2015. július 27., hétfő

Tanítvány vagy majdnem tanítvány?



E
ddig minden jel eredménytelen, a fáraó nem veszi komolyan, sőt, úgy gondolja, majd csak kifullad Mózes (2Móz 11,1-10). Még mindig nem érti, hogy itt nem Mózesről, hanem az élő Istenről van szó. Teremtője jelentkezett be, igényt tart az életére, azt akarja, hódoljon meg Előtte és engedelmeskedjen Neki.
Még egy jel lesz, ami után elbocsátja majd a fáraó a népet. Sőt, ennek hatására kiűzi Izráel fiait Egyiptomból. Amikor valaki ellenáll Istennek, egyre súlyosabb eseményekkel fog találkozni. Mennyit szenved a nép, az egész ország a király makacssága miatt. Isten erősíti Mózest, szava felkészíti az utolsó megjelenésre. Belefáradt volna már a küzdelembe, ha az Úr nem segítené tovább, ha nem állna meg mindig mellette és nem szólna hozzá. Az Úr szavában nagy erő van, ezért olvassuk mi is naponta, mert az ige erőssé tesz. Amikor felmerül a feladás a szívünkben, az Úr beszéde elvégzi, hogy képesek legyünk folytatni. Átéljük, hogy az Úr erős, ha Vele haladok, nem reménytelen a helyzet kilenc kudarc után sem. Ennyi vereséget követően folytatnánk-e? Belefognánk-e újra azzal a hittel, hogy most sikerülni fog? Mózes az Úrtól kapja ezt a bizonyságot, és tudja, most sikerülni fog, a tizedik csapást követően elindulhatnak a szabadulás útján.
Most már valóban az utolsó lépés van hátra, ezt erősíti meg a felkészülés. Eljött a kivonulásra való felkészülés, és Isten, mint gondos Atya, útravalóval látja el népét. Az útravalót Egyiptom népe biztosítja a számukra. Az ebben a csodálatos, hogy nem erőszakra teszik, hanem önként és szívből. Az Úr nem használ erőszakot az egyiptomiakkal szemben, hanem kedvessé teszi Izráel fiait előttük.  Ma is a megváltozott élet teszi vonzóvá Jézus tanítványait az emberek előtt. Az Úr nem parancsolja meg, hogy lássák el a zsidókat, hanem ők maguktól döntenek így. Ez elképzelhetetlen volt, mégis megtörtént, mert az Úr a szívekben munkálkodik. Ma is így végzi munkáját, bár mi nem mindig követjük ebben Őt. Türelmetlenek vagyunk, felszólítjuk a másikat, hogy most már éljen keresztyéniül, vagy legyen irgalmas, adakozó. Azonban ez így nem működik, ki kell várnunk, amíg kiben-kiben megérik a döntés. Aki magát adja előbb az Úrnak, az tud majd adni a másiknak is.
Mózes átadja az Úr utolsó üzenetét: meghal Egyiptom földjén minden elsőszülött, és nagy fájdalom járja át az ország lakóit. A fáraó megölette a zsidó fiúgyermekeket, és mivel még mindig nem engedte el a népet, neki is át kell élni ezt a fájdalmat. Izráel fiait azonban megmenti ettől az Úr. Nekik nem kell meghalni, mert helyettük meghal majd más. Sőt, nemcsak a zsidók, hanem minden család elsőszülöttje megmenekül, ha hisz az Úr szavának. Valaki más, az Isten Báránya halt meg, hogy mi élhessünk. Annyira megszoktuk már ezt, hogy nem is jelent számunkra szinte semmit. Jó lenne, ha úgy őszintén elcsendesedve megrendülnénk ezen. Valaki meghalt helyettem, valaki életét adta értem, azért, hogy örök életem legyen.
A fáraó nem hisz, elmegy a végsőkig, de ebbe beleroppan az egész ország. Hányszor nem figyelünk hittel az Úrra, elmegyünk a végsőkig makacsságunkban, de ezzel mindenkinek ártunk. Most látunk Mózesnél haragot, miért? Mert tudja, mi következik, de azzal is tisztában van, hogy el lehetne mindezt kerülni. Bizony, elszomorító látni, mennyire nem vesszük komolyan az Úr beszédét, mennyi nyomorúságon kell átmennünk, pedig sok mindent el lehetne kerülni, ha végre megbánnánk bűneinket és elindulnánk az Úr Jézus nyomában. Egész más lenne a világ, a földi élet, ha végre engednénk az Úr Jézus életformáját megvalósulni. Ezt nekünk kellene Isten Lelke által megjeleníteni, azonban nem sok látszik belőle.
Agrippa nagy kegyesen engedélyezi a szólást az apostol számára (ApCsel 26,1-32). Pedig neki kellene könyörögni, hogy beszélj, Pál, add át az élet beszédét. De ez a király nem szomjas, neki nem kell az élő víz. Ő felsőbbrendűnek gondolja magát. A te szíved szomjas-e? Belső vágyakozással indulsz-e istentiszteletre, vagy veszed kezedbe az igét? Hányszor mi is úgy megyünk, mint ez a király, örüljön az Isten, ha elmegyünk egy alkalomra és méltóztatunk meghallgatni üzenetét. Pedig nagy kiváltság, hogy még ma is szól az ige.
Pál bizonyságot tesz egykori életéről, elmondja, hogy valamikor ő is úgy gondolkodott, mint vádlói, ő is szembefordult Jézus nevével. Azonban eljött az idő, amikor Jézus legyőzte őt, mert Jézust senki nem győzheti le; aki ellene fordul, az hamarosan maga fog megváltozni, átalakulni. Előbb őt kérdezi a hang, miért üldözöl? Mindig nekünk kell válaszolni, miért fordultam szembe az Úrral? Miért nem hallgatok Rá, miért gyűlölöm? Ezt követően Saul is kérdez: kicsoda vagy, Uram? Fontos kérdés. Erre választ kell kapni. Kicsoda az, akiről már annyit hallottam, akinek a nevével sok helyen találkozom, de aki eddig nem sokat jelentett a számomra? Keresem-e a választ erre a kérdésre, amikor olvasom az igét? Igyekszem-e megismerni, kicsoda is az Úr, kinek mondja Ő magát? Pál meglátja, hogy Jézus feltámadt, és vállalja is a feltámadt Urat. Fesztusz bolondnak titulálja Pált, ő pedig bátran megvallja, hogy nem bolond, hanem az igazságot mondja a számára.
Agrippa majdnem keresztyénné lesz, de megmarad itt. Miért? Mert ez megfelel neki. A majdnem keresztyénség nem tanítványság. A majdnem keresztyén nem keresztyén, mint ahogy a majdnem megszületett ember sem született meg. Nincs majdnem tanítványság, csak a Lélek általi teljes újjászületés. 
Miért nem akar Agrippa tanítvány lenni? Mert Jézus követése teljesen átalakítaná, de ő nem akar átalakulni, megváltozni, mert ragaszkodik bűnös életmódjához. Tanítvány vagy már, vagy csak majdnem tanítvány?



TÉGY FOGLYODDÁ, URAM


1.  
Tégy foglyoddá, Uram,
Akkor szabad leszek;
Késztess megadni önmagam,
Győzelmet úgy veszek!
Ha küzdve küszködöm,
A földre roskadok,
De ha karod lesz börtönöm,
Akkor erős vagyok.

2.  
Szívem gyáván remeg,
Úgy hajlik, mint a nád,
Amíg Benned nem lelte meg
Parancsoló Urát.
Míg láncra nem vered,
Boldogtalan, sivár;
De hogyha szolgád lesz Neked,
Akkor üdvöt talál.

3.  
Lelkem mindjárt alél,
Nem tölti tűz, se hit,
Míg benne égi tűz nem kél,
S szolgálni nem tanít.
Vezetni úgy tudok,
Ha Szentlelked vezet.
Zászlóm fennen csak úgy lobog,
Ha fúj leheleted.

4.  
Majd úgy uralkodik,
S nyer lelkem égi trónt,
Ha Néked hódol a porig,
Ha mindenről lemond.
Vész és vihar között
Úgy áll végig híven,
Ha Nálad békén kikötött,
S mindvégig ott pihen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése