felfelé figyel, nem hatják meg és nem tántorítják el az aggódások, megy tovább az Úr útján. Jó látni, hogy mind leborulnak az Úr előtt.  A tengerparton térdre borulva imádkoznak. A tanítvány mindenütt kész az Úr előtt leborulni, mert Ő valóban Úr a számára. Életünk Ura Jézus, boruljunk le Előtte, és dicsérjük nevét. A leborulás azt is jelezi, elfogadják Uruk akaratát.
Cézárea a következő állomás, és ott Fülöp evangélista háza. Mindenütt megtalálja az apostol azokat, akik szeretik az Urat. És azt is jó látni, bármilyen veszélyes is az Úr nevében hinni, a tanítványok ajtaja mindig megnyílik a másik tanítvány előtt. Fülöp háza találkozóhely, itt adják tovább az Úrról szóló történteket és tesznek bizonyságot megtapasztalt hatalmáról.
Itt is figyelmeztetik Pált az elkövetkező szenvedésekre, de nem hagyja magát lebeszélni tervéről, megy tovább, mert tudja, ez az Úr akarata. Számára mindennél fontosabb Jézus akarata, még az életénél is. Mennyire fontos nekem az Úr akarata? Fontosabb még az életemnél is? Tudunk-e a közösség véleményével szemben az Úr akaratához ragaszkodni?
Jó, hogy végül kimondják, legyen meg az Úr akarata. Urunk segítsen meg minket, hogy mindig legyünk készek ezt kimondani. Amikor mi másképp látjuk jónak, mondjuk ki alázattal és hittel: legyen meg az Úr akarata. Nem mindig könnyű ezt megtenni, hiszen itt is védték Pált, és ez teljesen jó ügy volt. Védeni az apostol életét, megoltalmazni a szenvedéstől helyes cselekedet, mégsem ez volt az Úr akarata. Pálnak a szenvedések által el kellett jutnia Rómába. Ez a cél, és az Úr ezt majd az apostol fogsága által valósítja meg. Isten nem mindig a mi logikánk szerint munkálkodik. Ezért mondjuk ki mindig: legyen meg az Úr akarata.



VÉGIG MEGÁLLD A NAGY TUSÁT!


1.        
Végig megálld a nagy tusát!
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, mit félretett neked,
A koronát, az életet!

2.        
A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss!
Az út oda bizton vezérl,
Krisztus az út, Krisztus a cél.

3.        
Ne csüggedj el, Ő felemel,
Új erőt ád, csak bíznod kell!
Ha gondodat mind ráveted,
Segít vinni a terhedet.

4.        
Bízzál, ne félj, a Krisztus él!
Ő hűn szeret és megsegél.
Csak higgy, és Ő lesz Mestered,
Urad, s mindenben mindened!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése