2015. július 28., kedd

Új kezdet



E
lérkeztünk a szabadítás kapujához, már csak egy lépés választja el a népet a kivonulástól (2Móz 12,1-20). Az reménység valóra válik. Talán már voltak, akik le is mondtak róla, kilenc jelet adott már az Úr, és semmi. Kilencszer ment a fáraó elé Mózes és Áron, és nem változtak a dolgok. Ez bizonyára sokak hitét megrengette, de mégis eljön az Úr napja, mert az Ő napja mindig eljön, és idejében érkezik.
A szabadítás mindig újat hoz az életünkbe. Isten azt mondja, hogy ez a hónap lesz majd az első hónapjuk. A szabadítás hónapjával kezdődik majd az év, ez azt jelzi, hogy most egy egészen új kezdődik, olyan, amilyen még nem volt. Amikor az Úr megszabadít, egészen új kezdődik, a régiek elmúlnak, és íme, újjá lesz minden (2Kor 5,17). A szabadítás mindig új kezdetet hoz, most már Istenre figyelve az Ő gyermekeként élünk tovább. Nem könnyű az új élet, mert mindent meg kell tanulni. Már nem a régi beidegződések vezetnek, hanem maga az Úr.  Most már az ige lesz a lámpásunk, és ezt meg kell tanulni, illetve meg kell szokni. A régi beidegződések nagyon belénk ivódnak, a bűn erős, de az Úr leveszi a régi kötelékeket, és megtanít bízni Benne.
Nagyon fontos az új életben a bizalom, hogy ne a láthatókra figyeljek, hanem mindig felfelé. Isten soha nem hagyja cserben övéit. Izráel népe a szabadulás után elindul a néppé formálódás útján. Ezt az teszi nehézzé, hogy ők nem egy nép a sok közül, hanem a nép, Isten népe. Ez azt jelenti, hogy ők egyedüliek ebben a világban. Életüknek másnak kell lenni, mint a többi népé. Gyakran pont ez a nehéz, nem akarunk különbözni, mert könnyebb eltűnni a sokaság közt, mint kilátszani és világítani.
A szabadulásnak ára van, de nem a mi jótetteink, hanem egyedül a vér egyenlítheti ki a számlát. A szabadulásért meg kell halnia valakinek. Egyiptomban egy báránynak kell meghalnia, hogy az elsőszülött fiúgyermekek élve maradhassanak. Minden elsőszülött fiúgyermek veszélybe kerül Egyiptom földjén, de van esély a megmenekülésre. Ahol a bárány vérével bekenik az ajtó szemöldökfáját és az ajtófélfát, ott továbbmegy az angyal, és ott élve maradnak a fiú gyermekek. A vérrel mindenki bekenheti az ajtót, a vért mindenki igénybe veheti. Aki hisz mindannak, amit Mózes hirdet, aki hisz az Úrban, az komolyan veszi és bekeni az ajtót vérrel. Hit által működnek a dolgok Isten országában. Minden hit által működik.
A bárány vére előremutat a Golgotára, ahol az Isten Báránya áldoztatott meg értünk. Az Ő vérének bűntörlő erejét is mindenki igénybe veheti, általa tisztulhatunk meg bűneinktől. Nem kell mást tenni, mint hinni az Úr Jézus Krisztusban, és üdvözülünk. Ennyi a mi dolgunk, hinni Jézusban, mint Megváltóban, az én személyes megváltómban. A Belé vetett hit által gyógyul az életünk. Jézus neve és vére oltalom is, elrejt az ítélet elől, hiszen Ő magára vette azt a kereszten. Jézus neve menedék minden nehéz helyzetben és minden nyomorúság idején, Ő az egyetlen és igazi oltalom.
A szabadítás napja ünnepnappá válik. Az új életet nem lehet elfelejteni, meg kell állni, és meg kell emlékezni róla. Ez a nap ünnepnap, de nem az én, hanem a szabadító Úr ünnepe. Azért adatik, hogy hálát adjunk Neki, hogy magasztaljuk szent nevét.
Pál apostol továbbindul Cézáreából, Róma felé. Nem maga szervezi az útját, hanem fogolyként viszik (ApCsel 27,1-26). De nem a hogyan a lényeges, hanem a cél. Nem az számít, milyen formában utazik, hanem, hogy megérkezzen Rómába. Mi nagyon gyakran utazásunk hogyanjára figyelünk. Nekünk e földi vándorlás kényelme a fontos, és nem a célra tekintünk. Nem a földi kényelem a cél, hanem az, hogy minél több helyre megérkezzen általunk az evangélium. A végső cél pedig az örök élet.
Az Úr Pállal megy, vezeti és tanácsolja. Amikor veszélyessé válik a hajózás, Pál útmutatást kap, ezt elmondja a hajózás vezetőinek, de nem hallgatnak rá. A százados inkább hitt a tulajdonosnak és a kormányosnak, mint Pálnak. Gyakran itt tévedünk, nem az Úrnak, az Úr embereinek hiszünk, hanem a szakértőkre hallgatunk. Itt is a szakértők és pénz szava volt a mérvadó, és nem Pálra hallgattak. Pedig ő az Úrra figyelt, Vele volt élő kapcsolatban, és így első kézből tudta, mire lehet számítani. Az Úr volt Pál meteorológusa, és Ő volt az iránytű is.
Bizony, ha Pál korában nem hittek az Úrtól kapott információnak, akkor a mai modern technika korában ki bízik még az Úrban? Merünk-e mindenben Istenre és az Ő igéjére támaszkodni, vagy már számunkra is a szakértelem és a technika a megoldás?
Kiderül, mégiscsak Pálra kellett volna hallgatni, de ekkor már olyan helyzetben vannak, hogy nem rajtuk múlik az életben maradás. Amikor nem vesszük komolyan az Úr tanácsát, bajba kerülünk, néha olyan helyzetbe, ahol már nem rajtunk múlnak a dolgok. Minden reménységüket elvesztették, nem volt esély a túlélésre. Ez a történet hasonlít a tanítványok esetére, de itt csak Pál és a munkatársai, akik az Úr tanítványai, de itt is életveszélyről van szó. Látjuk, hogy Pál nem veszíti el lélekjelenlétét, mert a viharban is van összeköttetése az Úrral. A modern technika eszközei is felmondhatják a szolgálatot egy nagy vihar idején. Leszakadnak a vezetékek, megszakad az internetkapcsolat, de az Úr mindig elérhető. A Vele való élő kapcsolat vonala soha nem szakad meg. A tomboló vihar sem szakíthat el a kegyelemtől. A hit vonala mindig ép, mindig használható.
A hajó utasai Pálra nézve menekülnek meg. Pálnak Rómába kell jutnia és a császár elé kell állnia. Az apostol Isten üzenetét bátran továbbadja, nem hagyja cserben a korábban rá nem hallgatókat, hanem közli velük, van remény, mert az Úr célhoz juttatja szolgáját. Gyakran a tanítványokért nem történik komolyabb baj az élet hajójával. Már annyiszor közel került a megsemmisüléshez, de még nem érhet a végére, mert vinni kell a jó hírt. Még nem telt be a pogányok száma. Bár nem tudjuk, mennyi idő van még, de közeledünk, ezért vegyük komolyan a jelzéseket. Tegyük, amit Pál tett, higgyünk Istennek, a körülmények ellenére is. Higgyük, hogy minden úgy lesz, ahogyan az Úr megmondta, igéjében kijelentette. Akkor is úgy lesz, ha ma még ez nem látszik.



Új szövetséged elfogadom

1. Új szövetséged elfogadom,
Magam egészen odaadom,
Nem tartok semmit, legyen tiéd,
Félelmeimtől irgalmad véd!

2. Áttört kezedbe kezem teszem,
Ne engedd kérlek, ha elveszem.
Láncolj magadhoz örökre már,
Nincsen itt részem, nincs, ami vár.

3. Hű lenni nékem, tudom, nehéz,
De szívem lássad, hű lenni kész.
Járva az útat, ha botlanék,
Emelj magadhoz, keresztedért.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése