2015. július 10., péntek

Van-e üzemanyagod?



M
egvitték a hírt: József él és várja övéit Egyiptomban (1Móz 46,1-34). Jákób elindul, de a szentíró már Izráelnek nevezi. Izráel indul Egyiptomba, mert már nem csaló, megváltozott, és Istenre figyel. Először Beésebába megy Izráel, és áldozatot mutat be Istennek. Nem biztos a dolgában, nem tudja, hogy Isten is ott akarja-e látni. Ezért mutat be áldozatot és keresi az Úr akaratát. Ez már nem a régi Jákób, aki megy a feje után, aki menekül, hanem valóban Izráel, aki elsősorban Isten akaratára figyel, és csak akkor megy, ha erre bátorítást kap felülről. Te melyik vagy? A régi ember, aki mindig maga tervez és spekulál, vagy az új, Krisztusra figyelő tanítvány?
Az Úr megjelenik Jákób számára és megerősíti őt. Az Úr mindig megjelenik és válaszol, amikor őszintén keressük. Isten néven szólítja, és ő válaszol: itt vagyok. Ez a jó hozzáállás. Itt vagyok, Uram, készen állok szavad meghallására és az engedelmességre.
Isten kijelenti, hogy Ő atyái Istene, az az Isten, Akivel volt már dolga, Aki átformálta az életét. Az én vagyok formula mindig bizonyosságot ad, segít beazonosítani az Urat, ebből tudja, hogy atyái Istene szól hozzá. Számunkra a Szentírás jelenti az azonosítást. Rajta keresztül lehetünk biztosak abban, hogy valóban az Úr szólít meg.
Az Úr bátorítja Izráelt, kéri, ne féljen Egyiptomba menni, mert az Úr is vele megy. Csodálatos, Jákób átéli, Isten vele megy, nem kell félni a beolvadástól, az eltűnéstől. Mert bár a világ mindig elnyeléssel fenyegeti isten népét, de van ígéretünk, amely szerint még a pokol kapui sem vehetnek diadalmat az egyházon. A világ szokásai mindig kihívást és fenyegetettséget jelentenek, azonban ellen lehet állni nekik. Ha velünk az Úr, ki lehet ellenünk? Arra is ígéretet kap, hogy majd az Úr vissza fogja hozni népét erre a földre. Jó az Úr ígéretével indulni, jó hallani: lemegyek veled. Nem kell egyedül menni, mert magunkban elbukunk, de ha az Úrral indulunk, győzedelmeskedünk.
Létrejön a nagy találkozás, József és Jákób egymás nyakába borulhatnak. Jákób már nem gondolta, hogy szíve vágya valóra válik. Azonban Isten megadta, amire vágyott. Sokat kellett várni erre a pillanatra, de eljött, mert az Úr tervébe ez is bele volt építve. Nem véletlen alakulnak dolgaink, csak mi nem mindig ismerjük fel az Úr munkáját, nem mindig látjuk azonnal a célt. Bízzunk teljes szívvel Urunkban, mert Ő jót akar nekünk. Ha figyelünk Rá, akkor meglátjuk a mélységből is kivezető utat.
Pál megérkezett Efézusba, ott találkozott néhány emberrel, akik már tanítványok voltak, de az apostol meglátta, hogy még nem vettek Szentlelket (ApCsel 19,1-7). Még nem hallottak pünkösdről, így a Szentlélek eljöveteléről sem. Ők még Szentlélek nélküli tanítványok. Milyen tanítványok vagyunk mi? Sokan ma is pünkösd előttiek, sokan nem élték át a Szentlélek szívükbe való kiáradását. Úgy élünk, mintha még pünkösd nem lett volna. A Szentlélek nélkül élni azt jelenti, magamban küszködök, erőlködés az élet és a hit, mert nincs üzemanyag. Pünkösd nélkül olyanok vagyunk, mint a hajó szél nélkül, a kikötőben veszteglünk.
A kérdés hozzánk is szól: Vettetek-e Szentlelket? Eljutottunk-e már pünkösdig, átéltem-e már a Lélek kitöltetését? Van-e üzemanyagom? Fúj-e a szél? És ha fúj, kifeszítem-e a vitorlát? Kiderült, hogy ezek az emberek csak Jánosig jutottak el, de onnan tovább kell menni, Jézusig. Nem elég Keresztelő Jánost ismerni, hanem el kell jutni a Megváltó Jézusig. János még ószövetség, ő csak az útkészítő, az Út Jézus. Mi meddig jutottunk el? Sokan szintén csak az Ószövetségig, Istenről beszélnek, de az Úr Jézusról hallani sem akarnak. Pedig csak Krisztusban van üdvösség. Megismertem már Őt? Övé már a szívem? Segítsük mi is tovább a megrekedt életeket. Ez a tizenkét ember megkeresztelkedett Jézus nevére, és betöltötte őket a Szentlélek.
A Szentlélek által friss és erőteljes lett az életük és a bizonyságtételük. A Szentlélek teszi hatékonnyá igehirdetésünket. Engedjük, hogy Isten Lelke leszálljon ránk és birtokba vegye az életünket. A Lélek vezetése által leszünk határozott tanítványokká.




 Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám


1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel, küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!
2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!
3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!
4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése